Oranje mist Clasie en komt door laat doelpunt tot gelijkspel

Guus Hiddink is de weg kwijt en laat de in vorm zijnde Jordy Clasie negentig minuten op de bank. Wesley Sneijder schiet wel de gelijkmaker in blessuretijd binnen: 1-1.

Oranje ontsnapt in extra tijd aan zeperd tegen Turkije

Het Nederlands elftal is zaterdagavond ontsnapt aan een blamage tegen Turkije. De ploeg van Guus Hiddink leek in de eigen Amsterdam ArenA onderuit te gaan, door een doelpunt van Burak Yilmaz in de eerste helft, maar in blessuretijd viel alsnog de gelijkmaker. Een schot van Wesley Sneijder werd van richting veranderd door Klaas-Jan Huntelaar, waardoor Nederland de derde plaats in Groep A behoudt (1-1). Bij een nederlaag waren de Turken Oranje gepasseerd in de groep.

Hiddink kon dus opgelucht adem halen, maar zal zich toch zorgen moeten maken over zijn ploeg. Oranje begon zonder sterspelers Arjen Robben en Robin van Persie weliswaar sterk en kreeg de eerste mogelijkheden (Memphis Depay stuitte op Volkan Babacan, Georginio Wijnaldum kopte naast uit een corner en Wesley Sneijder schoot net naast); de beste kansen waren zaterdag toch echt voor Turkije. De verdediging van Oranje oogde erg kwetsbaar en na een klein kwartier werd Burak Yilmaz helemaal over het hoofd gezien bij een lage voorzet van Caner Erkin. De spits kon de bal controleren en binnenschieten, maar mikte op het lijf van Bruno Martins Indi, die zo een redelijk snelle tegentreffer voorkwam.

Oranje kwam er na deze kans niet echt meer doorheen en Huntelaar kwam nauwelijks in het stuk voor. De spits zag Mehmet Topal in kansrijke positie nog over schieten, maar driemaal bleek scheepsrecht te zijn voor de Turken, die acht minuten voor rust verdiend op voorsprong kwamen. Burak speelde zichzelf met een goede beweging vrij in het vijandelijke strafschopgebied en ramde de bal, die nog van richting werd veranderd door Martins Indi, langs de kansloze Jasper Cillessen. Voor Oranje betekende dit alweer de zesde keer dat het op achterstand kwam in de zevende wedstrijd sinds de terugkeer van Hiddink.

Kort voor rust kreeg Stefan de Vrij nog een goede kans op de gelijkmaker, maar zijn inzet werd katachtig gepakt door Volkan, waardoor Turkije met een voorsprong ging rusten. Hiddink besloot voor de tweede helft om Ibrahim Afellay te verlossen van de rechtsbuitenpositie en bracht Luciano Narsingh in het veld voor Georginio Wijnaldum. Met de sneller PSV'er binnen de lijnen hoopte Hiddink aanvallend voor wat meer gevaar te kunnen zorgen en acht minuten in de tweede helft kreeg Narsingh ook een enorme kans op de gelijkmaker, nadat Huntelaar in botsing was gekomen met Volkan. Het doel was nagenoeg leeg, maar Narsingh raakte de bal helemaal verkeerd en zag zijn inzet naast de voor hem verkeerde kant van de paal over de achterlijn rollen.

Oranje probeerde de druk wat op te voeren en Afellay zorgde voor opwinding met een vlammend schot vanuit de tweede lijn, die tot corner werd verwerkt door Volkan. Kort hierna liet Hiddink Bas Dost debuteren, als invaller voor Nigel de Jong, maar de boomlange aanvaller kreeg geen serieuze kansen om zijn eerste optreden als international op te luisteren met een treffer. Nederland werd nog wel gevaarlijk via een vrije trap van Sneijder (net naast), invaller Jetro Willems (over na een voorzet van Narsingh) en opnieuw Sneijder (dwarrelschot dat werd gepakt door Volkan), maar de Turken leken stand te houden. In de blessuretijd viel de 1-1 echter alsnog, waardoor Oranje koploper Tsjechië niet verder weg zag lopen. Eerder op de zaterdag hadden ook de Tsjechen gelijkgespeeld.