KNVB komt volgend seizoen met videoscheidsrechter

KNVB komt volgend seizoen met videoscheidsrechter

De KNVB gaat volgend jaar experimenteren met een videoreferee. De voetbalbond gaat als eerste in de wereld testen met de extra scheidsrechter, die tijdens de wedstrijd alle beelden tot zijn beschikking heeft.

Dat is tenminste de verwachting van bondsvoorzitter Michael van Praag. Hij was donderdag te gast bij scheidsrechtervereniging Groningen en Omstreken. De afgelopen jaren is er volgens de preses al geëxperimenteerd met het systeem, bijvoorbeeld onlangs tijdens Nederland-Letland.

"De videoreferee zit ergens buiten het stadion in een autootje met meerdere goede beeldschermen", legt Van Praag uit in het Dagblad van het Noorden. "Met een headset staat hij, net als de assistent-scheidsrechters, in directe verbinding met de scheidsrechter. Hij kan terwijl hij naar de beelden kijkt tegen de scheids zeggen dat een overtreding met geel of met rood bestraft moet worden. En bijvoorbeeld ook of het wel of geen penalty is. Daarop kan de scheidsrechter meteen zijn beslissing baseren."

Sinds vorig seizoen wordt bij bepaalde wedstrijden al gebruik gemaakt van het hawkeye-systeem, dat constateert of de bal wel of niet over de doellijn is geweest.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties