''De Kuip is mijn thuis, ook al ben ik er nog nooit geweest''

''De Kuip is mijn thuis, ook al ben ik er nog nooit geweest''

Waar Feyenoord door de komst van Lucas Pratto bekendheid verwerft in Argentinië, ging de Argentijnse Feyenoordsupporter Ignacio Ostertag andersom juist viraal in Nederland. Dat gebeurde met zijn uitbundige commentaar bij de goal van Luis Sinisterra tegen PEC Zwolle. FR12.nl sprak met hem over zijn supporterschap, de naamsbekendheid van de club in zijn thuisland en de Argentijnen bij Feyenoord.

Om te beginnen wil Ignacio duidelijk maken dat de clips die viral gingen niet het officiële commentaar zijn dat in Argentinië bij de wedstrijden wordt uitgezonden. “Ik werk niet voor ESPN of FOX. Het commentaar is gewoon voor mezelf. Ik kijk naar de wedstrijd en geef er gewoon zelf commentaar bij. Waarom? Omdat ik dat leuk vind. De commentatoren hier kennen de spelers niet, weten niet hoe ze de namen uitspreken en verdiepen zich niet in de geschiedenis. Afgelopen zondag tegen Sparta zei de commentator dat het te vroeg was om ‘goal!’ te schreeuwen – het was 8 uur ’s ochtends hier. Dat vond ik onzin. Ik ben dat wel gaan doen en kreeg geweldige reacties. Het is ongelofelijk dat media als ESPN, Rijnmond en Voetbal International mijn werk delen. Dat is iets waar ik al heel lang van droom.”

Feyenoorder in Argentinië
Ignacio krijgt vaak de vraag hoe iemand uit Argentinië supporter wordt van Feyenoord. Dat begon voor hem in het begin van de jaren ’90, nog voor Argentijnen als Julio Ricardo Cruz in het rood-wit schitterden. “Ik woonde in Pergamino, in het noorden van de provincie Buenos Aires. Normaal was het hier lastig om voor tv-zenders te betalen, maar door een tijdelijke actie kregen we een paar zenders gratis. Ik was aan het zappen en kwam op een Eredivisiewedstrijd, Feyenoord tegen Groningen. Ik zag daar al die supporters, De Kuip en die ene speler… József Kiprich. Wat een speler! Dat was direct mijn idool. Zo heb ik Feyenoord leren kennen.”

''De Kuip is mijn thuis, ook al ben ik er nog nooit geweest''

Het supporterschap is vanaf dat moment altijd gebleven, al werd het rond de eeuwwisseling wel lastiger om de club te blijven volgen. Op een gegeven moment stopte de Argentijnse televisie Feyenoord uit te zenden. In 2002, toen we de UEFA Cup wonnen, heb ik de wedstrijd niet kunnen zien. Ik heb de beste jaren van spelers als Jon Dahl Tomasson, Robin van Persie, Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Shinji Ono allemaal gemist. Maar de liefde voor de club stopte nooit.”

Wat het supporter zijn vanuit Argentinië ook lastig maakt, is het feit dat de club in zijn land niet erg bekend is. “De Nederlandse competitie is hier bekend van Ajax en PSV. Feyenoord kennen ze niet, zelfs spelers als Steven Berghuis niet.” Wel draagt de komst van Lucas Pratto – een erg populaire speler in zijn thuisland – bij aan de naamsbekendheid van de club in Argentinië. “Feyenoord komt nu elke dag in de media. De jeugd speelt op de Playstation met Feyenoord vanwege Pratto. Dat is geweldig.”

Pratto
Dat gaat zelfs zo ver dat de wedstrijden van Feyenoord speciaal vanwege Pratto live worden uitgezonden. Ignacio weet te vertellen dat zijn debuutwedstrijd tegen Sparta door 250.000 mensen is bekeken. In Nederland kreeg de spits na zijn eerste optredens de nodige kritiek te verduren, wat Ignacio herkent uit Argentinië. "Toen hij naar River Plate kwam, vonden ze hem ook te dik en niet fit genoeg. Daar liet hij zien dat hij prijzen kon pakken voor de club. De meningen veranderden enorm, ze houden daar nu echt van hem. Hij heeft op Instagram drie keer meer volgers dan Feyenoord zelf. Dat zegt alles."

''De Kuip is mijn thuis, ook al ben ik er nog nooit geweest''

"Hij moet zich nog aanpassen", zag Ignacio tijdens Pratto's eerste optredens. "Hij moet zijn ploeggenoten leren kennen en op ze ingespeeld raken. Ik zag hem al veel praten met Marcos en Luis. Hij had al pech met een bal op de paal en heeft vooral een doelpunt nodig. Komende zondag is het perfecte moment daarvoor." Veel meer wil hij nog niet vooruit blikken op de Klassieker. "Het is vreemd om hoge verwachtingen te hebben na de afgelopen jaren. Ik ben liever voorzichtig. Geen woorden maar daden. Hechos, no palabras."

Thuis
Anderhalf jaar geleden trok Feyenoord met Marcos Senesi al voor het eerst sinds lange tijd een Argentijnse speler aan. Ignacio geniet van de verdediger. "Hij begon heel onzeker en wilde het te graag goed doen. Iedereen vroeg zich af of hij wel de juiste aankoop was, maar ik was er zeker van. Hij is technisch, tactisch goed, sterk, snel en hij kan zijn ploeggenoten bedienen. Zo'n klasse hebben we achterin niet gezien sinds spelers als John de Wolf en Bert Konterman. Zelfs Patrick Paauwe en Kees van Wonderen waren niet zo goed als Marcos. Ik hoop dat we hem kunnen overtuigen om 'thuis' te blijven"

Het woord 'thuis' gebruikt Ignacio vaker wanneer het over de club gaat. "De Kuip is mijn thuis, ook al ben ik er nog nooit geweest. Ik had eindelijk genoeg geld gespaard om naar Nederland te gaan, maar toen kwam Covid. Al mijn hele leven wil ik naar Rotterdam en naar het stadion. Dat is ook waarom ik die video's maak: ik wil gezien worden als Feyenoorder, als onderdeel van Het Legioen. Ik krijg vaak vragen als waarom ik vanuit Argentinië Feyenoord volg, maar ik ben gewoon supporter, zoals jullie allemaal."

Lees meer over
De Kuip PSV Robin van Persie Steven Berghuis Luis Sinisterra ajax FC Groningen Marcos Senesi Lucas Pratto
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties