Bosvelt: ''Het werd zo’n wedstrijd, waarin de bal er echt niet in wil''

Bosvelt: ''Het werd zo’n wedstrijd, waarin de bal er echt niet in wil''

Nederland organiseerde samen met België het EK in 2000. Daar waar Nederland bijna de finale haalde, haalden de zuiderburen de knock-out-fase niet. In de halve finale was Nederland veel beter dan Italië, maar twee gemiste strafschoppen, door Frank de Boer en Patrick Kluivert, leverden een 0-0 eindstand op. Een stand die na verlenging ook nog op het scorebord stond.

En dus volgde er een strafschoppenreeks die, net als op de EK's van 1992 en 1996 en het WK van 1998, dramatisch verliep. Een van de spelers die een strafschop nam in 2000 was oud-Feyenoorder Paul Bosvelt en ook hij miste. "De Italiaanse keeper Francesco Toldo was al lang, maar die werd alleen maar groter en breder", aldus Bosvelt in De Telegraaf.

"We gingen met ontzettend veel vertrouwen de halve finale tegen Italië in, maar dat werd een heel teleurstellende wedstrijd. Bergkamp trof de paal, Frank de Boer miste een penalty, daarna schoot Kluivert een penalty op de paal. We kwamen al vroeg met een man meer te staan na de tweede gele kaart voor Gianluca Zambrotta. We hadden een enorm overwicht en ik weet zeker dat als er één bal in was gegaan, we met 3-0 of 4-0 gewonnen zouden hebben. Maar het werd zo’n wedstrijd, waarin de bal er echt niet in wil."

"Uiteindelijk was het voor Italië een enorme mentale overwinning dat ze verlenging en later ook strafschoppen uit de strijd sleepten. Daardoor en ook door de slechte ervaringen in de voorgaande toernooien met strafschoppen stonden we al met 1-0 achter, toen we nog moesten beginnen met de penalty’s. Nadat Frank de Boer en Jaap Stam al hadden gemist, viel de beslissing door mijn gemiste strafschop. Dat was megazuur."

"Ik had zo’n mooi toernooi gehad. Ik was van twijfelgeval en wisselspeler basisspeler geworden en zat zo lekker in mijn vel, maar uiteindelijk sloot ik toch af met iets negatiefs. Nu we zoveel jaar verder zijn, kijk ik toch positief terug op het toernooi, maar het blijft wel voelen als een heel grote gemiste kans.”

Lees meer over
Oranje
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties