Samenwerking tussen Feyenoord en Vietnamese club HAGL FC

Samenwerking tussen Feyenoord en Vietnamese club HAGL FC

Feyenoord en Hoang Anh Gia Lai FC hebben een eerste stap gezet op weg naar een samenwerking op het gebied van talent- en coachingontwikkeling. Als onderdeel van een door premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen geleide handelsmissie naar Vietnam werd daartoe afgelopen week in Ho Chi Minh-stad door beide clubs een letter of intent ondertekend. De bedoeling is dat Feyenoord haar know how en methodologie zal delen met de Vietnamese club. Daarnaast zullen Vietnamese teams, spelers en coaches naar Nederland reizen om ervaring op te doen.

Hoang Anh Gia Lai FC is een club uit de hoogste divisie van het Vietnamese voetbal, de V-League. Haar eigenaar, Doan Nguyen Duc, startte twaalf jaar geleden de academie met als doelstelling een nieuwe generatie Vietnamese voetballers op te leiden en er uiteindelijk in te slagen het land zich te laten kwalificeren voor het WK. Inmiddels heeft de HAGL-academie een groot aantal Vietnamese internationals geproduceerd en wist het nationale elftal na magere decennia in 2018 het Zuid-Oost-Aziatisch kampioenschap (Suzuki cup) te veroveren, wat tot massale vreugdeuitbarstingen leidde in Vietnam.

De eerste contacten tussen HAGL FC en Feyenoord werden een klein half jaar geleden gelegd door het Vietnam gevestigde bedrijf WeSport en voormalig profvoetballer Danny van Bakel. Als uitvloeisel daarvan bracht Gido Vader, manager Internationale Relaties bij Feyenoord, begin april een bezoek aan Pleiku, de stad waar HAGL FC haar thuisbasis heeft. ‘Het was een buitengewoon prettige kennismaking’, zegt Vader. ‘De accommodatie is echt puur op voetbal gericht en meneer Duc heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om Vietnam naar het WK te krijgen.’

‘Een samenwerking in Vietnam past in onze internationale filosofie, waarbij we de focus steeds meer op bepaalde gebieden leggen’, vervolgt Vader. ‘Het kan bepaald geen kwaad om meer exposure te krijgen in Zuid-Oost Azië. Vietnam is een voetbalgek land met bijna 100 miljoen inwoners. Men heeft er de absolute wil om vooruit te komen in de vaart der volkeren. Het bedrijfsleven en de overheid hier scharen zich achter initiatieven om het voetbal vooruit te helpen. Die leren Feyenoord nu kennen. Ter illustratie: ons eerste Facebook-bericht in het Vietnamees werd binnen een paar dagen ruim 25.000 keer geliked, gedeeld door bekende Vietnamezen en leverde daarmee ook duizenden nieuwe volgers op. Daarnaast levert het vermarkten van onze know how en methodologie altijd een vergoeding op, terwijl wij bij kunnen dragen aan de vooruitgang van het voetbal. De komende tijd zal de samenwerking tussen Hoang Anh Gia Lai FC en Feyenoord verder gestalte krijgen.’

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties