Jaaroverzicht (3): Afscheid van kampioenen en nieuwe recordaankopen

Jaaroverzicht (3): Afscheid van kampioenen en nieuwe recordaankopen

Het jaar 2023 zit er bijna op. Voor Feyenoord was het natuurlijk vooral het jaar van de zestiende landstitel in de clubhistorie. Maar ook het afscheid van aanvoerder Orkun Kökcü, de terugkeer in de Champions League en de twee uitzeges op de aartsrivaal liggen nog vers in het geheugen. Genoeg om op terug te blikken dus! In deel 3 van het jaaroverzicht van 2023: .

Een herhaling van 2022 zou het niet worden. Toen moest Feyenoord, na het behalen van de Conference League-finale, noodgedwongen een groot deel van de selectie laten gaan. Financieel stond de club er nu beter voor en van een grote leegloop zou het niet komen. Toch was er voor Dennis te Kloese genoeg te doen tijdens de transferperiode. Enerzijds om de spelers die vertrokken op te vangen, en anderzijds om door te pakken na de landstitel en verder te investeren in de selectie.

Afscheid van verschillende spelers
Feyenoord nam sowieso afscheid van huurlingen Sebastian Szymanski, Oussama Idrissi en Jacob Rasmussen. Szymanski kon door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne worden gehuurd van Dinamo Moskou, maar een langer verblijf zat er ondanks de pogingen van Feyenoord niet in. Toch leverde dat ene jaar in Nederland wel 10 goals, 7 assists en een landstitel op. Hetzelfde gold voor Idrissi, die in het kampioensjaar goed was voor 7 goals en 8 assists. Ook in zijn geval was er even sprake van een langer verblijf bij de club waar hij ook in de jeugd al speelde, maar kwam het er niet van. De laatste huurling, Rasmussen, speelde slechts 11 wedstrijden (1 goal en 1 assist), maar werd wel veelvuldig geprezen voor zijn bijdrage aan de goede sfeer in het kampioensteam.

Jaaroverzicht (3): Afscheid van kampioenen en nieuwe recordaankopen

Ook enkele spelers die al even uit beeld waren geraakt, namen in 2023 definitief afscheid. Robert Bozeník vertrok naar Boavista, Christian Conteh naar VfL Osnabrück, Mark Diemers naar AEK Larnaca en Ofir Marciano naar Hapoel Beer-Sheeva. Jeugdspelers Marouan Azarkan, Denzel Hall en Tein Troost gingen voor hun kansen bij FC Utrecht, sc Heerenveen en NAC Breda, terwijl anderen verder van huis een nieuwe club vonden. Zo vertrokken Mohamed Taabouni, Naoufal Bannis en Francesco Antonucci allemaal naar Qatar.

Met Danilo en Marcus Pedersen vertrokken er nog eens twee spelers die een belangrijk aandeel hadden in de landstitel van 2023. De Braziliaan was slechts een halfjaar basisspeler, maar miste desondanks - als enige - geen enkele wedstrijd van Feyenoord. Hij kwam tot 14 goals en 4 assists. Een jaar nadat Danilo transfervrij overkwam van Ajax, ontving Feyenoord zes miljoen euro voor zijn transfer naar Rangers FC. Pedersen was al een jaar langer Feyenoorder en maakte de hele opmars onder trainer Arne Slot mee. In twee seizoenen tijd speelde hij liefst 88 wedstrijden voor de club. Daarin kwam hij tot één treffer: de 2-1 tegen AZ die heel belangrijk bleek in de titelrace. Na twee seizoenen in het rood-wit maakte Pedersen de overstap naar het Italiaanse Sassuolo.

Orkun Kökcü
Maar het meest bijzondere afscheid van 2023 was natuurlijk dat van Orkun Kökcü. De middenvelder stroomde door vanuit de eigen jeugdopleiding, werd basisspeler, kreeg geregeld veel kritiek te verduren, maar groeide onder Slot uit tot de spelbepaler en aanvoerder van Feyenoord 1. In de zomer van 2022 kaartte hij nog bij de trainer zijn zorgen aan over de leegloop binnen de selectie, maar hij besloot toch te blijven. Er volgde een hectisch jaar, waarin hij ook nog eens met slaapproblemen te maken kreeg. Maar aan het eind van het seizoen stond de middenvelder zelf met de kampioensschaal in zijn handen.

Jaaroverzicht (3): Afscheid van kampioenen en nieuwe recordaankopen

"Ik had niet gedacht dat ik emotioneel zou worden", begon Kökcü toen hij enkele maanden later met de microfoon in zijn hand afscheid nam van het Legioen. Hij was even terug in De Kuip voor een oefenwedstrijd met zijn nieuwe club Benfica. Met die transfer leverde hij Feyenoord een recordbedrag van 25 miljoen euro op. "Dit zal altijd mijn huis blijven", verzekerde Kökcü. "Ik zal Feyenoord blijven volgen en hoop dat deze club succes mag blijven proeven."

Recordaankopen
Het afscheid van al deze spelers betekende natuurlijk dat er ook vervangers moesten komen. Bovendien ging Feyenoord de Champions League in, en kon en moest er dus meer geïnvesteerd worden in de selectie. De club legde daarom voor bepaalde spelers veel geld neer. Bijvoorbeeld Ramiz Zerrouki, die Slot al lange tijd aan zijn selectie wilde toevoegen. In de zomer van 2023 lukte dat eindelijk: voor een bedrag van ruim 7 miljoen euro kwam de middenvelder over van FC Twente. In De Kuip heeft Zerrouki te maken met forse concurrentie, maar hij kon toch al diverse keren belangrijk zijn voor Feyenoord.

Over concurrentie gesproken: met Ayase Ueda werd een dure back-up voor Santiago Gimenez aangetrokken. Met een transfersom van 9 miljoen euro was de Japanner van Cercle Brugge de duurste versterking ooit voor Feyenoord. De kans om dat uit te betalen kreeg hij nog niet, en zal vermoedelijk pas komen als Gimenez wordt verkocht. De andere miljoeneninvestering, Luka Ivanusec, moet ook nog aan de bak om zijn waarde te bewijzen. Na een maandenlange transfersoap kwam hij uiteindelijk voor 8,5 miljoen euro over van Dinamo Zagreb, maar door zijn blessure en daarop volgende vormdip heeft hij zijn goede start bij Feyenoord nog geen vervolg kunnen geven.

Wie tot dusver de grootste versterking is gebleken, is vermoedelijk Calvin Stengs. De oude bekende van Slot kwam voor 6 miljoen euro over van Antwerp FC en ligt met 7 goals en 9 assists al goed op koers om dit zijn meest productieve seizoen ooit te maken.

Jaaroverzicht (3): Afscheid van kampioenen en nieuwe recordaankopen

Drukke transferzomer
Natuurlijk gaf Feyenoord niet voor iedere speler zoveel geld uit. Yankuba Minteh kwam - op dat moment zeer verrassend - op huurbasis over van Newcastle United. En ook Ondrej Lingr is op dit moment nog huurspeler, al zal Feyenoord komende zomer wel drie miljoen euro neerleggen om zijn overstap definitief te maken. Oude bekende Bart Nieuwkoop gold met een transfersom van 2 miljoen euro als een goedkope vervanger voor Pedersen. Daarnaast nam de club Thomas Beelen en Thomas van den Belt over van PEC Zwolle, in de hoop dat het tweetal op termijn het aan zou haken op het niveau van Feyenoord. Tot slot is met het definitief vastleggen van Timon Wellenreuther, de terugkeer van Kostas Lamprou en het vastleggen van Mikki van Sas ook het keepersbestand weer compleet.

Is de selectie van Feyenoord daarmee af? Voor de zomer wel, maar Slot gaf al aan in de winter opnieuw op zoek te gaan naar versterkingen. In januari zullen diverse internationals hun land vertegenwoordigen in de Afrika Cup en Azië Cup. Bovendien heeft Feyenoord met de Europa League, de beker en het veiligstellen van plek 2 (en wie weet toch nog meer dan dat) nog genoeg om voor te spelen. Ook in 2024 zullen we naar alle waarschijnlijkheid dus al snel nieuwe spelers in het rood en wit gaan zien!

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties