EK-winnaar Bannis: ''Herinnering voor het leven''

Naoufal Bannis is een dag na de gewonnen EK-finale met Oranje Onder 17 nog altijd in de wolken. De spits van Feyenoord Onder 19 versloeg in de laatste wedstrijd van het eindtoernooi de leeftijdsgenoten uit Italië met 4-2. ‘Vanochtend was het heerlijk wakker worden,’ zegt Bannis, die in de finale één van de vier Nederlandse goals voor zijn rekening nam.

Het jeugdteam van de KNVB begon goed aan het toernooi dat in Ierland werd gespeeld. In de groepsfase versloeg het Onder 17-team Zweden (2-0), Engeland (5-2) en België (0-3). Alleen van Frankrijk Onder 17 werd verloren. Het leverde Oranje Onder 17 de tweede plaats in de poule op. Via België Onder 17 (0-3) en Spanje Onder 17 (1-0) bereikte Oranje Onder 17 – met ook Feyenoorders Tein Troost en Steven van der Sloot in de selectie – de finale.

Groot vertrouwen
‘De dag van gisteren en eigenlijk dit hele toernooi zal ik nooit vergeten,’ vervolgt Bannis. ‘We gingen vol vertrouwen de finale in. We wisten honderd procent zeker dat die titel naar ons ging. In de eerste helft creëerden we veel kansen en kwamen we op een goede voorsprong. We gingen met 3-0 de rust in.’

‘In de tweede helft werden we nonchalanter, het leek alsof we dachten dat we de titel al binnen hadden,’ aldus de zeventienjarige aanvaller. ‘Italië Onder 17 kwam terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk sleepten we de titel toch binnen. Het feest was groot achteraf, zowel in de kleedkamer als ‘s avonds in het hotel. Het is een herinnering voor het leven.’

‘Goal in finale als beloning’
Bannis kwam in alle wedstrijden van het toernooi in actie. In die zes wedstrijden was hij twee keer trefzeker. ‘In de eerste wedstrijden speelde ik een beetje moeizaam. Ik kon niet elke wedstrijd volledig spelen omdat ik pas geleden terugkwam van een blessure. Na de poulefase zat ik beter in mijn vel en speelde ik ook beter. In de finale heb ik mijn goede spel kunnen belonen met een goal, dat was een heel mooi moment.’