Overtuigende zege Feyenoord A2 bij De Graafschap A1

Feyenoord A2 heeft op bezoek bij De Graafschap A1 een klinkende overwinning geboekt. Een goede eerste helft bleek voldoende om de Doetinchemmers opzij te zetten: 1-4. Feyenoord B1 verloor in eigen huis met 0-2 van FC Utrecht B1. Het thuisduel van Feyenoord B2 met PSV B2 werd na een uur spelen en een tussenstand van 0-3 gestaakt wegens een op het eerste gezicht zware rugblessure bij Feyenoord-verdediger Niklas Blesgraaf. Blesgraaf kon gelukkig op eigen kracht plaatsnemen in de ambulance. Feyenoord C1 zegevierde op bezoek bij Heerenveen C1: 2-3. Feyenoord C2 won met 0-2 van Excelsior C2. Feyenoord D1 ging met 1-0 onderuit bij Willem II.

FEYENOORD A2 BEDWINGT DE GRAAFSCHAP ÉN DE ELEMENTEN
Feyenoord A2 had het een tijdlang lastig op bezoek bij De Graafschap A1, maar won uiteindelijk wel afgetekend met 1-4. Een uitstekende eerste helft legde de basis voor de Rotterdamse overwinning in het gure Doetinchem. 'Een mooie uitzege op een zwaar veld', jubelde trainer Jan Gösgens.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd. De Graafschap had moeite om de bezoekers onder druk te zetten en kreeg vooral geen vat op het sterk spelende middenveld van Feyenoord. Na 22 minuten spelen pakte de ploeg van Gösgens een verdiende voorsprong via Djazz Manusama, die uit een corner in de korte hoek binnenschoot.

Tien minuten later was het opnieuw raak. Ditmaal haalde linksback Amir Absalem de achterlijn en uit zijn voorzet tekende Fabian Korporaal voor de 0-2. Nadat De Graafschap in de 39ste minuut de aansluitingstreffer had gemaakt, was het in minuut 41 opnieuw Manusama die via een goede combinatie met Mans Herrmann het verschil weer twee doelpunten maakte.

In de tweede helft kreeg Feyenoord het een stuk moelijker, mede ook door de zware omstandigheden. 'Het begon ineens flink te hagelen. Ook zette De Graafschap na rust wél goed druk, waardoor wij niet aan opbouwen toekwamen. Daarnaast speelden we voor het eerst in anderhalve week weer eens op gras, dat was toch wennen', aldus Gösgens. Hoewel De Graafschap grote delen van de tweede helft de bovenliggende partij was, werd het slechts één keer echt gevaarlijk voor het doel van de ingevallen Ferry Haagendijk. Vlak voor tijd maakte Jessie Proost een einde aan alle Doetinchemse illusies door de 1-4 te maken.

De Graafschap A1 - Feyenoord A2 1-4
22' 0-1 Djazz Manusama
32' 0-2 Fabian Korporaal
39' 1-2
41' 1-3 Djazz Manusama
90' 1-4 Jessie Proost

Opstelling Feyenoord A2: Velanas (46' Haagendijk); Kingsale, Van der Pijl (A1), Hammouti, Absalem; El Baad, A1 (80' Proost), Manusama, A1 (65' Pisas), Den Hoedt; Korporaal, Herrmann, A1 (46' Van der Putten) en Franse (74' El Hankouri).

FEYENOORD B1 ONDERUIT TEGEN FC UTRECHT
Feyenoord B1 heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de aanloop naar de mini-klassieker van komende dinsdag tegen Ajax B1. Zaterdag werd in eigen huis met 0-2 verloren van FC Utrecht B1. 'Alles wat fout kon gaan, is fout gegaan', zo zag trainer Cor Adriaanse vanaf de zijlijn. 'Dit was onze slechtste wedstrijd van het seizoen.'

In een matige eerste helft kwam Feyenoord zowel in aanvallend als verdedigend opzicht niet goed voor de dag. In balbezit werd te snel voor de lange bal gekozen en bij balverlies gaven de Rotterdammers te veel ruimte weg. Voor rust kon FC Utrecht daar nog niet van profiteren. Na de pauze deden de bezoekers dat tot twee keer toe wel. 'Als je voetbalt, moet je de basisprincipes uitvoeren, vanuit je taak spelen. Dat is niet gebeurd', aldus Adriaanse.

Al met al was het dus een dik verdiende nederlaag, zo oordeelde de coach, die zijn ploeg over de gehele wedstrijd ook slechts twee kansen zag creëren. Die ontstonden in de eerste helft. Na rust werd de thuisploeg niet meer gevaarlijk. Het resultaat geeft weinig vertrouwen voor het thuisduel met Ajax, al weet Adriaanse ook dat zijn ploeg twee weken terug nog knap bij PSV won met 0-2. Adriaanse: 'Ze kunnen het dus wel, maar dan moet je wel als team spelen. Als je simpelweg niet je taak uitvoert, verlies je hoe dan ook, ongeacht de tegenstander.'

Feyenoord B1 - FC Utrecht B1 0-2
49' 0-1
66' 0-2

Opstelling Feyenoord B1: Bijlow; Bijl (71' Elmensdorp), Knoester, Sinteur, De Sterke; Roffelsen, Smulder (52' Fagrach), Janga (71' Hempenius); Fernandes (64' Tilborg), Robertha en Chong.

FEYENOORD B2 - PSV B2 GESTAAKT NA ZWARE BLESSURE BLESGRAAF
Het duel tussen Feyenoord B2 - PSV B2 is zaterdag na een uur spelen gestaakt wegens een zware blessure bij Feyenoorder Niklas Blesgraaf. De verdediger ging een luchtduel aan met de spits van PSV en viel daarbij verkeerd neer op zijn rug. Op het moment van het ongeluk stond het 0-3 voor de bezoekers. Blesgraaf is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor verder onderzoek.

Coach Marcel Koning: 'In eerste instantie had hij weinig gevoel in zijn benen. We hebben toen meteen het ziekenhuis gebeld. Er werd ook een traumahelikopter ingevlogen, dus het was allemaal even heel hectisch. Gelukkig kon Niklas uiteindelijk strompelend het veld verlaten, waarna hij in een ambulance stapte. Het is afwachten, maar het ziet er minder erg uit dan het op het eerste gezicht leek.'

Of het restant van de wedstrijd nog zal worden uitgespeeld, is niet duidelijk. 'In overleg met PSV zullen we daar een besluit over nemen', aldus Koning.

Feyenoord B2 - PSV B2 0-3 (tussenstand na 60 minuten)
19' 0-1
40' 0-2
49' 0-3

Opstelling Feyenoord B2: Beukers; Reith, Blesgraaf, Van Wetten, Malacia; Van der Pluijm (20' Choukoud), De Roy van Zuydewijn, Van Mullem; Bibuljica, Vente en Touré.

ZWAARBEVOCHTEN ZEGE FEYENOORD C1 BIJ HEERENVEEN
Feyenoord C1 heeft zijn eerste overwinning in de kampioenspoule binnen. Na uit de eerste drie wedstrijden slechts één punt te hebben verzameld, noteerden de Rotterdammers zaterdag voor het eerst een driepunter door met 2-3 te winnen op bezoek bij Heerenveen C1. 'Een verdiende en zwaarbevochten zege, al was het van onze kant niet best', vond trainer Jeffrey Oost.

Vanaf de eerste minuut had Feyenoord wel een duidelijk overwicht. Met een paar goede voorzetten vanaf de linkervleugel was de ploeg van Oost een aantal keren gevaarlijk, maar een vroege goal bleef uit. Heerenveen loerde op de counter en profiteerde in de 21ste minuut van de slordige passing bij de bezoekers: 1-0. 'Daarna waren er tot de pauze een aantal spannende momenten voor het doel van de keeper van Heerenveen, maar de bal wilde er niet in', aldus Oost.

Dat gebeurde wél een kwartier na rust. Teun Heijberg kopte binnen uit een voorzet van Nelson Amadin. Een paar minuten later stond Feyenoord echter alweer op achterstand toen een speler van Heerenveen uit een corner vrij kon binnenkoppen. Oost: 'Hoewel we met 2-1 achter kwamen, had ik wel het gevoel dat we nog zouden gaan scoren.' En zijn gevoel werd snel bevestigd. Lion Kalentjev schoot van dichtbij raak uit een vrije trap van Rodney Huijgen. Vijf minuten voor tijd was het Amadin die niet aarzelde bij een schitterende pass over 40 meter van Huijgen: 2-3.

Heerenveen C1 - Feyenoord C1 2-3
21' 1-0
55' 1-1 Teun Heijberg
58' 2-1
60' 2-2 Lion Kalentjev
65' 2-3 Nelson Amadin

Opstelling Feyenoord C1: Ghennem; Geertruida, De Kubber, Aslan, Loshi; Huijgen, El Bouchatoui, Kokcu (36' Heijberg); Van Ewijk (36' Reboe), Kalentjev en Amadin.

FEYENOORD C2 HOUDT STAND BIJ EXCELSIOR
Feyenoord C2 heeft ook zijn vijfde duel na de winterstop in winst kunnen omzetten. Bij stadsgenoot Excelsior C2 werd met 0-2 gewonnen, maar gemakkelijk ging het niet voor de koploper. 'Het was echt een vechtwedstrijd met veel slordigheden en in de tweede helft hebben we ook behoorlijk wat geluk gehad', reageerde trainer Edwin de Graaf.

Voor rust had Feyenoord nog het betere van het spel. De Rotterdammers kregen twee penalty's, waarvan er één werd benut door Crysencio Summerville. Toshio Lake bleek niet koelbloedig genoeg bij de andere strafschop. In de tweede helft begon de vermoeidheid zichtbaar toe te slaan bij de bezoekers, die deze week in Qatar bivakkeerden voor een toernooi. 'We kwamen donderdagavond pas terug uit Qatar, waardoor de jongens maar één dag rust hadden', aldus De Graaf. 'Als ik dan zie hoe ze voor de dag zijn gekomen tegen Excelsior, kan ik niet anders dan tevreden zijn. Ze hebben echt geknokt tot het einde.'

En dat was nodig, want Excelsior raakte in de tweede helft bij een grote kans de paal. Daarnaast werd de bal nog een keer ternauwernood van de doellijn van Feyenoord gehaald. Mohamed el Karbachi zorgde voor opluchting door twee minuten voor tijd het duel te beslissen. De Graaf: 'Het zat wel mee, ja. Door de zege hebben we ook goede zaken gedaan in de competitie. Of ik al aan de titel denk? We moeten gewoon doorgaan zoals we nu bezig zijn en dan zien we wel hoe ver we komen.'

Excelsior C2 - Feyenoord C2 0-2
26' 0-1 Crysencio Summerville (strafschop)
68' 0-2 Mohamed el Karbachi

Opstelling Feyenoord C2: Van den Berg; Van Leeuwen, Hall, Hoogenboom, Den Haan; Gündüz (55' Dijksteel), De Mooij, Yates; Summerville, Lake (50' Doesburg) en Azarkan (63' El Karbachi).

FEYENOORD D1 KAN GEEN VUIST MAKEN BIJ WILLEM II
Feyenoord D1 heeft zaterdagochtend geen potten kunnen breken op bezoek bij Willem II. In Tilburg werd het 1-0 voor de thuisploeg. 'We hebben verdiend verloren', aldus trainer Gaston Taument, die zijn ploeg over de hele wedstrijd slechts twee grote kansen zag creëren.

Feyenoord D1, dat deze week deelnam aan een toernooi van de Aspire Academy in Qatar, hanteerde in de eerste helft te veel de lange bal. 'En daarmee speelden we hen in de kaart', zo zag Taument. In de 24ste minuut nam Willem II verdiend de leiding. Feyenoord kreeg kort na de openingstreffer nog wel twee grote kansen op de gelijkmaker, maar miste overtuiging in de afwerking.

Na rust konden de Rotterdammers, die twee weken geleden in hun eerste competitieduel na de winterstop thuis met 2-2 gelijkspeelden tegen PSV, geen vuist meer maken. Taument: 'We wilden wel, maar konden gewoon niet. We creëerden geen enkele kans meer in de tweede helft, in balbezit was er te weinig creativiteit en beweging. In fases waren we misschien de iets betere ploeg, maar het was gewoon niet goed genoeg. Jammer, maar dit soort wedstrijden heb er je nu eenmaal tussen zitten.'

Willem II D1 - Feyenoord D1 1-0
24' 1-0

Opstelling Feyenoord D1: Sikanic; Papendrecht, Tel (31' Troost), Brugman, Esajas; Zitman, Kramer (40' Deurloo), Omgba; Kasius (31' Lopes Oliveira), Naujoks (45' Cukur) en Van der Zeeuw.