Slot zag twijfels bij zijn selectie: "Dan moet je een leider zijn"

Slot zag twijfels bij zijn selectie: "Dan moet je een leider zijn"

Na een bijzonder seizoen, met als afsluiter de landstitel, zijn de meeste mensen binnen Feyenoord aan het genieten van een welverdiende vakantie. Voordat trainer Arne Slot op 4 juli start met de voorbereiding op het nieuwe seizoen is ook hij aan het genieten van een korte periode rust.

In een uitgebreid interview met het Feyenoord Magazine vertelt Slot een aantal nieuwe verhalen, zo ook zijn gevoel toen hij thuiskwam na de 0-7 nederlaag tegen FC Kopenhagen in de voorbereiding van afgelopen seizoen. "Ik kwam thuis en zei tegen mijn vrouw: 'als dit ons niveau is, dan wordt het dit seizoen helemaal niks.' Ik had grote twijfels, en met mij een paar spelers die gebleven waren. Dan moet je een leider zijn. Ik heb tegen de jongens gezegd dat we heus wel weer lekker gingen voetballen, maar dat ik niet kon beloven dat we bij de bovenste drie zouden eindigen. Maar ik heb altijd het vertrouwen gehouden dat we het elftal op een goede manier konden laten spelen."

De Klassieker
Na de gewonnen uitwedstrijd tegen Ajax verscheen er een mooie speech van Slot, waarin hij duidelijk maakte dat de spelers zichzelf ook niet moesten ‘kleineren’ door overal foto’s te plaatsen alsof het kampioenschap al binnen was. Wat hij had gezegd als zijn elftal verloren had? "Dan zou ik zeggen: ‘We hebben nu wel verloren, maar we weten dat het onterecht is. We staan nu in punten gelijk, maar we waren gewoon beter. We zijn beter dan Ajax. Thuis waren we ook beter. Laat ze maar even blij zijn, maar wij geven dit niet meer weg."

Een aantal dagen na de overwinning zette Slot zijn selectie voor een groot bioscoopscherm. Hier wilde hij op een bijzondere manier een aantal momenten van De Klassieker uitlichten. "Daar heb ik ze laten zien dat Ajax alleen maar aan het tijdrekken was. Dusan Tadic die ging liggen, omdat hij zoveel pijn leek te hebben en de wedstrijd lag twee minuten stil. Daarna speelde hij gewoon weer door. Dan zeg ik: 'Kijk, de regerend kampioen vindt het noodzakelijk om tegen ons theater te spelen en tijd te rekken. Op een normale manier kunnen ze niet van ons winnen.'"

Menselijke aspect
Voor Slot is het erg belangrijk om een goede band te creëren met zijn spelers, waar die met Orkun Kökcü extra speciaal was. "In de afgelopen twee jaar heb ik met hem een bijzondere band opgebouwd. Hij heeft zo zijn moeilijke momenten gehad, met alles wat speelde rondom die speciale aanvoerdersband, slapeloosheid, de teleurstelling dat we de Conference League niet wonnen en dat bijna het hele elftal uit elkaar viel. En het bijzondere was, je zag het nooit aan zijn spel. Hij heeft altijd gepresteerd. Maar voor mij is het menselijke aspect altijd het belangrijkste, zelfs als het sportieve belang in het gedrang komt."

Vernieuwd voetbal
Na een periode van voetbal onder Dick Advocaat was het een genot om het spel van Slot te zien, echter was er ook onzekerheid of het wel verstandig was om zoveel te vragen van de spelers. "Het is niet meer het voetbal van bam-bam-bam uit de havenstad, ook al waren er in de historie ook periodes met mooi spel. Kijk naar Justin Bijllow, hij durft als keeper met risico op te bouwen. De supporters zijn steeds meer waardering gaan krijgen voor het voetbal dat we spelen. Ik hoop dat we het legioen een klein beetje hebben kunnen boetseren. Het DNA zit er gewoon in, dat is gewoon dat hun team moet willen, dat spelers er alles voor over moeten hebben. Maar dat mooie spel waar ik zo van houd, dat wordt nu echt omarmd. De supporters geven applaus voor een mooi driehoekje. Sowieso beleven ze hier bij Feyenoord alles heel intens. Hoe vaak ons team niet wordt gevraagd een shirt te signeren omdat het de laatste wens is dat het mee de doodskist ingaat. Dat hoort echt bij deze club, bij deze supporters."

Het complete interview is te lezen in het nieuwste Feyenoord Magazine. Hier praat Slot onder andere nog over het hebben van controle, zijn enthousiasme voor grote wedstrijden en het gevoel van andere mensen willen helpen.

Lees meer over
Arne Slot
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties