Cijfers geven Feyenoord hoop op behalen doelstelling

Cijfers geven Feyenoord hoop op behalen doelstelling

De start van Fred Rutten was weliswaar stroef in Rotterdam-Zuid, maar data-analist Tijs Rokers voorspelt betere tijden voor Feyenoord. Rokers sluit zelfs niet uit dat de Coolsingel ergens rond half mei weer volstroomt.

"Feyenoord heeft op dit moment de minste doelpunten tegen. En in de laatste tien seizoenen is acht keer de ploeg met de minste tegendoelpunten kampioen geworden", stelt Rokers. "Het opmerkelijke van Feyenoord is dat ze nul tegendoelpunten hebben gekregen in uitwedstrijden. Vier uitwedstrijden op rij de nul houden, dat is bijzonder effectief", oordeelt Rokers. "En als je kijkt naar de kansen die ze creëren, dan is dat twee keer zoveel als de tegenstanders. En dat is heel uniek."

Maas

"Feyenoord is heel goed op weg en maakt een redelijke kans op de titel. Al moet er dan nog wel wat water door de Maas stromen", aldus Rokers. "Ze hebben tijdens de eerste wedstrijden wat pech gehad in thuiswedstrijden. Ze lijken bijna zelf wel last te hebben van Kuipvrees. Ze hebben een heel grote pechfactor. Je kunt pech hebben, maar gelukkig voor Feyenoord valt het nu allemaal net de goede kant op."

Voorin

Toch is er een 'maar', want voorin ontbréékt het juist aan effectiviteit. "Als je kijkt naar de kansen die verzilverd worden, dan zit Feyenoord nog maar op tien procent. Daar is nog heel wat te winnen, want er is maar één ploeg die het slechter doet en dat is FC Dordrecht. Als je dat vergelijkt met PSV, dat verzilvert 22 procent van de kansen."

Samen met Willem II en Heerenveen is Feyenoord de minst productieve club uit het linkerrijtje van de eredivisie. Toch is de verhouding in orde, zo meent Rokers. "Als je kijkt naar het doelsaldo van Feyenoord, dan zit daar een 'twee-staat-tot een-verhouding' in (15 voor en 7 tegen)."

"PSV heeft een doelpuntensaldo van '3,75-staat-tot-een' (30 voor en 8 tegen). Dat is niet in verhouding met het aantal kansen dat PSV creëert. Op de lange termijn is dat niet vol te houden voor PSV. Er zal dan ook ergens een moment komen dat Feyenoord ook PSV inhaalt."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties