Warner Hahn verliest bekerfinale in De Kuip

Warner Hahn is er zondagmiddag niet in geslaagd om de KNVB Beker in De Kuip te winnen. De verhuurde doelman moest twee goals incasseren tegen FC Groningen, dat de eerste prijs in de geschiedenis van de club won.

Rusnák helpt FC Groningen aan eerste KNVB Beker ooit (Voetbalzone.nl)

FC Groningen is er voor het eerst in de geschiedenis van de club in geslaagd om de KNVB Beker te winnen. De ploeg van Albert van de Looi was zondag met 0-2 te sterk voor titelhouder PEC Zwolle, dat nu via de play-offs moet gaan proberen om Europees voetbal te behalen. Groningen is met de bekerwinst zeker van een plekje in de groepsfase van de Europa League. Albert Rusnák was met twee doelpunten de grote man in De Kuip; invaller Jarchinio Antonia bereidde beide goals voor.

Rusnák maakte zijn dubbelslag in de tweede helft, die een stuk leuker was dan de eerste. De finale begon nog wel spectaculair: Groningen had na 26 seconden spelen al op voorsprong kunnen komen, toen Michael de Leeuw alleen voor Warner Hahn werd gezet, maar de instormende Joost Broerse een vroege openingstreffer voorkwam. Uit de hoekschop die volgde werd bijna nog een eigen doelpunt gemaakt en PEC kende dus geen goed begin, maar de ploeg van Ron Jans herpakte zich. De eerste serieuze mogelijkheid van PEC kwam op naam van Tomás Necid, wiens kopbal het hoofd van Eric Botteghin raakte.

In het restant van de eerste helft had PEC een licht overwicht, maar goed gevoetbald werd er niet. Jody Lukoki was een lichtpuntje in het teleurstellende eerste bedrijf: de aanvaller van PEC zorgde constant voor dreiging en kwam vijf minuten voor rust nog dicht bij een doelpunt, toen hij de bal na een goede individuele actie net naast schoof. Botteghin probeerde het namens Groningen nog met een schot vanuit de tweede lijn, maar deze inzet kon eenvoudig gekeerd worden door Hahn, waardoor PEC en Groningen in evenwicht gingen rusten. Lorenzo Burnet hoefde niet meer terug te keren voor de tweede helft; de bewaker van Lukoki werd gewisseld voor Hans Hateboer.

De tweede helft was een stuk meer open dan de eerste en na vier minuten kreeg De Leeuw na goed werk van Mimoun Mahi een grote kans om Groningen op voorsprong te zetten, maar de aanvaller schoot op het lijf van Hahn. Het antwoord van PEC kwam van Ryan Thomas, die vorig jaar nog twee keer scoorde in de gewonnen finale tegen Ajax, maar zijn schot miste kracht en precisie en kon daardoor gekeerd worden door Sergio Padt. Mahi probeerde aan de overkant nog een penalty te versieren, maar slaagde daar niet in, en werd vervolgens vervangen door Antonia.

De voormalig speler van Go Ahead Eagles, de aartsrivaal van PEC, viel uitstekend in en was uiteindelijk bijzonder belangrijk voor zijn ploeg. Eerst probeerde Antonia De Leeuw te bedienen, maar zijn voorzet werd aangeraakt, waarna de bal voor de voeten van Rusnák kwam. Zijn schot was niet goed, maar omdat Broerse de inzet van richting veranderde, moest Hahn een antwoord schuldig blijven. PEC moest nu in de achtervolging, maar werd niet gevaarlijk, en een kwartier voor het einde kwam Groningen op 0-2. Weer was Antonia de aangever: de aanvaller haalde de achterlijn, behield het overzicht en bracht Rusnák in staat om zijn tweede van de avond te maken. Deze klap kwam PEC niet meer te boven en dus won Groningen de KNVB Beker.