Feyenoord Onder 19 sleept in slotfase punt uit het vuur

Het was een mooie zaterdag voor Feyenoord Onder 16. De ploeg van coach Edwin de Graaf hield drie punten over aan de ‘mini-Klassieker’ tegen Ajax en vertrok met een 0-1 zege uit Amsterdam. Feyenoord Onder 19 hield in extremis een punt over aan het thuisduel tegen FC Utrecht. Het elftal van Marcel Koning keek vlak voor het eindsignaal nog tegen een 1-2 achterstand aan, maar kwam via Gustavo Hamer toch nog op gelijke hoogte. Ook Feyenoord Onder 18 speelde zaterdag met 2-2 gelijk. De ploeg van trainer Jan Gösgens bleek in een vermakelijke stadsderby tegen Sparta Rotterdam Onder 19 even sterk. Onder 17 won bij FC Utrecht (1-3). Met diezelfde cijfers versloeg Feyenoord Onder 15 het Alkmaarse AZ. Onder 14 boekte tegen het Deense Silkeborg een eenvoudige oefenzege (3-0), terwijl Feyenoord Onder 13 de leeftijdsgenoten van VVV/Helmond Sport kansloos liet: 5-1.

Feyenoord Onder 19 heeft aan het thuisduel tegen FC Utrecht op de valreep een punt overgehouden. De Rotterdammers waren na een 1-2 ruststand de bovenliggende partij in de tweede helft, maar kwamen pas in de laatste minuten tot scoren. Middenvelder Gustavo Hamer, even daarvoor ingevallen in het elftal van trainer Marcel Koning, eiste de 2-2 op.

Onder 19 kwam binnen tien minuten op voorsprong, nadat Rashaan Fernandes op fraaie wijze raak schoot. ‘Toch vond ik dat we in de eerste helft niet konden brengen, wat we normaal wel kunnen brengen’, sprak trainer Marcel Koning, die zijn ploeg halverwege ook tegen een achterstand zag aankijken. ‘Die twee tegendoelpunten waren beide verdedigingsfouten.’

Na de pauze zocht Feyenoord de aanval. Koning: ‘Ik heb ook aanvallend gewisseld en we zijn met vier spitsen gaan spelen. We waren dominant, maar het lukte ons niet te scoren.’ Alleen invaller Marlon Slabbekoorn (schot) en Danny van Haaren kwamen in de buurt van de 2-2, die uiteindelijk dus van de voet van Gustavo Hamer kwam. ‘FC Utrecht had vlak daarvoor overigens wel een aantal mogelijkheden op de 1-3 gekregen, hoor.’ In blessuretijd leek de thuisploeg zelfs nog drie punten te pakken, maar een goede inzet van Jari Schuurman werd door de Utrechtse doelman knap gekeerd.

Feyenoord Onder 19 – FC Utrecht Onder 19 2-2
Scoreverloop:
9' 1-0 Rashaan Fernandes
31' 1-1
36' 1-2
88' 2-2 Gustavo Hamer

Opstelling Feyenoord Onder 19: Bijlow; Den Hoedt, Hammouti, Verdonk, Absalem (57' Hamer); Van der Meer, Van Haaren (68' Herrmann), Schuurman; Fernandes (80' Kingsale), Robertha en Hansson (57' Slabbekoorn).

Feyenoord Onder 18 pakt knap punt tegen Sparta Onder 19
Feyenoord Onder 18 heeft zaterdagmiddag op Het Kasteel een knap punt gepakt tegen Sparta Rotterdam Onder 19. Halverwege keek de ploeg van trainer Jan Gösgens tegen een 2-0 achterstand aan. In de tweede helft, met het grootste deel van dat bedrijf met een man minder, knokte Feyenoord zich naast de Spartanen. ‘Mijn spelers verdienen een groot compliment voor de vechtlust’, aldus Gösgens.

Feyenoord kwam in de eerste helft nooit goed in de wedstrijd. ‘Ik vond ons niet goed, terwijl ik wel het idee had dat er meer in zat’, vertelde Gösgens, die zijn ploeg in een tijdsbestek van vier minuten twee tegendoelpunten zag incasseren. ‘Alleen Sergi Roeleveld kwam nog een keer dicht bij een doelpunt’, vervolgde de Feyenoord-trainer.

Direct na de kantenwisseling produceerde Tobias Elmensdorp de aansluitingstreffer. Feyenoord kreeg vervolgens grip op de thuisploeg uit Rotterdam-West en kwam na een uur spelen zelfs op gelijke hoogte. Erwin Franse bediende Shurendo Janga, die de bal onhoudbaar achter de Sparta-doelman werkte: 2-2.

Zo’n twee minuten later leek de inhaalrace van de bezoekers voor niets geweest. Een te korte terugspeelbal van Salih Anez werd door een Spartaan onderschept. Feyenoord-doelman Ramon ten Hove beging in het eigen zestienmetergebied een overtreding en werd met een rode kaart van het veld gestuurd. Vanaf elf meter kreeg Sparta Onder 19 de ultieme kans om opnieuw op voorsprong te komen, maar de bal belandde op de paal naast doelman Donat Pavataj. Gösgens: ‘Vlak daarna kreeg Sparta nog een goede kans op de 3-2, maar die werd gemist. Ik vind dat de 2-2 een terechte uitslag is, want met tien man kregen wij via Robin Zwartjens en Erwin Franse ook nog goede kansen.’

Sparta Rotterdam Onder 19 - Feyenoord Onder 18 2-2
23' 1-0
27' 2-0
48' 2-1 Tobias Elmensdorp
60' 2-2 Shurendo Janga

Opstelling Feyenoord Onder 18: Ten Hove; Elmensdorp, Koomen (45' Roffelsen), Zwartjens, Barendse (60' Guezen, 85' Bijl); Sinteur, Smulder, Anez; Franse, Janga en Roeleveld (62' Pavataj).

Feyenoord Onder 17 na rust langs FC Utrecht
Feyenoord Onder 17 heeft zaterdag geen fout gemaakt in het uitduel met FC Utrecht Onder 17. De nummer drie van de kampioenspoule won met 1-3 en blijft daardoor in het spoor van koploper Ajax en PSV, die respectievelijk wonnen van AZ (1-0) en FC Volendam (0-4). Ajax heeft zestien punten verzameld uit zes wedstrijden, PSV vijftien en Feyenoord dertien. 'Tegen Utrecht weet je dat je aan de bak moet en dat deden we ook', reageerde trainer Cor Adriaanse. 'Het was een verdiende overwinning.'

Feyenoord en FC Utrecht kwamen elkaar al eerder dit seizoen tegen in de Domstad. In oktober eindigde het onderlinge duel in 1-1. 'We wisten dus wat we konden verwachten tegen het fysiek sterke Utrecht, dat er altijd veel strijd ingooit en opportunistisch speelt met diepe ballen naar de spitsen', aldus Adriaanse. 'Daar hadden we een antwoord op, maar ik vond wel dat we in de eerste helft soms niet goed stonden en vaak op het middenveld niet op de juiste momenten in- en uitstapten.'

Desondanks namen de Rotterdammers in de 23ste minuut de leiding. Dylan Vente zag zijn voorzet gepromoveerd worden tot een doelpunt door een Utrechtse verdediger. Lang konden de bezoekers echter niet genieten van hun voorsprong. Vijf minuten later stond het alweer 1-1 uit een vrije trap. Na rust ging Feyenoord gemakkelijker voetballen, resulterend in genoeg mogelijkheden op de 1-2. Mohamed Choukoud raakte de paal, Cheick Touré miste een enorme kans één-op-één met de keeper van Utrecht, maar invaller El Bouchataoui miste in de 57ste minuut niet, op aangeven van Vente.

De thuisploeg ging vervolgens meer risico's nemen, waardoor er ruimte kwam. Adriaanse: 'We vonden eenvoudiger de vrije man, bleven gevaarlijk en Tahith Chong maakte een kleine tien minuten voor tijd de 1-3 met een schot in de kruising. We hadden het duel wel al eerder kunnen beslissen, maar al met al ben ik een tevreden trainer.'

FC Utrecht Onder 17 - Feyenoord Onder 17 1-3
23' 0-1 (eigen doelpunt)
28' 1-1
57' 1-2 El Bouchataoui
73' 1-3 Tahith Chong

Opstelling Feyenoord Onder 17: Evora; Reith, Van Wetten, Blesgraaf, Malacia; Wehrmann, Van Mullem, Choukoud (54’ El Bouchataoui); Touré (70’ Kubilinskas), Vente en Chong.

Feyenoord Onder 16 knokt zich naar overwinning op Ajax
Feyenoord Onder 16 heeft een knappe zege uit het vuur gesleept tegen Ajax Onder 16. In Amsterdam werd met 0-1 gewonnen dankzij een treffer van Simon Loshi. Daardoor blijft Ajax hekkensluiter in de kampioenspoule, terwijl Feyenoord steeg naar de vijfde plaats en de top weer een beetje in het vizier kreeg. 'We klimmen nu weer op de ranglijst en als we volgende week ook thuis van ADO winnen, gaan we misschien weer meedoen om de titel', zo keek trainer Edwin de Graaf alvast vooruit.

Ajax was in de eerste helft sterker, kreeg ook de beste kansen, waaronder een schot op de lat. 'Ze voetbalden gemakkelijker', aldus De Graaf. 'We kozen te snel voor de lange bal van achteruit. Daar hadden ze eenvoudig een antwoord op met hun lange en kopsterke centrale verdediger.'

Na rust kwam Feyenoord iets meer aan opbouwen van achteruit toe. De grootste mogelijkheden bleven echter voor de Amsterdammers, met onder meer twee schoten op de paal. Feyenoord loerde in het laatste deel van de wedstrijd voornamelijk op de counter en twaalf minuten voor tijd was het Loshi die zijn ploeg op 0-1 zette. De rechtsback was mee opgekomen bij een aanval over links en verzilverde op fraaie wijze met een schot in de bovenhoek de voorzet van Ian Smeulers.

De Graaf: 'Daarna was het nog even billenknijpen. Ajax ging ook met vier spitsen spelen, maar we hielden stand. De jongens hebben zich echt drie slagen in de rondte gewerkt en hoewel het vandaag ook wel meezat, hebben we toch weer de nul gehouden. Verdedigend zijn we echt groeiende, nu is het zaak om ook voetballend een stijgende lijn in te zetten.'

Ajax Onder 16 - Feyenoord Onder 16 0-1
68' 0-1 Simon Loshi

Opstelling Feyenoord Onder 16: Koorevaar; Loshi, Lewis, Kaptein, Wong-Si-Kwiei; Huijgen, Kokcu (76' Van Ewijk), Smeulers; Reemst (60' Kalentjev), Geertruida en Amadin (56' Bibuljica).

Koploper Feyenoord Onder 15 vergroot voorsprong op Ajax met zege op AZ
Feyenoord Onder 15 heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de landstitel. De koploper van de Eredivisie won zaterdag in eigen huis met 3-1 van AZ Onder 15 en vergrootte daardoor het gat met nummer twee Ajax naar zeven punten. 'Dit geeft een lekker gevoel', reageerde trainer Jeffrey Oost opgetogen.

Feyenoord begon sterk aan het duel met de Alkmaarders, resulterend in twee vroege goals. Spits Pepijn Doesburg aarzelde in de achtste minuut niet bij een voorzet van Splinter de Mooij: 1-0. Vier minuten later verdubbelde De Mooij de score door uit een corner raak te koppen. 'Daarna werden we iets te gemakzuchtig', zo zag Oost. 'We waren te lichtzinnig in de duels en gaven AZ zo de gelegenheid om uit de grafkist te herrijzen.'

De bezoekers profiteerden van de mindere fase van de Rotterdammers met een doelpunt in de 18de minuut. Oost: 'En we mochten blij zijn dat het bij die ene goal bleef van AZ, want in de laatste twintig minuten van de eerste helft waren zij duidelijk de bovenliggende partij.' Na rust nam Feyenoord het initiatief weer over. Kansen op de 3-1 kwamen er. 'Maar hij wilde er niet in', aldus Oost. 'En dan weet je dat het tot het einde spannend blijft. Connor (Van den Berg, red.) redde nog een keer goed bij een één-op-één-situatie en gelukkig kregen we in de laatste minuut nog loon naar werken met de tweede treffer van Pepijn.'

Feyenoord Onder 15 - AZ Onder 15 3-1
8' 1-0 Pepijn Doesburg
12' 2-0 Splinter de Mooij
18' 2-1
70'3-1 Pepijn Doesburg

Opstelling Feyenoord Onder 15: Van den Berg; Hall (40’ Den Haan), Hoogenboom, Bogarde (36' El Karbachi), Hartman (36' Van Leeuwen); Burger, De Mooij, Gündüz (55' Dijksteel), Burger; Summerville, Doesburg en Azarkan.

Feyenoord Onder 14 simpel voorbij Denen in oefenduel
Feyenoord Onder 14 heeft zaterdagmiddag aan het vertrouwen kunnen werken. Het elftal van trainer Daniel van der Meulen kende geen moeite met het Deense Silkeborg en maakte indruk met flitsend combinatievoetbal. ‘Ik heb genoten van het veldspel’, aldus Van der Meulen.

De Rotterdammers kenden een bliksemstart. Na acht minuten gaf het scorebord al 2-0 aan. De eerste Feyenoord-treffer, die op naam kwam van Aime Omgba, kwam tot stand na een geweldige assist van Twan van der Zeeuw. Amper vijf minuten later verdubbelde Zenya Deurloo, na een goede actie van Tiago Cukur, de Rotterdamse voorsprong: 2-0.

Na de pauze was Feyenoord wederom de bovenliggende partij. Van der Meulen: ‘In de eerste helft hanteerden mijn spelers al een hoog baltempo, maar na rust lag dat tempo nog wat hoger. Uit die aanvallen kregen we ook veel kansen, maar helaas kwamen we slechts een keer tot scoren via Jordy Axt, die goed werd bediend door Revelino Kramer.’

Feyenoord Onder 14 - Silkeborg Onder 14 3-0
4' 1-0 Aime Omgba
8' 2-0 Zenya Deurloo
44' 3-0 Jordy Axt

Opstelling Feyenoord Onder 14: Bax (36' Remie); Papendrecht, Van der Sloot, Van der Zeeuw, Esajas; Valk (36' Brugman), Omgba, Kramer; Maas (36' Axt), Cukur en Deurloo (36' Naujoks).

Feyenoord Onder 13 zet eenvoudig VVV/Helmond Sport opzij
Feyenoord Onder 13 heeft zaterdagmiddag een ruime overwinning geboekt. Op Varkenoord werd VVV/Helmond Sport Onder 13 met 5-1 aan de kant gezet. Vorige week walsten de Rotterdammers ook al over MVV Onder 13 heen (8-1). 'We hadden in het begin van het seizoen moeite met scoren, maar zitten nu echt in een flow', aldus trainer Gaston Taument.

Grote man bij Feyenoord was spits Tyrell Tearr, die binnen 17 minuten een loepzuivere hattrick maakte. De eerste treffer, in de elfde minuut, was misschien wel de mooiste. Tearr werd aangespeeld op het middenveld, aarzelde niet en schoot de bal in één keer over de keeper van VVV heen, die iets te ver voor zijn doel stond. Twee minuten later belandde een fraai schot van de spits hoog in het net: 2-0. Bij de derde goal van Feyenoord was Tearr het eindstation na een goede voorzet van Kai Bodo.

Taument: 'Qua positiespel zag het er in de eerste helft verzorgd uit. Het was echt een teamprestatie met twee uitblinkers. Niet alleen Tearr was op dreef, ook Bodo stichtte veel gevaar vanaf de zijkanten. In de rust heb ik de jongens meegegeven dat ze elkaar de bal moesten blijven gunnen. Het liep in de tweede helft wel wat stroever, maar we zijn niet meer in de problemen geweest.'

VVV deed met een doelpunt in de 34ste minuut wel wat terug, na een fout in de opbouw bij Feyenoord. Maar de thuisploeg raakte er niet door van slag, scoorde nog tweemaal via respectievelijk Saladin Oulad M'Hand en Bodo om de eindstand op 5-1 te bepalen. Taument: 'Dat we nu dertien keer hebben gescoord in de laatste twee wedstrijden en in tegenstelling tot het begin van het seizoen de kansen wél afmaken, is echt een opsteker voor de jongens.'

Feyenoord Onder 13 - VVV/Helmond Sport Onder 13 5-1
11' 1-0 Tyrell Tearr
13' 2-0 Tyrell Tearr
17' 3-0 Tyrell Tearr
34' 3-1
40' 4-1 Oulad M'Hand
50' 5-1 Kai Bodo

Opstelling Feyenoord Onder 13: Kroesen; Jen Hong Li (44' Van Veldhoven), Owusu, Baars, Rijnja; Oulad M'Hand (44' Hokke), 't Zand, Roels; Bodo, Tearr en Christoffel.