Feyenoord A1 uitgeschakeld in bekertoernooi

Feyenoord A1 is zaterdag gestrand in de achtste finale van de beker. Vitesse A1 was in Arnhem met 3-1 te sterk voor het elftal van trainer Marcel Koning. Feyenoord A2 had vrijdagavond meer succes. Op bezoek bij Alphense Boys A2 boekten de Rotterdammers een keurige overwinning (0-2). Feyenoord B1 kwam in de uitwedstrijd bij FC Utrecht B1 niet verder dan 1-1, terwijl Feyenoord B2 de stadsderby tegen Excelsior Rotterdam B2 eenvoudig won (0-3). De spelers van Feyenoord C2 boekten namens Feyenoord C1 een knappe 1-0 overwinning tegen SC Heerenveen C1. De stadsderby tussen Feyenoord D1 en Excelsior Rotterdam D1 eindigde doelpuntloos.

FEYENOORD A1 ONDERUIT IN ACHTSTE FINALE BEKER TEGEN VITESSE A1
Feyenoord A1 is zaterdagmiddag uitgeschakeld in de achtste finale van het bekertoernooi. In Arnhem gingen de Rotterdammers onderuit tegen Vitesse A1: 3-1. Het was tevens de eerste officiële nederlaag van het seizoen voor Feyenoord, dat een sterke competitiestart kent met vier zeges en een gelijkspel. ‘Je weet dat je een keer gaat verliezen, maar het is natuurlijk wel extra zuur dat het gebeurt in de beker en je er dus meteen uit ligt’, zo baalde trainer Marcel Koning.

Feyenoord begon matig aan het duel met de Arnhemmers. Een gebrek aan passie en het voor elkaar willen werken leidde ertoe dat de bezoekers na een kwartier spelen terecht op 1-0 achter kwamen. Daarna pakte Feyenoord het wel goed op, resulterend in een aantal kansen. Bij een omschakelmoment was het spits Måns Herrmann die beide ploegen weer in evenwicht bracht, na een goede voorzet vanaf rechts van Melvin Kingsale.

In de tweede helft had Feyenoord het betere van het spel, maar de Rotterdammers gingen slordig met de kansen om. ‘De eindpass was telkens niet goed genoeg’, zo zag Koning. In plaats van een treffer van Feyenoord was het Vitesse dat vijf minuten voor tijd de leiding nam. De scheidsrechter oordeelde dat Jordy den Hoedt een schot met zijn hand had geblokt. Geel voor de verdediger en een penalty voor de thuisploeg: 2-1. ‘Achteraf hoorde ik dat de bal tegen zijn rug was gekomen’, vertelde Koning, die zijn team tot overmaat van ramp in de laatste minuut van de blessuretijd ook nog een derde treffer zag incasseren.

De trainer zocht de verklaring voor het verlies op het mentale vlak. ‘Technisch is dit een heel goede groep, maar ook een stille. Als het even niet loopt, is er niemand die het voortouw neemt op het veld en de ploeg opzweept om voor elkaar te strijden. En in een wedstrijd als deze heb je dat zeker nodig.’

Vitesse A1 - Feyenoord A1 3-1
15' 1-0
29' 1-1 Måns Herrmann
85' 2-1
90+4' 3-1

Opstelling Feyenoord A1: Velanas; Kingsale, Hammouti (55' Knoester), Van der Meer, Absalem; Korporaal, Van Haaren (55' El Hankouri), Hamer; Den Hoedt, Herrmann (65' Robertha) en Slabbekoorn (74' Fernandes).

FEYENOORD A2 VIA ALPHENSE BOYS A1 NAAR KWARTFINALE VAN DE BEKER
Feyenoord A2 heeft zich vrijdagavond weten te plaatsen voor de kwartfinale van het bekertoernooi. De ploeg van trainer Jan Gösgens kwam in de eerste helft twee keer tot scoren tegen Alphense Boys A1 via aanvaller Erwin Franse.

Feyenoord, waar Shurendo Janga vanwege een schorsing ontbrak, had in de openingsfase het beste van het spel. De 0-1, na een kwartier spelen, kwam dan ook niet uit de lucht vallen. Middenvelder Steven Smulder bediende centrumspits Erwin Franse, die oog-in-oog met de doelman van Alphense Boys koel bleef: 0-1.

De Rotterdammers kregen vervolgens via Steven Smulder een goede kans op de 0-2, maar deze bleef uit. Op slag van rust viel het tweede Feyenoord-doelpunt alsnog. Wederom fungeerde Smulder, met een goede steekbal, als aangever op een doelpunt van Franse. ‘Erwin was de beste man op het veld’, vertelde Feyenoord-coach Gösgens. ‘Niet alleen aanvallend was hij belangrijk, ook verdedigend was hij van grote waarde voor ons.’

In de tweede helft creëerde Feyenoord amper nog mogelijkheden. Doordat de bezoekers de zaken verdedigend goed op orde hadden, kreeg doelman Ramón ten Hove amper nog wat te doen. ‘We hebben na rust echt goed verdedigd. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het voetbal. Voetballend gezien vond ik het met name in de eerste helft erg goed’, aldus Gösgens.

Alphense Boys A1 – Feyenoord A2 0-2
14' 0-1 Erwin Franse
43' 0-2 Erwin Franse

Opstelling Feyenoord A2: Ten Hove; Bijl, Sinteur, Zwartjens, Anez; Roffelsen (84' Hempenius), Smulder, Guezen (75' Elmensdorp); Roeleveld, Franse en De Jesus (69' Fagrach).

FC UTRECHT B1 HOUDT FEYENOORD B1 IN BEDWANG
Feyenoord B1 is tegen FC Utrecht B1 niet verder gekomen dan een puntendeling. De Rotterdammers leidden halverwege door een doelpunt van topschutter Dylan Vente. Na de pauze kwam FC Utrecht op gelijke hoogte. ‘We zijn vergeten om te blijven voetballen’, aldus trainer Cor Adriaanse.

De openingsfase was duidelijk voor de bezoekers. Na een paar minuten trof Mohamed Choukoud de deklat. Aanvaller Dylan Vente had even later meer succes. Na een goede aanval via Tahith Chong en vleugelverdediger Boyd Reith, die de bal panklaar op het hoofd van Vente legde, werd het 0-1. Chong kreeg nog voor de pauze een goede kans op een tweede doelpunt na een goede actie binnendoor, maar zijn vizier stond niet op scherp.

Na rust deed FC Utrecht, dat vlak voor rust eveneens de lat raakte, er een schepje bovenop. ‘Zij brachten wat strijd in de wedstrijd’, vertelde trainer Adriaanse. ‘Ook in de eerste helft al en wij gingen daar goed in mee. Alleen in balbezit moet je ervoor zorgen dat je blijft voetballen. Dat lieten we op een gegeven moment na, zeker na rust.’

Na de gelijkmaker van de thuisploeg, in de 55ste minuut, kreeg Feyenoord via Vente een goede mogelijkheid op de overwinning. Adriaanse: ‘Jammer dat die 1-2 uiteindelijk niet valt, maar ik moet eerlijk zeggen dat we moeite hadden met de aanpak van FC Utrecht. Nogmaals: het is zaak dat je blijft voetballen als je de bal verovert, maar we kozen te vaak voor de lange bal.’

FC Utrecht B1 – Feyenoord B1 1-1
7' 0-1 Dylan Vente
55' 1-1

Opstelling Feyenoord B1: Evora; Reith, Van Wetten, Blesgraaf, Malacia; Wehrmann, El Bouchataoui (65' Van Mullem), Choukoud (69' Kubilinskas); Toure, Vente en Chong.

FEYENOORD B2 RUIM VOORBIJ EXCELSIOR ROTTERDAM B2
Feyenoord B2 heeft zaterdagmiddag eenvoudig afgerekend met Excelsior Rotterdam B2. Op Varkenoord maakte het team van coach Edwin de Graaf vooral in de eerste helft indruk. ‘We hebben echt goed voetbal op de mat gelegd’, aldus De Graaf.

Dat Feyenoord in het eerste bedrijf goed voor de dag kwam, kwam doordat het in de opbouw nauwelijks in de problemen kwam. ‘We bouwden goed op en vonden telkens de vrije man’, sprak De Graaf, die doelman Azar Ghennem, hij liep afgelopen week een gebroken teen op, voorlopig moet missen. ‘We herkenden de momenten waarop we het spel moesten verplaatsen naar de andere kant van het veld.’

Na ruim een kwartier spelen kwam Feyenoord verdiend op voorsprong. Op aangeven van Delpiero Reboe, zette vleugelaanvaller Nelson Amadin zijn handtekening onder zijn eerste competitietreffer van dit seizoen. Op slag van rust viel ook de 0-2. Na een knappe individuele actie, waarbij drie Excelsior-spelers uitgespeeld werden, rondde Ian Smeulers goed af. De Graaf: ‘Met 0-2 vond ik de score eigenlijk nog wat laag uitvallen. Twee doelpunten van ons werden afgekeurd en Simon Loshi raakte bij 0-1 ook nog de lat.’

Na rust, toen Feyenoord via Lutsharel Geertruida de eindstand op 0-3 bepaalde, ontspon zich een wat rommeligere wedstrijd. ‘Dat kwam wellicht ook door de vele wissels aan onze kant. Zoiets komt een wedstrijd niet altijd ten goede. Verdedigend zijn we echter nooit in de problemen gekomen. Ik ben tevreden over het spel vandaag.’

Excelsior Rotterdam B2 – Feyenoord B2 0-3
19' 0-1 Nelson Amadin
40' 0-2 Ian Smeulers
77' 0-3 Lutsharel Geertruida

Opstelling Feyenoord B2: Koorevaar; Loshi (70' De Kubber), Lewis, Wong-Si-Kwie, Aslan; Huijgen, Kokcu (52' Heijberg), Smeulers (61' Reemst); Bibuljica, Reboe (70' Geertruida) en Amadin (65' Van Ewijk).

FEYENOORD C2 HELPT C1 MET KNAPPE ZEGE OP HEERENVEEN C1
Feyenoord C2 heeft de C1 aan drie punten geholpen door thuis knap met 1-0 te winnen van Heerenveen C1. Omdat de C1 van Feyenoord pas zaterdagochtend terugkeerde van een internationaal toernooi in Suriname, mocht de ploeg van trainer Daniel van der Meulen het opnemen tegen de Friezen. ‘We hebben met de KNVB gecommuniceerd en met Heerenveen. Die roken natuurlijk hun kans om even te winnen van de C2 en wilden per se spelen’, zo grinnikte Van der Meulen. ‘Dat we dan gewoon de nummer 2 van de Eredivisie verslaan, zegt iets over de C2 van Feyenoord.’

In een gelijk opgaand duel was het Heerenveen dat het felst uit de startblokken kwam. De bezoekers wilden zo snel mogelijk een doelpunt maken, maar een gedisciplineerd Feyenoord anticipeerde uitstekend op het vaak opportunistische spel van de tegenstander, zo zag ook Van der Meulen. ‘We hebben echt de slag op het middenveld gewonnen, veroverden vaak de tweede bal en creëerden ook de grootste kansen.’

Na rust zette Stan Maas in de 58ste minuut een van die mogelijkheden om in een doelpunt. Abdel Belarbi brak door op rechts, speelde de bal vervolgens af op Maas, die op fraaie wijze in één keer rechts onder in de hoek mikte: 1-0. Een paar minuten later kregen de Friezen nóg een domper te verwerken toen ze met tien man verder moesten. Steven van der Sloot werd onderuitgehaald en moest daardoor ook geblesseerd het veld verlaten. In de slotfase werd Heerenveen nog twee keer gevaarlijk uit een corner, maar tot een gelijkmaker kwam het niet.

Van der Meulen: ‘Deze wedstrijd was voor ons een heel mooie uitdaging. We wilden graag de C1 helpen aan kop te blijven en hebben dat nu ook gedaan. Ik ben ontzettend trots op de jongens dat ze overeind zijn gebleven tegen een fysiek sterkere ploeg met veel spelers die ook nog eens twee jaar ouder zijn. Je kunt je voorstellen dat C1-trainer Jason Oost, die meteen na het duel nog even belde, ook heel blij was.’

Feyenoord C2 - SC Heerenveen C1 1-0
58' 1-0 Stan Maas

Opstelling Feyenoord C1: Sikanic; Van der Sloot (62' Papendrecht), Brugman, Hartman (47' Dalen), Van der Zeeuw; Naujoks, Omgba, Maas; Valk (59' Kasius), Cukur (47' Esajas) en Belarbi en Deurloo.

FEYENOORD D1 BLIJFT STEKEN OP DOELPUNTLOOS GELIJKSPEL TEGEN EXCELSIOR D1
Feyenoord D1 heeft voor de tweede week op een rij puntenverlies geleden. Na het 1-1 gelijkspel vorige week in Maastricht tegen MVV D1 kwam het team van trainer Gaston Taument zaterdagochtend op Varkenoord niet verder dan 0-0 tegen stadsgenoot Excelsior Rotterdam D1. ‘We misten de overtuiging om een goal te maken’, reageerde Taument.

Feyenoord had het meeste balbezit, maar deed er te weinig mee. De thuisploeg creëerde in de eerste helft nauwelijks kansen en had moeite om de vrije man te vinden tegen een ingezakt Excelsior. ‘Aan de zijkanten lag wel ruimte, maar we speelden te veel ballen door de as van het veld’, aldus Taument. ‘In de rust heb ik de jongens meegegeven meer de flanken op te zoeken.’

Na de pauze ging het baltempo omhoog bij Feyenoord en was de ploeg dreigender vanaf de zijkanten. Het leidde tot meer voorzetten in het strafschopgebied. ‘Maar daar deden we simpelweg te weinig mee’, zo zag Taument. ‘Veel aanvallen strandden ook rond de zestien. We kwamen er gewoon niet doorheen bij Excelsior, dat overigens maar één keer echt gevaarlijk werd bij een counter. Wel heb ik in tegenstelling tot vorige week een Feyenoord gezien dat krachtiger was in de duels. Over de instelling ben ik dan ook tevreden. Het is alleen jammer dat we voorin net dat beetje creativiteit misten om te score.’

Feyenoord D1 - Excelsior Rotterdam D1 0-0

Opstelling Feyenoord D1: Kroesen; Jen Hong Li, Owusu, Hartjes, Rijnja; 't Zand, Oulad M'hand, Hokke; Bol (49' Bodo), Van Houwelingen (42' Tearr) en Christoffel.