Column: Vizier op Varkenoord, graag

Column: Vizier op Varkenoord, graag

Wat waren we allemaal trots, toen vorig jaar op het WK zoveel door Feyenoord opgeleide spelers uitblonken. Stefan de Vrij, de beste verdediger van het WK. Zelfs Georginio Wijnaldum werd gelukkig weer in de armen gesloten als Feyenoorder. Producten van de succesvolle opleiding. Maar waarom lijkt er dan nu afstand genomen te worden van de filosofie dat eigen jeugd eerst de kans krijgt?

Het allitereert lekker, de voorpagina van AD Sportwereld: "Boëtius blij bij Basel", maar eigenlijk is het erg treurig. Drie jaar na zijn fantastische debuut tegen Ajax verhuist hij naar een club die zowel sportief als financieel veel stappen hoger is dan Feyenoord, maar het is niet de gedroomde transfer. Jean-Paul Boëtius is het zoveelste talent dat op een klote-manier De Kuip verlaat, met een gevoel dat het anders, mooier, en beter, had gemoeten. Tel maar op: Robin van Persie, Thomas Buffel, Jonathan de Guzman, Leroy Fer, Georginio Wijnaldum, Karim Rekik, Kyle Ebecilio. Van Persie, Wijnaldum en Boëtius waren Feyenoords grootste talenten, maar leverden samen amper twaalf miljoen euro op. Minder dan AZ deze zomer voor Gudelj en Berghuis ontving.

Natuurlijk stagneerde Boëtius vorig seizoen. Maar meer dan ooit had hij daarom een trainer nodig die hem wél het vertrouwen gaf. Dat deed Fred Rutten niet, en teleurstellend genoeg Gio blijkbaar ook niet. Het financiële argument speelde ongetwijfeld mee dat hij niet wilde bijtekenen, maar we moeten ons ook afvragen waarom er wél geld wordt vrijgemaakt om een 28-jarige buitenspeler te contracteren die al jaren met zijn vorm worstelt, en niet voor een eigen jongen die in 2014 bijna naar het WK ging.

Want daar zit uiteindelijk de crux. Waar velen al voor vreesden, lijkt te gebeuren: nu er weer geld is worden talenten weer naar het tweede plan geschoven en middelmatige spelers aangetrokken voor teveel geld. Waarom Jan-Arie van der Heijden voor een vorstelijk salaris en dito tekenpremie naar Rotterdam halen, als linksbenige centrale verdediger Calvin Verdonk een prima voorbereiding speelt? Ik ben enthousiast over Simon Gustafson, hij is een groot talent, maar hem aantrekken was niet noodzakelijk, met eigen talenten Joey Sleegers en Jari Schuurman al in de selectie. En waarom straks met Eljero Elia de zoveelste late twintiger zonder restwaarde contracteren, voor een bovengemiddeld salaris? Waarom inzetten op een zeer matige ADO-spits, als je Anass Achahbar onlangs een nieuw contract hebt gegeven? Wat is het signaal aan je zelf opgeleide talenten, die telkens maar weer horen dat er eigenlijk weinig geld voor ze is? De contracten die Feyenoord-talenten tekenen zijn al een fractie van wat hun leeftijdsgenoten bij Ajax en PSV krijgen.

Jeff Hardeveld overtuigde anderhalf jaar geleden iedereen op Varkenoord van zijn kwaliteiten, maar kon in De Kuip alleen een semi-profcontract voor één jaar tekenen, waarbij hij zelf op zoek moest naar een huurclub. Afgelopen seizoen brak hij door bij FC Utrecht. Had hij wél een normaal contract gekregen, was het aantrekken van de dure Van der Heijden deze zomer niet nodig geweest. Vier 19-jarige talenten (te oud voor de A1) konden deze zomer een semi-profcontract tekenen, en dan met de A1 gaan meetrainen en bij de beloften spelen. Ze weigerden, vonden er te weinig perspectief uit spreken, en tekenden voor minder geld contracten bij clubs die wél een plan met ze hebben.

Uiteindelijk draait alles om perspectief en waardering. Zelfopgeleide talenten hebben meer dan eens het gevoel tien stappen extra te moeten zetten om te krijgen wat aankopen krijgen. Ze zijn trots bij Feyenoord te mogen tekenen, maar vragen zich ook af waarom hun leeftijdsgenoten bij andere profclubs wel een goed uitgewerkt plan krijgen, en zij vaak niet. Waarom zij op een sterk verouderd complex spelen, en clubs als AZ en FC Groningen nieuwe complexen uit de grond stampen, met veel betere faciliteiten. Op Varkenoord wordt met smacht gewacht op het nieuwe jeugdcomplex, maar dat kan nog wel wat jaren duren.

Het was leuk dat we in 2014 zoveel Feyenoorders op het WK hadden, maar nu er weer geld te besteden is lijken eigen talenten naar de achtergrond gedreven te worden door aankopen die aardig kunnen voetballen, maar Feyenoord niet in één klap veel beter maken. Zoals het vóór het bijna-faillissement van 2010 ook al ging; l'histoire se repete.Wat verschrikkelijk zonde.

Zaterdag tegen Olympiakos stonden er vijf zelfopgeleide spelers in de basis. De ondergrens, wat mij betreft.

Mark Lievisse Adriaanse
Feyenoord supportersvereniging

Lees meer over
Anass Achahbar
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties