"Er waren zelfs twijfels of hij niet als aanvallende middenvelder moest spelen"

"Er waren zelfs twijfels of hij niet als aanvallende middenvelder moest spelen"

Lutsharel Geertruida is al jaren een belangrijke kracht voor Feyenoord, maar krijgt de laatste weken steeds meer aandacht. Dat heeft onder meer te maken met zijn winnende doelpunt tegen Ajax en natuurlijk zijn debuut in Oranje. Bij FC Rijnmond was Richard Grootscholten te gast, die Geertruida leerde kennen toen hij werkzaam was als hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord.

"Wat iedereen zegt: het is een geweldig persoon", begon Grootscholten toen werd gevraagd Geertruida te omschrijven. "Binnen de groep is het een teamspeler en een sfeermaker, iemand die de groep bindt. Hij was nooit het grootste talent, maar daar had hij geen last van. Hij deed echt zijn eigen ding. Dat vind ik ook een kwaliteit. Hij speelde in het Nederlands elftal (de jeugdelftallen, red.) altijd rechtsback, bij ons centraal. Daar heeft hij zich allebei goed in ontwikkeld."

De reden dat mensen meer willen weten over Geertruida, is dat hij nooit voor de camera verschijnt. De reden daarvan is bekend: de verdediger stottert en voelt zich er niet comfortabel bij om voor de camera interviews af te geven. "In een gesprek heeft hij er last van, maar in het veld helemaal niet", weet Grootscholten. "Ik denk dat hij daar al heel goed doorheen is gekomen. Hij blaakt van het zelfvertrouwen, iets wat veel mensen die stotteren juist minder hebben."

Scorend vermogen
Nog een bijzondere eigenschap van Geertruida is dat hij als verdediger veel scorend vermogen heeft. "Elke wedstrijd in de jeugd waarin Feyenoord problemen had, stapte hij naar voren toe en maakte hij twee, soms drie goals per wedstrijd. Er waren zelfs twijfels of we hem niet gewoon als aanvallende middenvelder moesten opstellen. Dat zie je nu ook terug: het is een multifunctionele speler."

De vraag is hoe ver de pas 22-jarige Geertruida het kan gaan schoppen. "Wereldtop? Dat gaat me nog iets te ver. Laat hem eerst deze stap maar goed maken", reageerde Grootscholten. "Maar het is wel een speler die binnen Nederland heel veel gaat betekenen."

Lees meer over
Lutsharel Geertruida
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties