''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Jeffrey Altheer.

Jeffrey Altheer (foto, links) speelde elf jaar zijn wedstrijden in de jeugd van Feyenoord. De verdediger werd meerdere keren verhuurd aan stadsgenoot Excelsior, maar zijn debuut in het eerste elftal van Feyenoord bleef uit. In gesprek met FR12.nl spreekt Altheer onder andere over zijn tijd in de jeugd van Feyenoord, zijn eerste training bij het eerste elftal van de club en het volgen van Feyenoord als supporter.

Als achtjarige jongen kwam Altheer in de jeugd van Feyenoord terecht. "Ik speelde twee jaar in de F1 bij VV Lekkerkerk en deed mee aan een talentendag bij Feyenoord", begint de 28-jarige geboren Rotterdammer. "Ik werd uiteindelijk toegelaten tot de jeugdopleiding van de club en begon in de E1. Later belde Ajax, waar ik ook aan een talentendag had meegegaan, maar ik had al gekozen voor Feyenoord. Ik woonde in de buurt van Rotterdam dus het was sowieso makkelijker om naar Feyenoord te gaan. Ik zat niet met supportersgevoelens, ik was jong en was daar nog niet mee bezig.”

Altheer kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode in de jeugd van de Rotterdamse club. "Het was een hartstikke leuke en vooral leerzame tijd. Ik ben bij Feyenoord de voetballer geworden die ik nu ben. Spelopvattingen, technieken, mentaliteit, alles heb ik bij Feyenoord geleerd. Ook zat ik in een goede lichting. We deden altijd mee om de prijzen en wonnen die ook geregeld."

In 2005 tekende de verdediger zijn eerste profcontract bij Feyenoord. "Ik was net achttien jaar en ik zou met het Nederlands elftal naar een toernooi vertrekken. Mijn zaakwaarnemer belde toen om te zeggen dat Feyenoord mij een contract wilde aanbieden, het bezorgde mij een mooi gevoel. Ik liep vanaf de E1 rond op Varkenoord en dan werk je naar het moment toe dat je een profcontract mag tekenen. Ik was hartstikke blij met de kans die de club mij gaf. Bij het Nederlands elftal speelde ik veel wedstrijden en Feyenoord had het idee om mij steeds vaker met het eerst elftal te laten meetrainen."

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

Altheer, als speler van Feyenoord, tijdens een oefenwedstrijd tegen VV Katwijk (1-0 verlies).

Datzelfde jaar mocht Altheer ook zijn eerste training bij het eerste elftal afwerken. "Ik weet het nog goed", vertelt hij. "Het was tijdens een interland-periode en sommige spelers uit het eerste elftal waren weg. Na een wedstrijd bij de A1 kwam Henk van Stee naar mij toe, die toentertijd manager van de jeugdopleiding was. Hij vertelde mij dat ik maandag verwacht werd in de Kuip om bij het eerste elftal te gaan trainen, heel mooi. De club vertelde mij hiermee dat ik goed bezig was, want niet iedereen krijgt die mogelijkheid.”

In de zomer van 2006 nam Excelsior contact op met Feyenoord, want de club uit Kralingen wilde Altheer een seizoen huren. Feyenoord zag het tijdens die transferperiode echter niet zitten. "Ik vond het wel begrijpelijk. Ik speelde mijn wedstrijden in het beloftenelftal maar trainde wel iedere dag mee met het eerste elftal. Dit ging een half jaar zo door en ik maakte mijn debuut in het shirt van Feyenoord maar niet. Ik ging wel mee naar Bulgarije voor de UEFA Cup-wedstrijd tegen Lokomotiv Sofia (2-2, red.). Ik ging mee als negentiende of twintigste man in de selectie, dus zou alleen een kans krijgen bij blessures. Ik viel op het laatste moment steeds af."

"In de winter belde Ton Lokhoff, die toen trainer van Excelsior was, opnieuw naar Feyenoord met het verzoek of de club mij mocht huren. Uiteindelijk mocht ik toen wel verhuurd worden. Het trainen met het eerste elftal maakte mij ook beter, maar wedstrijden spelen op een hoger niveau was op dat moment beter voor mij en dat kon bij Excelsior. Uiteindelijk speelde ik aardig wat wedstrijden, daar was ik erg tevreden over."

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

Jeffrey Altheer, als speler van Excelsior, in duel met voormalig Feyenoord-spits Roy Makaay.

Het daaropvolgende seizoen werd Altheer opnieuw verhuurd aan Excelsior. "Het was voor mij geen teleurstelling dat ik opnieuw werd verhuurd, want het was voor mij beter om wedstrijden te spelen. Ik sprak in die zomer opnieuw met Ton Lokhof en had een beter gevoel bij Excelsior. Het was een bewuste keuze en ook toen speelde ik een groot aantal wedstrijden."

Dat seizoen speelde de verdediger ook tegen Feyenoord. "Ik had niet zozeer de drang om mezelf te moeten bewijzen in de wedstrijden tegen Feyenoord. Ik ga elke wedstrijd met hetzelfde idee in, tegen wie ik ook speel. Ik moet mezelf iedere wedstrijd opnieuw laten zien. Toen ik in De Kuip stond, gaf het mij natuurlijk wel een bijzonder gevoel omdat ik zo lang bij de club zat."

In de zomer van 2009 vertrok Altheer transfervrij bij Feyenoord. "Ik zag het eigenlijk wel aankomen", stelt hij. "Toen ik bij Excelsior speelde heb ik weinig tot geen contact met mensen binnen Feyenoord gehad over bijvoorbeeld mijn situatie. Toen ik naar Excelsior ging, vond ik het al moeilijk om geen Feyenoord-shirt te dragen. Jarenlang speelde ik in het shirt van Feyenoord en als je dan ineens in een ander shirt speelt, is dat apart. Ik moest mij er overheen zetten en bezig blijven met mijn eigen wedstrijden om mij in de kijker van andere clubs te spelen.”

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

Altheer viert zijn doelpunt in de play-off wedstrijd tegen RKC met ondermeer Guyon Fernandez (foto rechts).

Ondanks dat Altheer in zijn laatste seizoen bij Excelsior bijna alle wedstrijden speelde, was het moeilijk om een nieuwe club te vinden. "Veel clubs hadden in die tijd financiële problemen en daardoor was het lastig om een nieuwe club te vinden. Er waren enkele gesprekken tussen mijn zaakwaarnemers en clubs, maar deze interesses werden nooit echt concreet. Uiteindelijk ben ik toen ingegaan op een aanbod van Helmond Sport."

"In mijn tijd bij Feyenoord stond de jeugdopleiding van de club al goed aangeschreven. Er werden alleen vaak spelers gekocht als er een positie leeg kwam. Tegenwoordig stromen er veel meer talenten door naar het eerste elftal, dus misschien is het tegenwoordig voor jeugdspelers makkelijker om een nieuwe club te vinden."

De verdediger stond drie seizoenen onder contract bij de Helmondse club. "De eerste twee seizoenen speelde ik goed. Later werd het, door een blessure, wisselvallig. Ik had veel last van mijn achillespees en speelde lang met een spuit omdat we de oorzaak niet wisten. Het was lastig, maar ik speelde wel veel wedstrijden. De selectie leek net een vriendenteam en we speelde ook echt als een team. Helmond Sport is een warme club en ik heb goede tijden meegemaakt."

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

Altheer, als speler van Helmond Sport, in duel met Martijn van der Laan, toenmalig speler van SC Cambuur.

In de zomer van 2012 was Altheer klaar voor een stap hogerop, die hij al eerder had kunnen komen. "Na het eerste seizoen was ik in onderhandeling met Helmond Sport over een nieuw contract en waren we mondeling akkoord over een contactverlenging. Excelsior was toen net gepromoveerd en zij wilden mijn terug bij de club. Excelsior kwam echter twee dagen na het mondelinge akkoord met Helmond Sport. Ik heb toen aangegeven dat ik terug wilde keren bij Excelsior, maar Helmond Sport hield zich aan het contract en ik bleef dus daar. Het was een tegenvaller en ik moet toegeven dat ik daar even mee heb gelopen."

"Toen mijn contract afliep wilde ik een stap hogerop maken. Ik vond dat ik daar aan toe was en werd gebeld door VVV Venlo. Een teamgenoot, Guus Joppen, had in die zomer een transfer naar VVV Venlo gemaakt. In de avond werd ik gebeld door Ton Lokhoff, die toen trainer bij VVV Venlo was, en hij wilde mij naar de club halen. Ik ben toen op dat aanbod ingegaan en vond het een goede stap in mijn carrière. Omdat ik al onder Lokhof gespeeld heb bij Excelsior wist hij wat hij aan mij had en zo is het balletje toen gaan rollen."

Ook in Venlo stond Altheer drie seizoenen onder contract. "Toen ik bij VVV binnenkwam had ik nog steeds last van mijn enkel en ze vonden gelijk de oorzaak van de pijn. Een stukje bot in mijn enkel was gebroken en ik speelde dus bijna een geheel seizoen met een gebroken enkel bij Helmond Sport. Dat botje moest verwijderd worden en ik speelde het eerste seizoen nauwelijks. Ik had veel gemist en moest veel trainen om terug te komen op mijn niveau. Het tweede en derde jaar ben ik veel meer gaan spelen. De doelstelling voor dit seizoen was het halen van play-offs en die hebben we gehaald. Helaas hebben we over twee wedstrijden niet kunnen winnen van NAC Breda."

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

Altheer in duel met Nick Coster, speler van RKC Waalwijk.

Ondanks dat Altheer een belangrijke speler binnen het elftal van Maurice Steijn is, wordt zijn aflopende contract niet verlengd. "Het is niet zozeer een tegenvaller, zo werkt het nou eenmaal. De club zit in categorie 1 en heeft het financieel moeilijk. Alle aflopende contracten zijn opgezegd en ik weet niet of teamgenoten een nieuwe aanbieding gekregen hebben. Ik weet niet wat de club kan en wat er gaat gebeuren, het is afwachten."

"Ik vond het niet moeilijk om mij in te zetten tijdens de play-offs omdat mijn contact afliep", vervolgt hij. "Dit waren de mooiste wedstrijden van het seizoen, want het ging ergens om. We wilden iets moois neerzetten met de club en de jongens. Als de club mij toch wel een nieuw contract wil aanbieden, dan sta ik daar voor open. Ik kon mij tijdens deze wedstrijd ook in de kijker spelen van andere clubs."

''Het was apart om niet meer in het Feyenoord-shirt te spelen''

Altheer probeert met het hoofd te scoren in de play-off wedstrijd tegen NAC Breda.

"Mijn zaakwaarnemer is momenteel is gesprek met verschillende clubs en binnenkort ga ik met hem zitten om te kijken hoe het verder zal gaan. Ik kan er verder weinig over vertellen. Ik sta voor alles open en ik zie wel wat er op mijn pad komt. Als er een buitenlandse club interesse heeft, moeten we kijken of het bij mij past. Natuurlijk wil ik het liefste terugkeren bij Feyenoord, maar je moet ook realistisch zijn en weten dat het een erg lastig verhaal gaat worden."

Ondanks dat Altheer nooit het eerste elftal van Feyenoord haalde, volgt hij de club nog op de voet. "Afgelopen donderdag trainden wij in de avond en voordat de training begon zat ik in de kleedkamer nog Feyenoord - sc Heerenveen te kijken. Ik volg de club als supporter want ik zal altijd een speciaal gevoel houden bij de club. Als Feyenoord wint geeft het een goed gevoel en van mij mogen ze snel weer prijzen gaan pakken."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties