''Die passie kennen we alleen van Feyenoord-supporters''

''Die passie kennen we alleen van Feyenoord-supporters''

Na de transfers van Tjaronn Chery en Maikel Kieftenbeld naar QPR en Birmingham City voetballen volgend seizoen tien Nederlanders in het Championship. Ook trainer Marinus Dijkhuizen (Brentford) werkt sinds kort in die competitie. Waarom vertrekken zoveel eredivisiespelers naar de eerste divisie van Engeland?

''Met 'eerste divisie' doe je het Championship tekort," waarschuwt Hans Kraay jr echter in het Algemeen Dagblad. Hij speelde in de jaren 80 bij Brighton & Hove Albion. ''Daar voetballen echt gigantische clubs. De passie van de supporters kennen we in Nederland alleen bij Feyenoord. De hele week tellen ze de uren af, voordat ze zaterdagmiddag drie uur naar het stadion mogen."

''Ik herinner me de aankomsten bij al die mooie stadions, waar de rijtjeshuizen haast letterlijk tegen de cornervlag stonden. De krappe kleedkamers. Of de oude spelerstunnels, zo smal dat je schouder aan schouder het veld opliep. Joh, in het Championship ruikt zelfs de kantinejuffrouw naar voetbal! Bij elke wedstrijd kneep ik in mijn arm en dacht ik: hier gaat vandaag iets heel speciaals gebeuren, wat mooi dat ik erbij mag zijn."

Kraay benadrukt verder de financiële verschillen tussen Engeland en Nederland. ''Dat was in mijn tijd al zo. Ik was zo'n ongelooflijke sukkel dat ik nooit een zaakwaarnemer heb genomen. Ik zette blind mijn handtekening onder elk contract dat ik voor mijn neus kreeg. Maar bij Brighton kon ik toen al vier keer zoveel verdienen als bij NAC. Elke speler die de kans krijgt om in het Championship te voetballen, moet die meteen pakken. Voor het voetbal en voor het geld."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties