''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

De veelgeprezen jeugdopleiding van Feyenoord brengt ieder jaar verschillende talenten voort. Niet elke jeugdspeler weet echter een basisplaats in het eerste te bemachtigen en sommigen vervolgen hun carrière elders. FR12.nl gaat iedere dinsdag in gesprek met deze voetballers. Deze week: Jerson Ribeiro.

Jerson Ribeiro (foto, links) speelde negen jaar zijn wedstrijden in het shirt van Feyenoord. De middenvelder doorliep sinds de C-junioren de jeugd van de Rotterdamse club, maar wist het eerste elftal nooit te halen. In gesprek met FR12.nl kijkt de momenteel 27-jarige middenvelder onder andere terug op zijn tijd in de jeugdopleiding van Feyenoord, zijn verschillende uitleenbeurten en ‘maffiapraktijken’ bij een Bulgaarse profclub.

In 2001 kwam Ribeiro in de jeugdopleiding van Feyenoord terecht. "Ik speelde één seizoen bij SVV/SMC en ik werd gescout door Feyenoord en ADO Den Haag", begint hij. "Ik koos natuurlijk meteen voor Feyenoord want als je als Rotterdamse jongen die kans krijgt is er maar één optie: ja zeggen. Ik trainde een week mee en speelde mee tijdens een toernooi. Uiteindelijk werd ik opgenomen in de jeugdopleiding van de club.”

De middenvelder kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd in de jeugdopleiding van de Rotterdamse club. "Het was een mooie tijd en het ging in principe goed. Ik kon goed meegaan met het niveau van de andere jongens. Ik was vanaf de C1 ook aanvoerder en ik had in mijn hoofd dat ik het eerste elftal van Feyenoord wel zou halen."

Ribeiro ziet Cor Adriaanse en Henk Fraser als twee trainers waar hij veel van heeft geleerd. "Adriaanse was, en is nog steeds, dé trainer die spelers mentaal voorbereidt op de stap naar het eerste elftal. Henk Fraser is een trainer naar mijn hart. Het maakt hem niet uit of je wel of geen talent hebt, als je niet je best doet zit je naast hem op de reservebank."

In 2005 tekende Ribeiro een contract bij Feyenoord. "Het was een bijzonder moment en het bevestigde dat ik goed bezig was. Ik was definitief geselecteerd voor Oranje onder 17 en als je als jongeling dan geen contract hebt, kan je zomaar een transfer maken. Kijk naar Tim Krul, hij keepte een fantastisch toernooi, had geen contract bij ADO Den Haag en vertrok gratis naar Newcastle United", zegt hij. "Voor mezelf was het ook fijn want ik had een duidelijk beeld van wat de club met mij van plan was. De club was tevreden over mijn ontwikkeling en wilde natuurlijk dat ik later in de Kuip ging spelen."

''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

Ribeiro tijdens het winterse trainingskamp in het Turkse Belek, halverwege het seizoen 2006/2007. (Via Feyenoord.nl)

In de winter van 2007 mocht Ribeiro met het eerste elftal mee op trainingskamp naar het Turkse Belek. "Het was een geweldige ervaring. Ik mocht in oefenwedstrijd tegen Galatasaray en dat is iets wat ik nooit meer zal vergeten. Ik heb veel geleerd, vooral van de grote heren als Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst. Als jeugdspeler kijkt je tegen deze jongens op dus is het een eer als je met ze mag spelen."

"Na het trainingskamp trainde ik vaker mee met het eerste elftal en ik dacht dat ik dicht tegen het eerst elftal aanzat. Op een moment waren er veel blessures op het middenveld en ik dacht dat ik mijn debuut wel eens zou kunnen gaan maken. Het gebeurde echter niet en de trainer ging met slechts zeventien spelers in zijn selectie aan de wedstrijd beginnen, dat was balen."

"Feyenoord was toentertijd financieel stabiel en als er een plek in de selectie vrijkwam, werd er vaak een speler gekocht. De uitzonderlijke talenten, zoals Wijnaldum en De Guzman, kregen wel een kans maar als je middelmaat was, zoals ik, gebeurde dit minder. Ik was voor de club blijkbaar niet goed genoeg. Als je nu kijkt naar de club, krijgen veel jongens uit de jeugd een kans. Als je daar naar kijkt is het wel jammer dat ik niet bij die lichtingen behoorde."

In 2009 werd Ribeiro uitgeleend aan FC Dordrecht, dat toen in de Jupiler League uitkwam. "Ik speelde al twee jaar bij het beloftenelftal en ik kreeg maar geen kans bij het eerst elftal", aldus Ribeiro. "Ik was het een beetje zat en FC Dordrecht belde mijn zaakwaarnemer om te vragen wat er mogelijk was. Ik ging toen naar die club want daar kon ik wedstrijden op een hoger niveau spelen en mezelf ontwikkelen. Toen ik bij FC Dordrecht speelde, maakte echter veel teamgenoten uit het beloftenelftal hun debuut in het eerste elftal zoals Kevin Wattamaleo, Michel Janota en Mitchell Schet. Ik baalde daar echt van maar vooraf kan je zoiets nooit weten. Tijdens een oefenwedstrijd tegen Feyenoord scoorde ik nog en trainer Gertjan Verbeek zei toen dat hij het jammer vond dat ik verhuurd was."

''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

Ribeiro, als speler van FC Dordrecht, in een wedstrijd tegen FC Zwolle.

"Ik begon het seizoen bij FC Dordrecht goed en ik kreeg veel vertrouwen van trainer Gert Kruys. Later in het seizoen draaide het niet goed en de jonge jongens uit de basiself werden geslachtofferd. Ik moest het sindsdien hebben van invalbeurten en stond zelden in de basisopstelling. In de jeugd van Feyenoord heersten wij altijd, maar bij FC Dordrecht was dit niet het geval. Het was wennen, maar dat zijn ook momenten waar je van leert."

Het daaropvolgende seizoen bleef Ribeiro in eerste instantie bij Feyenoord. "Ik hoopte dat ik na mijn verhuurperiode tegen het eerst elftal zou aanzitten. Het was echter niet zo en jongens uit de A1 schoven door naar het eerst elftal in plaats van ik. Ik speelde weer bij de beloften en in de winter wilde Alex Pastoor mij bij Excelsior hebben. Ik had mijn hoop bij Feyenoord een beetje verloren omdat mijn contract ook zou aflopen. Links en rechts hoorde ik wel dat de club mijn contract wilde verlengen maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Het was een goed seizoen en de club promoveerde naar de Eredivisie."

In de zomer van 2010 verliet Ribeiro transfervrij Feyenoord. "Ik speelde vanaf de C-junioren bij Feyenoord en heb allemaal mooie momenten gekend, die ik nooit zal vergeten. Ik was een jongen van de club en het deed wel wat met me, maar het leven gaat verder. Ik mocht een contract tekenen bij Excelsior waar ik meteen op inging omdat het een vertrouwde omgeving voor mij was na mijn uitleenbeurt."

''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

Ribeiro in duel met voormalig Sparta-speler Duarte tijdens Sparta - Excelsior.

Het seizoen 2010/2011 bij Excelsior verliep anders dan gehoopt. "Ik had Koolwijk, Mokotjo en Clasie voor mij op het middenveld en zij deden het erg goed", vertelt de middenvelder. "Ik dacht dat ik de eerste middenvelder zou zijn die mocht spelen als een van hen uitviel. Ik kreeg vaak complimenten van de trainer over mijn houding en spel maar dit werd nooit beloond. In de winter klopte Fortuna Sittard aan en zij wilde mij huren. De trainer kon weinig zeggen over mijn kansen. Ik ging toen naar Fortuna en heb daar geen spijt van gehad. Ik speelde bijna alles en het was een leuke tijd. Het was voor mij goed om veel wedstrijden te spelen, wat bij Excelsior in de Eredivisie niet lukte."

Het latere seizoen werd Ribeiro opnieuw verhuurd. "John Lammers was hoofdtrainer van Excelsior geworden en ik de voorbereiding had ik een gesprek met hem. Excelsior huurde dat seizoen veel spelers uit de jeugd van Feyenoord die niet goed genoeg waren voor de beloften of het eerst elftal. De trainer vertelde dat ik verder was dan die jongens, maar dat hij eerder voor de Feyenoorders zou kiezen omdat zij moesten spelen. Toen ik dat hoorde wist ik dat ik niets meer bij Excelsior te zoeken had en vertrok op huurbasis naar Almere City waar ik ook een leuke tijd kende."

''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

Ribeiro, als speler van Almere City, in een wedstrijd tegen Helmond Sport.

In 2012 verliep het contract van Ribeiro bij Excelsior en het was moeilijk om een nieuwe club te vinden. "Clubs kunnen tegenwoordig niet meer zo snel een contract aanbieden en het was zeker lastig om een nieuwe club te vinden. Ik sprak wel met verschillende club, maar dat ging uiteindelijk niet door. Ik ging toen naar Alphense Boys in de hoop dat er alsnog een profclub zou aankloppen."

"In de winter kreeg ik een aanbieding uit Bulgarije van FK Etar. Zowel sportief als financieel was het een goede aanbieding. Na een trainingskamp tekende ik een contract bij de club, maar het werd een hel. Het ging financieel slecht met de club en de spelers kregen maandenlang geen salaris. Ik heb dingen meegemaakt, zoals contract waar mee gesjoemeld werd en spelers die bedreigd werden, zware maffiapraktijken. Mijn familie kon niet eens overvliegen vanuit Nederland omdat daar geen geld voor was. Op een gegeven moment werd het zo erg dat ik mijn koffers heb gepakt en naar Nederland ben gegaan. Later hoorde ik dat iedere dag wel twee spelers weggingen en dat de club later uit de competitie gezet werd en failliet ging. Het was een nare ervaring en ik adviseer andere voetballers om niet naar zulke landen te vertrekken."

"Na die periode was ik een beetje klaar met voetballen in het buitenland en ik was mentaal gebroken. Als ik in Nederland of België een profclub kon vinden zou ik daar heengaan maar anders zou ik mijn maatschappelijke carrière gaan oppakken. Ik kon naar clubs uit Azië, maar ik had daar geen goed gevoel bij. Ik moest mijn familie weer achterlaten en ik had in mijn hoofd dat het zomaar weer verkeerd kon gaan. Ik kreeg een aanbieding van Telstar maar daar kon ik, met alle respect, mijn gezin niet van onderhouden. Ik heb er toen voor gekozen om naar een amateurclub te gaan en te kiezen voor mijn maatschappelijke carrière."

''Mooi dat ik volgend jaar weer in het shirt van Feyenoord speel''

Jerson Ribeiro als speler van Topklasser VV Capelle.

Ribeiro kon moeilijk wennen aan een leven zonder profvoetbal. "Ik heb er veel moeite meer gehad. Ik kon niet accepteren dat ik geen profvoetballer meer was. Ik miste het leven van iedere dag trainen en uiteindelijk ging dat knagen. Ik heb er zeker een jaar meer gezeten en bleef maar hopen op alsnog een aanbieding van een profclub, maar helaas. Ik heb toen een knop moeten omzetten, het mocht niet zo zijn en moest het loslaten."

Via VV Capelle en VV Spijkenisse speelt Ribeiro volgend seizoen bij de amateurs van Feyenoord. "Vanaf het moment dat ik naar een amateurclub ging, belde SC Feyenoord of ik naar hen wilde komen. Ik hoopte echter nog op een profclub, dus ging niet op hun aanbieding in. Halverwege het huidige seizoen belde ze opnieuw en ging ik het gesprek met ze aan. Ze speelden dit seizoen in de derde klasse en zijn kampioen geworden. De club wil ieder jaar stappen zetten en betere spelers aantrekken. Het verhaal klonk goed en ik ging in op het aanbod. Natuurlijk speel ik volgend seizoen dan ook weer in het mooie shirt van Feyenoord, zeker een pluspunt."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties