Fotoverslag

zaterdag 16 juni 2012 01:00 6.184 keer bekeken

Theater mode Theater mode sluiten

Fotoverslag Coen Moulijn memorial cup

Let op! Het lijkt dat u het fotoverslag vanaf een mobiel of tablet bezoekt. Uw provider kan kosten rekenen voor het gebruik van veel data.

De basis voor het jaarlijks terugkerende toernooi om de Coen Moulijn Memorial Cup is vooral bedoeld om de naam van mister Feyenoord Coen Moulijn levend te houden “De voetballer Coen Moulijn is dood, maar de legende leeft voort.” De kracht van de formule schuilt in het feit dat het evenement jaarlijks op een vast moment op de kalender terugkeert: de slotperiode van het seizoen. Het evenement wordt ook een levende herinnering aan Coen Moulijn. De gevierde linksbuiten heeft al een muurtje, een standbeeld, een muurschildering en zelfs een weg die in Rotterdam pal naast de Kuip naar hem is vernoemd. Het enige dat nog op deze imposante lijst ontbrak, was een ‘levend monument’. Een evenement dat de naam van Coen Moulijn draagt. De Coen Moulijn Memorial Cup vult die leegte op.

De Coen Moulijn Memorial Cup wordt jaarlijks een combinatie van het beste van vroeger en vandaag. Het toernooi wordt elk jaar verspeeld bij een van de twee clubs waar Coen Moulijn zelf ooit heeft gespeeld: Feyenoord en XerxesDZB. Vandaar dat het logo van de Coen Moulijn Memorial Cup bestaat uit de tenues van deze twee clubs. De locatie van het evenement wisselt per jaar. De eerste editie van het evenement wordt verspeeld op sportpark Faas Wilkes, dat elk even jaar als locatie optreedt.

De strijd om de Coen Moulijn Memorial Cup wordt een jaarlijkse mengeling van jong en oud. Een reünie voor leeftijdgenoten en voormalig medespelers en tegenstanders van Coen Moulijn. De wedstrijd tussen de hoofdmachten en veteranen van SC Feyenoord en XerxesDZB vormt met de basis voor de samenkomst van oud-Feyenoorders, Xerxes-Mohikanen plus leeftijd- en generatiegenoten van Moulijn. Als tegenhanger van het verleden moet het toernooi uitgroeien tot het grootste toernooi voor F-pupillen van ons land. Het aantal F-elftallen dat zich kan aanmelden voor de Coen Moulijn Memorial Cup is het maximale aantal teams dat het complex van de organiserende club op een dag kan herbergen. Er wordt gespeeld in een poulesysteem op een half veld. Door de jongste jeugd van clubs voor het jaarlijkse toernooi uit te nodigen, wordt de legende Coen Moulijn overgedragen op een jonge generatie die hem anders nooit zouden hebben gekend of van hebben gehoord. Feitelijk zorgt de combinatie van F-pupillen, de hoofdmachten van SC Feyenoord en XerxesDZB, plus de reünie van oud-speler en generatiegenoten voor aanwezigheid van drie generatie voetballers op de dag van de Coen Moulijn Memorial Cup.

 

Coenraadt (Coen) Moulijn werd geboren op 15 februari 1937 in de Bloklandstraat in Rotterdam.

Hij speelde vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren zeventig als linksbuiten van Feyenoord en het Nederlands elftal. Moulijn, die uitgroeide tot mister Feyenoord was met 1.72 meter klein van stuk. Hij debuteerde op zijn zeventiende voor Xerxes waar hij Faas Wilkes in zijn jeugd zag voetballen. Moulijn woog slechts 62 kilo waardoor linksbinnen vaak lichtvoetig langs tegenstanders glipte. De markante Rotterdammer toonde aan over talent te beschikken. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feyenoord dribbelaar voor het destijds astronomische bedrag van 28 duizend gulden. Met dit bod kaapte de stadionclub Moulijn weg voor de neus van haar rivaal Sparta.

Samen met Ove Kindvall was Moulijn de publiekslieveling bij de Rotterdamse club. In 1970 won hij met Feyenoord, als eerste Nederlandse club, de finale van de Europa Cup 1 koste van het Schotse Celtic. Enkele maanden na dit succes, volgde het veroveren van de wereldbeker door het Argentijnse Estudiantes de la Plata te verslaan. In de latere jaren werd Moulijn afhankelijker van zijn ploeggenoten, maar bleef van waarde in de hoofdmacht. In totaal kwam de kleine aanvaller gedurende zeventien seizoenen in competitieverband in totaal 487 keer uit voor Feyenoord. Daarmee voert hij de clublijst nog steeds. Moulijn won met Feyenoord vijf keer de landstitel en zag de Rotterdamse club in zijn periode uitgroeien tot een Europese grootmacht. Nog tijdens zijn actieve voetbalcarrière begon hij in 1961 een dames- en herenmodezaak aan de Langenhorst in Rotterdam. Die werd in het jaar van zijn overlijden, 2011, gesloten.

In het Nederlands elftal speelde Moulijn tussen 1957 en 1969 in zo’n veertien jaar tijd 38 interlands, waarin hij vier doelpunten scoorde. Doordat de linksbuiten zijn krachten spaarde voor tien beslissende acties per wedstrijd, werd zijn speelstijl nog wel eens verward met wisselvalligheid. Hierdoor twijfelden de bondscoaches vaak aan zijn waarde voor het Nederlands elftal. Coen Moulijn wordt beschouwd als een belangrijk symbool voor zowel Feyenoord als van Rotterdam. Door zijn rol droeg hij sterk bij aan de successen van de club en groeide uit tot misschien wel de grootste vertegenwoordiger van de zogenaamde ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit van de naoorlogse inwoners van stad. Moulijn groeide op in de wijk het Oude Noorden van Rotterdam. Het muurtje waar hij in zijn jeugd eindeloos tegenaan had geschoten, was befaamd, maar viel in de jaren zeventig ten prooi aan de stadsvernieuwing. In 1990 is elders in dezelfde straat als eerbetoon een speelplaats voorzien van het Muurtje van Coen Moulijn, ontworpen door de kunstenaar Hans Citroen.

In 1971 ontsnapte Moulijn aan de dood, nadat zijn auto was gegrepen door een rangeertrein. In april van het jaar daarop, 1972, ontstond er een hardnekkig gerucht dat Moulijn zo zelfmoord had willen plegen. Zelfs de politie moest eraan te pas komen het verhaal namens Moulijn te ontkrachten. In oktober 2009 verscheen een vuistdikke biografie over Moulijn. Ook werd er een levensgroot standbeeld, gemaakt door Tom Waalkop Reijers, van de Rotterdamse volksheld op het voorplein van de Kuip onthuld. Moulijn werd op 30 april 1970, ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn laatste jaren bekeek mister Feyenoord de wedstrijden van zijn club vanaf zijn vaste kruk vanuit de skybox van vriend Willem van ‘t Wout.

Coen Moulijn werd op nieuwjaarsdag 2011 getroffen door een herseninfarct en overleed drie dagen later, 4 januari 2011 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan. Feyenoord bewees zijn legendarische linksbuiten op woensdagavond 5 januari 2011 de laatste eer door voorafgaand aan de wedstrijd om de Zilveren Bal op het Kasteel bij Sparta een minuut stilte te houden en die in eer herstelde prijs voor hem te winnen. De supportersvereniging van Feyenoord gebruikte de eerste thuiswedstrijd van Feyenoord in 2011 om het clubicoon groots te eren. Dat was op 22 januari 2011, in de Kuip tegen De Graafschap. Tijdens de dag van de uitvaart werd zijn rouwstoet vanaf het Feyenoord-stadion dwars door de binnenstad van Rotterdam naar het crematorium gereden. Langs de route die deze rouwstoet aflegde, stonden duizenden Feyenoord-supporters, die Moulijn de laatste eer bewezen met fakkels en het zingen van Feyenoord-liederen. Voor het stadhuis (waar de meeste Feyenoorders stonden) hing een groot spandoek met een foto van Moulijn met eronder de tekst: “Coen jij blijft de grootste”.

Moulijn staat symbool voor het Rotterdamse motto ‘Geen woorden maar daden’. In 2011 is ervoor gekozen om de aan De Kuip gelegen Marathonweg om te dopen in Coen Moulijnweg.

Papendrecht F1 is winnaar geworden van de eerste editie van de Coen Moulijn Memorial Cup.

Papendrecht werd gisteravond pas aan het deelnemersveld toegevoegd

uitslagen XerxesDZB – Alexandria 66 4-1 Rozenburg – Excelsior M 5-0 Papendrecht – Heinenoord 2-0 TOGB – Bolnes 2-0 CKC – SCO’63 7-0 Capelle – Sported SoccerAcademy 0-0 BVCB – SC Botlek 6-0 Zwaluwen Vl – Dilettant 1-0 NBSVV – Leonidas 0-0 Slikkerveer – Poortugaal 1-1 Rockanje – Hekelingen 4-0 Zwervers –Sparta 0-5 Oude Maas – VVOR 1-4 Rijsoord – Excelsior 0-4 Drechtstreek – Spijkenisse 0-4 Derde en vierde speelronde XerxesDZB – Tricht 3-0 Alexandria’66 – Rozenburg 0-0 Papendrecht – MOC’17 1-0 Heinenoord – TOGB 1-2 CKC – Quick Boys 2-1 SCO’63 – Brielle 0-3 Capelle – Spakenburg 0-1 Sportted Soccer Ac – BVCB 2-2 Zwaluwen Vl – IJsselmeervogels 5-1 Dilettant – NBSVV 2-0 Slikkerveer – Achilles’29 0-1 Poortugaal – Rockanje 2-1 Zwervers – GBSW 2-1 Sparta – Ouide Masas 4-0 Rijsoord – Stedoco 0-2 Excelsior – Drechtstreek 5-0

Tijdens het jaarlijkse evenement is er een speciale rol weggelegd voor de weduwe van Coen Moulijn, Adrie Moulijn. Zij fungeert als voorzitter van het Comite van Aanbeveling en zal op de dag van het evenement de Cup in de vorm van een beeld van haar Coen uitreiken aan de winnaar van het jaarlijkse duel tussen SC Feyenoord en XerxesDZB. Bovendien reikt zij de Coentje uit aan de beste linksbuiten van het toernooi voor de F-pupillen. De finale van dat toernooi vormt de voorwedstrijd van het duel tussen de veteranen van XerxesDZB en SC Feyenoord, beter bekend onder Feyenoord 6. Adrie Moulijn wordt bij de keuze voor de beste, jonge linksbuiten van het toernooi, de Coentje van het toernooi, bijgestaan door de leden van het Comite van Aanbeveling

Dat comite bestaat uit: Adrie Moulijn :weduwe Coen Moulijn, voorzitter Comite van Aanbeveling Ivo Opstelten :minister van Veiligheid en Justitie Ahmed Aboutaleb :burgemeester van Rotterdam Guus Haak :oud-speler Feyenoord Gerard Kerkum :oud-speler en oud-voorzitter Feyenoord Eddy Pieters Graafland :oud-keeper Feyenoord Gerard Meijer :oud-verzorger en ambassadeur Feyenoord TInus Bosselaar : oud-speler Sparta en Feyenoord Lee Towers : zanger en oud-ambassadeur Feyenoord Aad Veerman: initiatiefnemer Bep van Klaveren Memorial Willem van t Wout :directeur Rotterdam Investment Group Theo de Jong :ex-directeur De Jong Volvo Cees Ultee :bestuurslid Sportclub Feyenoord Frans Derks oud-scheidsrechter betaald voetbal en oud-voorzitter DS79

Na de 1-0 winst in de finale op BVCB uit Bergschenhoek vaart de jongste jeugd van Papendrecht met rederij Spido op de James Cook door de Rotterdamse haven.

Na de finale tussen de jeugd van Papandrecht en BVCB uit Bergschenhoek was het de beurt aan de veteranen van XerxesDZB en SC Feyenoord, beter bekend onder Feyenoord 6

In de selectie van trainer Lex Schoenmaker komen grote namen en ouwe helden voor. In het doel staat Peter Brunings en in de selectie zijn Dwight Blackson, Arjan van der Plas, Leonardo II, Chris Gyan, Andre Hoekstra, Steve Wasiman Mariano Schults, Ruud Heus en Mike Obiku opgenomen. Het was genieten om deze spelers in actie te zien.

Scheidsrechter F Derks

Ruud Heus (Hoorn, 24 februari 1961) Ruud speelde voor AZ en Feyenoord. Bij Feyenoord won hij vier nationale bekers, de eerste editie van de Johan Cruijff Schaal en een landskampioenschap en haalde hij de halve finale van de Europacup II 1991/92. Na zijn afscheid als betaald voetballer in 1997 trainde hij diverse amateurclubs en jeugdteams, onder ander Jong FC Dordrecht en BVV Barendrecht. Met ingang van seizoen 2010/2011 werd Ruud Heus hoofdtrainer van LRC Leerdam.

De spel snelheid was te vergelijken met die van van Bommel tijdens zijn laatste Ek wedstrijd ,

Maar de wil en de inzet is er nog steeds.

Leonardo dos Santos Silva (Sao Goncalo, 21 augustus 1976) is een voormalig Braziliaanse betaald voetballer. Leonardo speelde o.a. bij CR Flamengo, FC Groningen, Feyenoord, De Graafschap, ADO Den Haag, MVV, FC Dordrecht en FC Emmen. Bij Feyenoord stond hij bekend als "Leonardo II", wegens de aanwezigheid van een gelijknamige speler in de toenmalige selectie. Met Feyenoord won hij in 2002 de UEFA Cup.

Christian Gyan (Tema, 2 november 1978) Gyan begon zijn loopbaan bij Ghapoha Readers en kwam in 1996 naar Feyenoord, waar hij eerst snel werd uitgeleend aan Excelsior. Na een half jaar haalde Leo Beenhakker hem terug naar Feyenoord en werd hij een vaste reserve. Bij Feyenoord won hij een landskampioenschap, een Johan Cruijff Schaal en een UEFA Cup. Gyan speelde tevens tevens een rol in de FIOD-affaire bij Feyenoord. In de zomer van 2007 liep zijn contract bij Feyenoord af. Zijn laatste seizoen was hij wederom aan Excelsior verhuurd. In juni 2008 ging hij in Finland spelen bij TPS Turku. Op 14 januari 2009 verkaste hij naar Wrexham AFC waarvoor hij alleen twee keer in het toernooi om de FA Trophy in actie kwam. Zijn contract werd in de zomer van 2009 niet verlengd. Begin 2010 in keerde terug in Finland bij RoPS Rovaniemi. Door een blessure in februari kwam hij niet in actie voor RoPS. Vanaf de zomer van 2010 speelt hij voor de Rotterdamse amateurclub RKSV Leonidas in de Zondag hoofdklasse A.

Waar Feyenoord is zijn wij.

Na 2x 30 minuten speeltijd floot Frans het eindsignaal .en kon de clup van zuid de cup in ontvangst gaan nemen.

Frans Derks (Vaals, 1 november 1930) was een Nederlands voetbalscheidsrechter. Derks was van 1956 tot 1978 actief als scheidsrechter in het betaald voetbal. Ja u leest het goed !! van 1 november 1930

De eerste winnaar van de Coen Mouijn Memorial Cup verdient opvallend genoeg geen Cup. Om het nieuwe evenement een extra toegevoegde waarde te geven, maakte het bedrijf Artihove een speciaal bronzen beeld van Coen Moulijn. De beker ging naar oud Feyenoord en het bronzen beeld van Coen was voor SC Feyenoord die met 2-0 wist te winnen van mede hoofdklasser XerxcesDZB

voor XerxesDZB kwam het kampioensteam van 1980 het veld op... Oud -Feyenoord mocht de beker in ontvangst nemen na de 2-1winst XerxesDZB

Mike Obiku Zijn debuut bij Feyenoord maakte hij op 12 augustus 1992 in de thuiswedstrijd tegen PSV. De wedstrijd ging voor Feyenoord met 0-1 verloren en Obiku had nauwelijks iets in te brengen. Ondanks dat hij bij Feyenoord nooit een vaste basisplaats veroverde, groeide hij toch in een relatief korte tijd uit tot een publiekslieveling. Zijn brede lach, zijn parelwitte tanden en zijn ongelofelijke inzet die hij iedere minuut dat hij op het veld stond liet zien, deed de harten van de Feyenoordsupporters sneller kloppen. Obiku voelde zich een met het legioen en liet dat ook blijken. Wanneer Obiku scoorde ging zijn shirt uit en maakte hij er een dansje omheen. Hij maakte het een keer zelfs zo bont dat hij zijn shirt midden in een wedstrijd het publiek in gooide. Na een smeekbede met de supporter die het shirt opving kreeg hij hem uiteindelijk teruggeworpen en kon hij de wedstrijd hervatten. Toentertijd leverden dergelijke acties nog geen gele kaart op. Een ander memorabel Obiku-moment is de actie tijdens een wedstrijd tegen Willem II. Nadat Obiku had gescoord wilde hij zijn blijdschap delen met de Feyenoordsupporters. Hij klom de hekken in en begon te juichen. Ondanks dat hij met zijn handen vol in het prikkeldraad greep kon hij zijn geluk niet op. De bebloede handen dienden wel eerst verzorgd te worden voor hij de wedstrijd kon hervatten. Onsterfelijk werd hij bij de Feyenoord supporters op 8 maart 1995. Tijdens de kwart finale van de Amstel Cup, speelde Feyenoord een uitwedstrijd tegen Ajax. Ajax, dat in datzelfde jaar vrijwel onverslaanbaar was en zelfs de UEFA Champions League wist te winnen werd in de reguliere speeltijd met moeite op 1-1 gehouden. Het was tevens het jaar dat de golden goal zijn intrede deed en die zou van toepassing zijn in de verlenging van deze wedstrijd. In de tweede helft van de verlenging werd er een lange bal vanuit de Feyenoord-defensie naar voren gespeeld en Mike Obiku nam de bal aan in zijn voeten. Hij passeerde met een paar capriole bewegingen de Ajax-verdedigers en liet vervolgens het net bollen. Feyenoord plaatste zich daarmee voor de halve finale. Deze wedstrijd werd uit gewonnen van Heerenveen (0-1). De finale tegen FC Volendam zou worden gewonnen met 2-1 met het winnende doelpunt van Obiku in de 82ste minuut.

YNWA

En zo is het

In 2013 wordt het toernooi gehouden op het complex van SC Feyenoord waar het evenement vervolgens elk oneven jaar plaatsvindt. Er is gekozen voor een speeldag na afloop van de reguliere competitie om het evenement als een soort van jaarlijkse afsluiting van het seizoen op de kalender te zetten.

Rooie en witte groeten [FR12]JOHN

 

Website statistieken

FR12.nl heeft 75057 leden - Op dit moment zijn 39 mensen actief, waarvan 31 leden.

 

Download app in Play Store Download app in App Store

Cookie instellingen | Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Privacy- en cookiebeleid | FR12.nl © 2007 / 2021 | All rights reserved