Blatter en Platini 90 dagen geschorst

Blatter en Platini 90 dagen geschorst

De ethische commissie van de FIFA heeft voorzitter Sepp Blatter en vice-voorzitter Michel Platini voorlopig voor negentig dagen geschorst. Het besluit is een gevolg van het strafrechtelijk onderzoek dat in Zwitserland is ingesteld naar corruptie, fraude en omkoping binnen de wereldvoetbalbond.

Voorzitter Hans-Joachim Eckert van de ethische commissie bekrachtigde donderdag het voorgenomen besluit. De schorsing is van kracht zolang het strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie niet is afgerond.

Dubieuze betaling

Uit het Zwitserse onderzoek is gebleken dat Platini, ook voorzitter van de Europese voetbalunie, in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Blatter heeft ontvangen. Dat was in het jaar dat de Zwitser als FIFA-voorzitter werd herkozen. Volgens de Fransman betreft het een betaling voor werkzaamheden als adviseur van Blatter in een eerdere periode. De Zwitser wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden.

De 79-jarige Blatter werd 29 mei herkozen als voorzitter van de FIFA, maar maakte enkele dagen later bekend alsnog te vertrekken. Hij is formeel nog voorzitter zolang het uitvoerend comité nog geen opvolger voor hem heeft gekozen. Dat gebeurt op 26 februari volgend jaar.

Platini zou die dag graag als nieuwe preses van de FIFA worden aangewezen. De Fransman gold als belangrijkste kanshebber voor de post, maar de voorlopige schorsing maakt het eigenlijk onmogelijk dat hij zich voor 26 oktober officieel aanmeldt als kandidaat. Die dag is de deadline voor de kandidaatstelling.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties