"Italiaanse politie gedroeg zich als de echte hooligan"

"Italiaanse politie gedroeg zich als de echte hooligan"

De hele wereld, van de Italiaanse premier tot aan de Britse omroep BBC, valt sinds donderdagmiddag over Feyenoord heen. Een grote groep supporters, of hooligans, heeft volgens alle media van een van de mooiste steden van Italië, Rome, geen spaan heel gelaten. In aanloop naar het Europa League-duel AS Roma-Feyenoord (1-1) verzamelden zich ruim 5000 fans op het Piazza di Spagna en vernielden fonteinen, gooiden flessen naar de politie en lieten het plein achter als een vuilnisbelt. Vanuit de fans klinkt er echter een heel ander verhaal. "De Italiaanse politieagenten waren de echte hooligans."

Dudley ziet tijdens het feest zelfs dat de lokale bevolking zichtbaar geniet van de sfeer. "Een dansende rastafari zong met het Jens Toornstra-liedje mee en een groep Chinese toeristen wilden zelfs met een jonge Feyenoord-fan op de foto. Niks wees op een grimmige sfeer." En die was er volgens Dudley ook niet door het ontbreken van fans van de thuisploeg, AS Roma. Hij denkt dat de uitschakeling in de Champions League en de vroege aftrap (19:00 uur) ervoor zorgden dat Roma-fans zich niet bekommerden over de wedstrijd en de sfeer daaromheen.

Dudley: "Geen moment was er echt dreiging dat het tot een confrontatie met de politie zou leiden. Er was de hele dag al een flinke macht aanwezig, maar rond half 5 kwamen daar uit het niets ineens een enorme hoeveelheid busjes en agenten bij. Veel van die agenten waren niet in uniform, maar hadden wel hun gezicht tot onder hun ogen afgedekt en waren in het zwart gekleed. Zij besloten dat het tijd werd voor de fans om naar het stadion te gaan. Zonder enige vraag of opmerking werd de hele aanhang in een smal steegje gedwongen." Volgens Dudley gebeurde dat met grof geweld. Met de stokken werd er volop ingeslagen op de menigte, zonder onderscheid te maken wie er geraakt werd. "Ik zag zelfs een volwassen vrouw, die met haar handen in de lucht stond, vol op haar gezicht geslagen worden. Dan vraag je je wel af waar de Italiaanse politie mee bezig is."

Klik hier voor de complete blog van Dudley.

Lees meer over
Jens Toornstra
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties