'Teixeira speelde in Portugal slechts 5 keer een hele wedstrijd'

'Teixeira speelde in Portugal slechts 5 keer een hele wedstrijd'

Het puntverlies in Waalwijk lijkt na dit weekend niet de grootste zorg van Feyenoord. Vooral met de fitheid van de selectie is het slecht gesteld. In de AD Voetbal Podcast gaat clubwatcher Mikos Gouka in op de situatie bij de Rotterdammers.

"Ze zitten in een schema wat net een interlandperiode heeft gehad. Daar heeft Feyenoord nauwelijks spelers aan afgestaan", verbaast Gouka zich. "Dit is de derde wedstrijd van zeven tot de volgende interlandperiode. Ze hebben een wedstrijd in Zagreb gespeeld, dat is het enige. Dat is ook geen reis van dagen. Fysiek staat het er heel slecht op."

"Het verbaast me", gaat Gouka verder, "omdat Feyenoord in april al riep: 'als we straks terugkomen, zullen we kijken wie het fitst is'. Dat wilden ze het unique selling point gaan maken: fitter zijn dan de rest. Ze hebben een lastige voorbereiding gehad. Dat is misschien een klein excuus. Omdat ze weinig spelers hadden, moesten jongens te veel wedstrijden spelen. Als je het nu ziet is het net of twintig minuten voor tijd de helft van de ploeg omvalt. Ze moeten nog tegen Wolfsberger AC, FC Emmen-uit, CSKA Moskou, FC Groningen. Dat wordt overleven. Het verbaast me dat het er bij Feyenoord fysiek slechter uit ziet dan bij veel andere clubs."

De verslaggever komt bovendien met een opvallende statistiek over João Teixeira, die gisteren hamstringklachten kreeg en uit voorzorg naar de kant werd gehaald. In zijn laatste vier jaar in de Portugese competitie speelde Teixeira - mede door blessures - slechts vijf keer een hele wedstrijd uit. "Hij speelde in Zagreb z'n wedstrijd en kwam nu al heel vroeg naar de kant, omdat hij zich toch niet fit voelde bij de hamstrings. Dat ga je nu krijgen. In deze tijd van het jaar wordt het allemaal wat gladder op het veld, een beetje dauw erop. Dan komen blessures nog meer aan het licht."

'Berghuis denkt dat hij Maradona is'

"Berghuis denkt dat 'ie Maradona is", zegt Sjoerd Mossou in de podcast. "Hij komt iedere bal ophalen". Volgens Gouka doet de aanvoerder dat al langer. "Maar hij heeft de lijn van die interlands, waarin het ging over de 'redder des vaderlands' op voetbalgebied, bij Feyenoord niet doorgetrokken. Hij heeft niet laten zien dat mensen niet meer om hem heen kunnen. Ik snap ook wel dat als je hem bij Feyenoord weghaalt, ze helemaal nooit meer een goal maken, maar deze drie wedstrijden heeft hij Feyenoord bepaald niet bij de hand genomen", aldus de clubwatcher.

"Hij doet eerder te veel dan te weinig, lijkt het wel", valt Mossou op. "Vorige week kwam hij de bal op de middenlijn ophalen. Hij voelt bijna te veel verantwoordelijkheid. Als ik Advocaat was zou ik denken: pak hem even bij z'n oren en zet hem gewoon weer rechtsbuiten." Gouka: "Dat heeft hij altijd wel gedaan, dat hij opeens op een ander deel van het veld opduikt. Het gevoel dat je wel een beetje krijgt, is dat het hem frustreert dat hij geen wedstrijden kan beslissen en dat hij dat ook uitstraalt naar medespelers. Het kost Feyenoord zo verschrikkelijk veel moeite om een wedstrijd hun kant op te trekken. Daar hebben ze hem zo erg bij nodig. Dat zal hij ook als extra druk voelen, zeker na wat er bij Oranje is gebeurd. Dat straalt hij wel uit."

Lees meer over
Steven Berghuis FC Groningen Dick Advocaat João Teixeira
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties