Verbeek: 'Defensief denken moet eruit'

Verbeek: 'Defensief denken moet eruit'

Toen de licht geblesseerde Danny Buijs donderdag tijdens de tweede oefenwedstrijd in het Oostenrijkse Fulpmes langs het veld werd gevraagd of de spelersgroep van Feyenoord een vrije avond had, keek hij even verbaasd op.Vrij? Dat woord had hij sinds de eerste werkdag onder Verbeek nog niet eerder gehoord. De quasi-verongelijkte opmerking van Buijs typeert de eerste weken van Feyenoords voorbereiding.

Onder de nieuwe trainer van de Rotterdammers dient in de eerste plaats hard gewerkt te worden. Vooral het jeugdige deel van de selectie had het er af en toe maar zwaar mee.

Zoals gebruikelijk tijdens trainingskampen, wilde ook Verbeek deze week op verzoek van de spelers best een oefensessie schrappen. Zolang het alternatief maar niet bestond uit klaverjassen. 'Het moest wel iets actiefs zijn,' aldus Verbeek, die zijn selectie prompt op een pittige survival trakteerde.

Ook typerend voor het nieuwe bewind; de meegereisde pers was van harte welkom bij het uitje. De openhartige Verbeek heeft tegen pottenkijkers geen enkel bezwaar. Wat hem betreft hangen er straks in de Kuip zelfs camera's in de kleedkamer.

Met een 12-0 overwinning op een lokale selectie uit Tirol sloot Feyenoord een pittige trainingsweek af. Maar rust is de Rotterdamse selectie voorlopig niet gegund. De selectie vloog gisteren terug naar Nederland, maar kan vanmiddag aan de Krommedijk tegen FC Dordrecht al meteen weer aan de bak. Verbeek beschouwt het duel met de eerstedivisionist - het laatste duel voor het eigen jubileumtoernooi - als een serieuze test.

Daarvan heeft Feyenoord er nog maar weinig van gehad. Eigenlijk was alleen de wedstrijd tegen de Spaanse subtopper Real Mallorca (0-2) dinsdag slechts een helft lang een graadmeter. 'En toen kon je zien dat er nog wel wat werk te doen is,' aldus Verbeek. 'We gaven een aantal kansen weg, maar we creëerden door onze aanvallende speelwijze ook vier kansen.'

Waar Feyenoord staat is na drie weken voorbereiding uiteraard nog moeilijk te zeggen. Verbeek kon door verschillende omstandigheden - afwezige internationals en blessures - nog te weinig beschikken over een volwaardige spelersgroep, die sowieso nog aan de krappe kant is. De nadruk lag bovendien meer op conditie dan op tactiek.

Wat de trainer verlangt is al wél duidelijk. Verbeek wil dat Feyenoord vooruit leert denken en het tempo van wedstrijden gaat bepalen. 'Ik zie het als de grootste uitdaging om dat voor elkaar te krijgen,' sprak hij aan het slot van het trainingskamp. 'Wij moeten gaan bepalen wanneer we druk zetten en wanneer we inzakken. Als dat lukt, dan denk ik dat je met dit materiaal goed mee kan doen.'

Hoe simpel dat ook mag klinken, er is wel een andere manier van denken voor nodig. 'Wat me opvalt is dat deze jongens heel snel breed en terug spelen,' aldus Verbeek.

'Ook als ze de bal aannemen, nemen ze hem 'terug' aan. Terwijl je met name in de omschakeling juist snelheid moet maken. Daar kunnen we meer winst halen. De spelers van Feyenoord denken defensief. Dat moet eruit. Waarom zou je geen fouten kunnen maken? Je kunt beter vooruit fouten maken dan achteruit.'

'Hoe ik die defensieve denkwijze eruit krijg? Door te trainen. Al mijn vormen zijn daar op gericht. En ik laat spelers nadenken. Uiteindelijk moet dat omslaan in het nemen van initiatief.'

Lees meer over
Gertjan Verbeek
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties