Ivo Opstelten: ''Dat was erg zonde voor de spelers''

Ivo Opstelten: ''Dat was erg zonde voor de spelers''

Zo’n 160 leden van de Feyenoord Business Club hebben maandagavond genoten van een interview met Ivo Opstelten. De hoofdgast van de Business Borrel werd door presentator Jan Dirk Stouten aangekondigd als oud-burgemeester van Rotterdam en ex-minister van Veiligheid en Justitie, maar bovenal als “prominent Feyenoord-supporter”.

Opstelten werd in Rotterdam geboren op 31 januari 1944. ‘En dat is precies het moment waarop de liefde voor Feyenoord is ontstaan’, zo vertelde hij met een knipoog aan de aanwezige FBC-leden. ‘Mijn vader was bankier en dus heb ik in mijn jeugd door het hele land gewoond. Maar waar ik ook woonde, ik bleef supporter van Feyenoord. Dat speciale gevoel dat ik voor deze club heb, is nooit verdwenen.’

'Stef van Beek'

Tijdens iedere thuiswedstrijd is Opstelten in De Kuip te vinden. Zo ook tijdens de Klassieker, waarop hij een dag later met gemengde gevoelens terugkeek. ‘Het was een mooie en spannende wedstrijd, maar met de uitslag was ik niet tevreden. We hadden met 3-1 moeten winnen.’ Opstelten genoot het meest van Sven van Beek, door hem steevast ‘Stef van Beek’ genoemd. Toen Jan Dirk Stouten hem wees op de juiste voornaam, pareerde de oud-burgemeester met zijn kenmerkende humor. ‘Sven mag mij altijd Ivo noemen, ik mag hem Stef noemen.’ Waarna de zaal in lachen uitbarstte.

Met weemoed dacht de voormalig bestuurder hardop terug aan het elftal dat in 1970 de Europacup I won. ‘Dat was een fantastisch team. Toen Feyenoord die cup won, woonde en werkte ik in Vlaardingen. Na de winst zijn we in Rotterdam de straat op gegaan. In ons eendje, toeterend over het Hofplein. Een dag later stond ik op de Coolsingel om de mannen toe te juichen. Wat een feest was het toen in Rotterdam. Het wordt tijd dat we weer eens zo’n feest kunnen vieren’, aldus de man die de huldigingen na de winst van de landstitel in 1999 en de KNVB Beker in 2008 als burgemeester van Rotterdam meemaakte.

UEFA Cup

Ook werd teruggeblikt op die week in mei 2002, waarin Pim Fortuyn werd vermoord en Feyenoord de UEFA Cup won. Voor Opstelten was het de zwaarste week uit zijn carrière. ‘Dat vergeet je nooit meer. Ik vind het nog altijd jammer dat we Feyenoord niet hebben kunnen huldigen, maar ik vond het onjuist om feest te vieren voordat de begrafenis van Pim Fortuyn had plaatsgevonden. Dat was erg zonde voor de spelers, maar de beslissing is altijd door iedereen gerespecteerd.’

Op de vraag uit de zaal of Opstelten een functie bij Feyenoord ambieert, antwoordde hij - zoals het een goed bestuurder betaamt - diplomatiek. ‘De periode van ambities is voorbij voor mij. Ik vind dat er een voortreffelijke directie en raad van commissarissen zitten bij Feyenoord, die de zaken goed voor elkaar hebben. Dat wil ik niet verstoren, maar ik ben altijd bereid om advies te geven.’

Met dat compliment in de zak vertrokken algemeen directeur Eric Gudde en technisch directeur Martin van Geel, samen met de andere aanwezigen, vervolgens naar de Boardroom. In die fraaie nieuwe ruimte werd tijdens de borrel en het aansluitende diner nog uitgebreid nagepraat.

FOTO: John de Pater

Lees meer over
Sven van Beek
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties