Ed schrijft: Feyenoord qua visie terug in de tijd

Ed schrijft: Feyenoord qua visie terug in de tijd

Het is in de zomer van 2007 dat de tranen van een verloren seizoen worden gedroogd en de selectie van Feyenoord een heuse metamorfose krijgt. Onder aanvoering van de terugkerende Giovanni van Bronckhorst maken spelers als Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler en Nuri Sahin de overgang naar Rotterdam-Zuid. Er heerst een euforische stemming, seizoenkaarten gaan als warme broodjes over de toonbank. Nog meer omdat dit gerenoveerde elftal geleid gaat worden door een man die de laatste hoofdprijs in de wacht sleepte als trainer van Feyenoord: Bert van Marwijk.

Niemand is zich op dat moment bewust welke puinhoop veroorzaakt is met al deze zomerse transacties. Na enkele rampzalige jaren en het uitblijven van prijzen wil Feyenoord die zomer alles op alles zetten om sportief eerherstel te verwezenlijken richting het 100-jarig jubileum. De directie financiert dit alles door de toekomstige transferinkomsten van 21 talenten (waaronder Georginio Wijnaldum, Royston Drenthe en Leroy Fer) in de vorm van participaties te verkopen aan investeerders.

Sportief eerherstel blijft uit. Feyenoord wint dat jaar weliswaar de KNVB Beker, maar die prijs staat in schril contrast met de investeringen die zijn gedaan en de risico’s die zijn genomen. Die laten zich vooral in de jaren daarop voelen. Feyenoord spartelt door de financiële malaise onder curatele van de voetbalbond en heeft zichzelf in de houdgreep genomen met buitensporige salarissen en onverantwoorde constructies. De sportieve prestaties zijn teleurstellend en leiden tot een daling van de potentiële transferwaarde van de selectie.

Het herstel wordt ingezet in 2011. Leo Beenhakker en Mario Been worden op respectloze manier op straat gezet en vervangen door technisch directeur Martin van Geel en hoofdtrainer Ronald Koeman. De selectie wordt uitgedund en er worden miljoenen verdiend aan de transfers van Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Luc Castaignos. Onder professionele dagelijkse leiding van Ronald Koeman – geassisteerd door Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst - worden op Rotterdam-Zuid voor het eerst sinds jaren weer benoemenswaardige resultaten behaald. De club wordt 2e, 3e en nogmaals 2e en plukt de vruchten hiervan met de transferopbrengsten van Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Graziano Pellè, Darryl Janmaat, Ron Vlaar en later Jordy Clasie.

Feyenoord heeft op dat moment de beste jeugdopleiding van Nederland en levert belangrijke spelers aan een Nederlands elftal dat hoge ogen gooit op het WK in Brazilië. De club staat weer op de kaart, Rotterdam is trots. De rug is gerecht. Zelfs op financieel gebied werkt de club zich op tot schoolvoorbeeld voor andere clubs die bij de KNVB onder curatele staan. Voor het eerst sinds jaren is het saldo positief en kan het transfersommen ophoesten voor versterkingen.

Daar knelt de schoen

Of het nou Rob Baan was, Mark Wotte of Martin van Geel. Een aankoopbeleid waar miljoenen mee gepaard gaan, dat is niet aan Feyenoord en De Kuip besteed. Met de naam Danko Lazović is waarschijnlijk al genoeg gezegd.

Sinds het vertrek van Ronald Koeman kreeg Martin van Geel meer en meer de ambitie en de vrijheid om de selectie naar zijn hand te zetten. De transfers van Bilal Başaçıkoğlu, Jens Toornstra, Colin Kâzım-Richards (transfervrij), Michiel Kramer, Marko Vejinović, Dirk Kuijt (transfervrij), Eric Botteghin, Eljero Elia (transfervrij), Kenneth Vermeer, Simon Gustafson en meest recent Renato Tapia laten zich voelen in de net herstelde portefeuille. Het leeuwendeel van deze aankopen heeft zich (nog) niet of nauwelijks bewezen.

In tijden van nood bleek de eigen jeugdopleiding een onmisbare reddingsboei. Zowel op sportief gebied - ook al waren de prestaties ook wel eens Feyenoord onwaardig – als op financieel gebied hebben de doorgebroken talenten bijgedragen aan het volledige herstel van Feyenoord. Het zijn juist de talenten van Varkenoord die ervoor zorgen dat de verkoopcijfers van Martin van Geel alleraardigst zijn.

Met alle inkomende transfers is het Varkenoord-karakter van het eerste elftal steeds verder vervaagd. In de achterhoede spelen Karsdorp, Van Beek en Kongolo nog een belangrijke rol. Op alle andere posities is gekozen voor spelers die elders presteerden of, nog erger, spelers die elders niet eens bovenmaats presteerden. Het zet Feyenoord qua visie terug in de tijd. Een signaal dat door Fred Rutten al slecht werd doorgegeven aan Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena. Een signaal dat door Martin van Geel ook niet werd weggenomen. Sterker nog, hij kon en kan beide talenten er niet van overtuigen om een verbeterd en verlengd contract te tekenen. Eerstgenoemde vertrok voor een fooi naar Basel, zijn generatiegenoot vertrekt na dit seizoen gratis – a la Jonathan de Guzman – naar een prachtige club in Europa.

Na het ontslag van Fred Rutten werd Giovanni van Bronckhorst naar voren geschoven als nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord. Daarmee werd Jean-Paul van Gastel gepasseerd, de man die al jaren genoemd en geroemd wordt als toekomstig hoofdtrainer van de Stadionclub. In de media werd gesuggereerd dat Van Gastel een rol als cultuurbewaker toebedeeld zou krijgen. Een rol van niks, gebakken lucht. Met de aanstelling van Giovanni van Bronckhorst volgt Van Geel simpelweg de trend die Ajax en PSV ingezet hebben met Frank de Boer en Philip Cocu.

Het aankoopbeleid is ondermaats gebleken en de aanstelling van twee trainers op rij ongelukkig. En alhoewel de huidige sportieve crisis een situatie is waarin iedereen blaam treft, is Martin van Geel de aangewezen persoon die deze selectie en technische staf heeft samengesteld. Met al zijn ervaring is het dan ook aan hem om op zeer korte termijn zijn conclusies te trekken en De Kuip te verlaten.

Edwin
In de nieuwe rubriek Ed schrijft zal ik de ene keer een greep doen in het verleden, de andere keer mijn mening geven over de huidige gang van zaken. Ik hoop dat eenieder mijn stukken met plezier leest.

Lees meer over
Kenneth Vermeer Sven van Beek Eric Botteghin Jens Toornstra Rick Karsdorp Michiel Kramer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties