Feyenoorders pakken hoofdrol in overwinning Nederlands Elftal

Arne Slot en Dennis te Kloese hebben dinsdagavond ongetwijfeld met een glimlach gekeken naar het Nederlands Elftal. In de basis van bondscoach Ronald Koeman begonnen namelijk drie Feyenoorders: Quilindschy Hartman, Mats Wieffer en Calvin Stengs. Alle drie de spelers waren betrokken bij een doelpunt in de uiteindelijke 0-6 overwinning op Gibraltar.

Afgelopen zaterdag wist Nederland zich tegen Ierland al te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in Duitsland, terwijl Gibraltar met een recorduitslag van 14-0 werd verslagen door Frankrijk. De kans was vooraf al groot dat Oranje met ruime cijfers zou gaan winnen, en dus was dit een goede kans voor de spelers van Feyenoord om hun aanvallende kwaliteiten te bewijzen aan de bondscoach.

Die opdracht nam Stengs in ieder geval erg serieus. De aanvaller begon direct erg scherp aan de wedstrijd en maakte na tien minuten zijn eerste kans van de wedstrijd af. Dit goede voorbeeld volgde Wieffer niet veel later op door vanuit een corner zijn hoofd hard achter de bal te zetten en tegen het net te koppen. In het vervolg van de eerste helft bleef het een eenzijdige wedstrijd, waar de thuisploeg amper iets te zeggen had. Voor rust was ook de derde Feyenoorder, Hartman, betrokken bij een doelpunt. Zijn strakke pass eindigde precies voor de voeten van Teun Koopmeiners, die vervolgens de bal voorbij doelman Dayle Coleing kon schieten.

copyright proshots 23239931

Na rust wisselde Koeman direct twee debutanten in het veld: Jorrel Hato en Thijs Dallinga. Terwijl de spelers van Gibraltar het tempo van Oranje niet meer konden bijbenen, wist Stengs in ieder geval niet van ophouden. Nadat de aanvaller in de 50ste minuut zijn tweede doelpunt maakte, werd hij in de 62ste minuut de tweede Feyenoord-speler ooit, na Kees Pijl in 1924, die een Hattrick wist te maken voor het Nederlands Elftal. Cody Gakpo sloot met zijn doelpunt de avond af.

Nadat hij in de vorige wedstrijd 90 minuten heeft gespeeld, verliet Hartman dinsdagavond het veld met een grote glimlach in minuut 63. Voor Wieffer en Stengs was dit de enige wedstrijd deze interlandperiode en dus mochten zij hem helemaal uitspelen van Koeman. Justin Bijlow bleef als tweede doelman beide wedstrijden op de bank.