Openingstreffer Kuyt door lessen van Groenendijk

Dirk Kuyt had gisteren iets meer dan één minuut nodig om de score te openen op Woudestein. Spitseninstinct, verklaarde de Feyenoord-aanvoerder na afloop. Maar ook Excelsior-trainer Alfons Groenendijk heeft hem geholpen.

Bij FC Utrecht bracht routinier Groenendijk ploeggenoot Kuyt met de auto van Leiden naar Utrecht. ''Door veel te praten maakte hij me wegwijs in de voetbalwereld, zonder een bal aan te raken. Hij vertelde me hoe ik me op en buiten het veld moest opstellen, als voetballer en als mens. Daar heb ik echt heel veel aan gehad'', zegt Kuyt tegenover Metro. ''En niet alleen in die auto, want in al die jaren daarna hebben we altijd contact gehouden. Ondanks het leeftijdsverschil is dit pure vriendschap.''

De wedstrijd was slechts 1 minuut en 6 seconden oud toen Kuyt zijn vriend pijn deed: 0-1. ''Haha, dat is een van de dingen die ik van hem heb geleerd. Je moet als spits áltijd alert zijn, ook zo vroeg in de wedstrijd. Altijd honger hebben naar een doelpunt. Het was dan ook een echte spitsengoal: snel anticiperen op een rebound en sneller zijn dan de tegenstander. Fons is teleurgesteld over de nederlaag, maar iedereen heeft kunnen zien dat het wel goedkomt met Excelsior.''