Kongolo in oefeninterland Oranje nipt langs Wales

Dankzij twee goals van Robben en een van Dost verslaat Oranje de EK-ganger Wales in eigen huis. Feyenoorder Terence Kongolo begon in de basis bij Oranje, terwijl Eljero Elia en Marko Vejinovic op de bank bleven.

Bondscoach Danny Blind had met drie centrale verdedigers extra defensieve zekerheid ingebouwd, toch kwam de enige spits bij Wales, Tom Lawrence, voor rust twee keer in scoringspositie. Maar zijn eerste schot, een rollertje, kon doelman Jesper Cillessen niet verontrusten, en zijn tweede ging voorlangs.

Wales, zonder de smaakmakers Gareth Bale en Aaron Ramsey, had voor rust verder weinig in te brengen tegen Oranje, dat aan de hand van de bedrijvige Arjen Robben gedreven op zoek ging naar een gaatje. Robben zelf vond zo'n gaatje na een pass van Wesley Sneijder, maar schoot over, waarna Bas Dost Oranje met het hoofd op 1-0 zette na een voorzet van rechts van Daryl Janmaat.

Nederland leek met een 1-0 voorsprong te gaan rusten, tot Terence Kongolo de bal wat ongelukkig met de arm beroerde met een strafschop voor Wales tot gevolg. Cillessen, die in zijn professionele loopbaan 26 strafschoppen achter zich in het net zag verdwijnen en eentje op de lat zag belanden, stopte er zowaar een keer eentje (van Joe Allen). In de rebound werd hij toch nog gepasseerd, door Joe Ledley.

Oranje zat na de tegenvaller kort voor rust niet bij de pakken neer, begon gemotiveerd aan het vervolg en had al snel succes: Robben, die eerst oog in oog met doelman Wayne Hennessey nog miste, schoot wel raak na enkele fraaie schijnbewegingen.

Wales komt weer langszij

Halverwege de tweede helft kwam Wales opnieuw langszij, dit keer uit een corner. Invaller Emyr Huws werd bij de voorzet niet verdedigd en kopte de bal hard langs de kansloze Cillessen.

De gelijkmaker gaf Wales vleugels, maar door het opportunistische spel van de gastheer kreeg Oranje wat meer ruimte en Robben kreeg in de slotfase twee kansen om Oranje de verdiende zege te bezorgde. Bij zijn eerste kans volleerde hij de bal net naast, waarna hij na een voorzet van Dost de ingevallen doelman Owayn Williams het nakijken gaf.

Opstelling: Cillessen; Janmaat, Bruma, Van Dijk, Blind, Kongolo; Clasie, Promes, Sneijder; Robben en Dost.