Feyenoord C1 verslaat FC Volendam en blijft koploper

Waar voor de meeste jeugdteams van Feyenoord zaterdag een oefenduel op het programma stond, kwamen Feyenoord B2 en C1 gewoon in de competitie in actie. B2 boekte een nipte competitiezege bij NAC Breda B2: 2-3. Feyenoord C1 pakte drie punten tegen FC Volendam C1 (1-3) en bleef daarmee aan de leiding in de Eredivisie. Feyenoord D1 slaagde er niet in de achtste finale van het bekertoernooi te bereiken. De ploeg van trainer Gaston Taument ging met 2-3 onderuit tegen stadsgenoot Sparta Rotterdam D1. Feyenoord A1 reisde voor een vriendschappelijke wedstrijd af naar België, waar met 2-1 werd verloren van KRC Genk A1. Feyenoord A2 kreeg het Kazachse FC Kairat A1 op bezoek en won met 4-1. Feyenoord C2 oefende met succes tegen ADO Den Haag C2: 0-2.

Feyenoord A1 verliest oefenduel met KRC Genk A1
Feyenoord A1 heeft zaterdagmiddag een oefennederlaag geleden bij KRC Genk A1. In België werd het 2-1. Feyenoord grossierde in balbezit, maar deed er te weinig mee. De zuiderburen profiteerden op hun beurt optimaal van de spaarzame kansen die ze kregen. Zo kende de scheidsrechter na een half uur spelen een vrije trap toe aan Genk op de rand van het strafschopgebied. 'Volledig onterecht', zo vond trainer Marcel Koning, die vervolgens moest toezien hoe de bal er in één keer in werd geschoten.

In de tweede helft, die net als de eerste helft overigens 35 minuten duurde, was Feyenoord nóg dominanter. De Rotterdammers kregen ook kansen, maar de scherpte voor het doel ontbrak. Na 62 minuten spelen maakten de Belgen er uit een counter 2-0 van. Nigel Robertha zorgde kort daarna nog voor de aansluitingstreffer, maar een gelijkmaker zat er in de laatste minuten niet meer in.

Koning: 'Dit was een zinvolle wedstrijd. We speelden vandaag tegen een waardige opponent en de jongens hebben ook ritme kunnen opdoen voor het duel volgende week met AZ A1.' Feyenoord, dat tweede staat in de Eredivisie, heeft op Varkenoord genoeg aan een overwinning om zich te plaatsen voor de kampioenspoule na de winterstop. Koning: 'Ik verwacht echt een mooie pot tegen AZ.'

Genk A1 - Feyenoord A1 2-1 (wedstrijd duurde 2x 35 minuten)
27' 1-0
62' 2-0
67' 2-1 Nigel Robertha

Opstelling Feyenoord A1: Bijlow; Den Hoedt, Van der Meer, Knoester (36' Absalem), Kingsale; Korporaal, Hamer, El Hankouri; Hansson (36' Van Haaren), Robertha en Slabbekoorn.

Feyenoord A2 laat Kazachse FC Kairat A1 kansloos
Feyenoord A2 heeft zaterdagmiddag in eigen huis een ruime oefenzege geboekt op FC Kairat A1: 4-1. De club uit Kazachstan, waar oud-Feyenoord-jeugdtrainer Patrick van Leeuwen technisch directeur is, speelde deze week onder begeleiding van Raymond Atteveld ook al verdienstelijk vriendschappelijk tegen ADO Den Haag A1 (2-2) en Excelsior A1 (2-0 verlies). 'We wisten vooraf dus dat het geen slecht team zou zijn', aldus trainer Jan Gösgens. 'Toch vielen ze me vandaag een beetje tegen, ze hebben amper een kans gehad.'

Feyenoord speelde volgens Gösgens op zijn beurt 'fris en vrolijk' en pakte al na tien minuten de leiding via Shurendo Janga, na hoog druk zetten. Vijf minuten laten was de score al verdubbeld: Dean Guezen schoot op fraaie wijze van afstand raak. In plaats van achterover te leunen bleven de Rotterdammers hongerig naar nog een goal. En die kwam er ook, tien minuten voor rust. Janga was het eindstation, na een uitstekende aanval over verschillende schijven.

Na de pauze bleef Feyenoord veruit de dominante partij. Tot veel doelpunten zou het echter niet leiden. Gösgens: 'Op basis van de tweede helft hadden we er eigenlijk veel meer moeten maken, maar we verzuimden de trekker over te halen.' FC Kairat slaagde daar in de 65ste minuut nog wel een keer in, na een foute terugspeelbal van de thuisploeg. Kort daarna bracht Guezen de marge weer op drie goals: 4-1.

Feyenoord A2 - FC Kairat A1 4-1
10' 1-0 Shurendo Janga
15' 2-0 Dean Guezen
35' 3-0 Shurendo Janga
65' 3-1
70' 4-1 Dean Guezen

Opstelling Feyenoord A2: Pavataj (88' Ten Hove); Elmensdorp, Sinteur (46' Bijl), Zwartjens (46' De Sterke), Hempenius; Roffelsen, Guezen, De Jesus (46' Roeleveld); Barendse (60' Smulder), Janga en Anez.

Feyenoord B2 blijft net overeind tegen NAC Breda B2
Feyenoord B2 heeft met pijn en moeite gewonnen van NAC Breda B2. De Rotterdammers kwamen al snel in de tweede helft op een riante voorsprong (0-3), maar verspeelden die in de slotfase nog bijna. Verder dan 2-3 kwam NAC Breda B2 echter niet. 'Jammer dat we het onszelf nog zo moeilijk maakten', aldus Feyenoord-trainer Edwin de Graaf.

Voor Feyenoord leek er na het eerste kwartier weinig aan de hand. Aanvaller Delpiero Reboe opende de score, nadat hij de rebound van zijn eigen strafschop alsnog had benut. Twee minuten later was het weer raak. Een prachtige aanval werd door Teun Heijberg, die werd bediend door Simon Loshi, goed afgerond. 'We speelden goed en hadden meer van dit soort aanvallen', vertelde De Graaf. 'Door de 0-3 van Lutsharel, snel na rust, was er natuurlijk weinig aan de hand voor ons.'

Feyenoord kreeg na de 0-3 een aantal prima kansen op een vierde doelpunt, maar deze bleef uit. In plaats daarvan kwamen de Brabanders terug in de wedstrijd. Eerst werd een strafschop omgezet in de 1-3, waarna nog geen kwartier later de 2-3 viel. De Graaf: 'Typisch voor ons dit seizoen. We raken de draad kwijt als het even tegenzit. In blessuretijd zijn we zelfs goed weggekomen, maar gelukkig kwam Joey (doelman Koorevaar, red.) als winnaar uit een één-tegen-één-duel. Vorige week verloren we in blessuretijd, nu blijven we in de laatste seconden net overeind.'

NAC Breda B2 - Feyenoord B2 2-3
9' 0-1 Delpiero Reboe
11' 0-2 Teun Heijberg
50' 0-3 Lutsharel Geertruida
57' 1-3
70' 2-3

Opstelling Feyenoord B2: Koorevaar; Loshi, Lewis, Wong-Si-Kwie, Aslan; Geertruida, Heijberg, Huijgen; Kokcu (60' Bibuljica), Reboe en Amadin (58' Van Ewijk).

Feyenoord C1 swingt na rust voorbij FC Volendam C1
Feyenoord C1 is zaterdag met drie punten teruggekeerd uit Volendam. Het elftal van coach Jeffrey Oost keek halverwege nog tegen een achterstand aan (1-0) tegen FC Volendam C1, maar scoorde na de pauze drie keer. 'De tweede helft was van hoog niveau', aldus Oost.

Pas na rust slaagde Feyenoord er dus in om zich te ontdoen van FC Volendam. De Noord-Hollandse thuisploeg was in de eerste helft op voorsprong gekomen door een snelle tegenaanval om te zetten in een doelpunt en zag Feyenoord vooral kansen missen. 'Het lukte allemaal net niet', vertelde Oost. 'We maakten het onszelf moeilijk door de ruimtes op het veld niet optimaal te benutten. Ik moet overigens wel zeggen dat twee overtredingen op Crysencio Summerville zomaar twee strafschoppen voor ons hadden kunnen opleveren.'

In de tweede helft was Feyenoord oppermachtig. Amper een minuut na rust verzorgde Summerville, op aangeven van Daniel van Leeuwen, de gelijkmaker. De 1-2, een kopbal van Ezra Hoogenboom na een voorzet van Wouter Burger, volgde twintig minuten later. Oost: 'Iedereen was na rust scherp en het veld werd nu wél groot gehouden. We hebben goed gebruikgemaakt van onze vleugelspelers.'

Ravi Yates, even daarvoor ingevallen voor Pepijn Doesburg, verzorgde het slotakkoord door met zijn hoofd de 1-3 te maken. Door deze overwinning blijft Feyenoord C1, dat nog altijd geen nederlaag heeft geleden, aan de leiding in de Eredivisie. AZ Alkmaar en Vitesse volgen op zeven punten. PSV en Ajax hebben nog een punt minder.

FC Volendam C1 - Feyenoord C1 1-3
19' 1-0
36' 1-1 Crysencio Summerville
56' 1-2 Ezra Hoogenboom
69' 1-3 Ravi Yates

Opstelling Feyenoord C1: Van den Berg; Hall, Rustveld, Bogarde, Van Leeuwen; Hoogenboom, Burger, Gündüz (53' Naujoks); Azarkan, Summerville (50' El Karbachi) en Doesburg (50' Yates).

Feyenoord C2 boekt oefenzege op ADO Den Haag C2
Feyenoord C2 oefende zaterdag tegen ADO Den Haag en won met 0-2. 'Een heel nuttige wedstrijd', oordeelde trainer Daniel van der Meulen, die met zijn ongeslagen ploeg na negen competitieduels aan kop gaat in de Regio-Zuid. 'Dit was een prima moment om tegen een opponent te spelen die we nog niet kenden. De wedstrijd tegen ADO, dat in Regio-Noord uitkomt, heeft ons laten zien dat er zeker nog aspecten zijn waaraan we moeten werken. Zo kan het vooruit voetballen bijvoorbeeld nog beter. Desalniettemin maken we vandaag gewoon twee goede goals, hebben we ook weer de nul gehouden, prima natuurlijk.'

De twee treffers vielen beide na rust. Eerst tikte Jordy Axt bij een corner goed binnen bij de eerste paal. In de slotfase profiteerde Stan Maas optimaal van een fout achterin bij ADO. Feyenoord reist volgende week af naar Limburg voor de een na laatste competitiewedstrijd voor de winterstop tegen Fortuna Sittard C2. Van der Meulen keek ook alvast vooruit naar de tweede helft van het seizoen, waarin de beste zes ploegen van Regio-Noord en Regio-Zuid gaan strijden om de landstitel. 'Het is belangrijk dat we andere weerstanden gaan tegenkomen.'

ADO Den Haag C2 - Feyenoord C2 0-2
44' 0-1 Jordy Axt
64' 0-2 Stan Maas

Opstelling Feyenoord C2: Sikanic; Van der Sloot, Dalen, Brugman, Van der Zeeuw; Valk, Omgba, Maas (36' Kasius); Kramer, Cukur (36' Axt) en Belarbi (60' Maas).

Sparta D1 ten koste van Feyenoord D1 door in beker
Sparta Rotterdam D1 heeft zich zaterdag geplaatst voor de achtste finale van het bekertoernooi. In de stadsderby tegen Feyenoord D1 bleek de ploeg uit Rotterdam-West net wat sterker: 2-3. 'We hebben onszelf flink tekortgedaan', aldus Feyenoord-trainer Gaston Taument.

Voor Feyenoord D1 leek er in de openingsfase niets aan de hand. De thuisploeg had, ondanks een paar plaagstootjes van Sparta, het betere van het spel. Na zo'n tien minuten spelen kwam het elftal van Taument dan ook verdiend op voorsprong, nadat Max Christoffel de Sparta-doelman kansloos had gelaten. 'Terecht in mijn ogen, want wij probeerden te voetballen', vertelde de Feyenoord-coach, die geen beroep kon doen op Denzel Owusu (geblesseerd).

Toch was de wedstrijd halverwege weer helemaal in evenwicht. Op slag van rust sloegen de Spartanen toe: 1-1. Taument: 'Dat is natuurlijk een heel vervelend moment voor een tegendoelpunt. Bij een vrije trap stonden we gewoon niet goed.'

Amper drie minuten na de pauze kwam Feyenoord opnieuw op voorsprong. Een vrije trap aan de rechterkant van het veld werd door Milan Hokke, met zijn linkervoet, knap in het Sparta-doel geschoten: 2-1. Lang kon de thuisploeg niet van deze voorsprong genieten: een lange bal belandde tussen de Feyenoord-defensie en doelman Jaimy Kroesen in, waarna Sparta profiteerde van een misverstand.

Feyenoord ging vervolgens op zoek naar de 3-2, maar tot grote kansen leidde dat niet. Vijf minuten voor tijd sloegen de bezoekers genadeloos toe vanuit de omschakeling: 2-3. 'We hebben het toen nog wel geprobeerd, maar eigenlijk geen mogelijkheden gekregen. Ik heb een rotgevoel over deze nederlaag, meer nog dan de 1-2 een paar weken geleden tegen Sparta. De instelling van mijn spelers was fantastisch en het stond gewoon goed. Dan is het zonde dat we het door persoonlijke fouten weggeven.'

Feyenoord D1 - Sparta Rotterdam D1 2-3
8' 1-0 Max Christoffel