Beloften winnen eenvoudig en ruim van FC Dordrecht

Jong Feyenoord/Excelsior heeft maandagavond de tweede competitiezege van dit seizoen geboekt. De ploeg was met 6-1 te sterk voor Jong FC Dordrecht. Elvis Manu en Wessel Dammers hadden een groot aandeel in de zege, door beide twee goals voor hun rekening te nemen. Robbert de Vos was verantwoordelijk voor de vijfde treffer, terwijl Anass Achahbar uit een strafschop de eindstand bepaalde. Voor Colin Kazim-Richards betekende het duel op Varkenoord zijn eerste in Feyenoord-shirt. De spits begon in de basis en kwam een uur in actie.

Veel ogen op Varkenoord waren logischerwijs gericht op Colin Kazim-Richards. De aanwezige toeschouwers waren nieuwsgierig naar de fysiek beresterke aanvaller, die tijdens de zomerse transferperiode op huurbasis werd overgenomen van het Turkse Bursaspor. In zijn eerste speelminuten in Feyenoord-shirt toonde hij zich bij vlagen een balvast aanspeelpunt in de punt van de aanval, waar hij werd geflankeerd door Anass Achahbar en Elvis Manu.

Toch was het laatstgenoemde die in de eerste helft de meeste waarde had voor de ploeg. De rappe aanvaller, vorige week nog de held in De Kuip door Feyenoord naar de groepsfase van de Europa League te schieten, was tweemaal trefzeker en had daardoor een groot aandeel in de 3-0 voorsprong die Feyenoord al na een half uur spelen te pakken had.

Na negen minuten spelen was Manu het eindstation van een prima aanval over de linkerkant, waarbij Wessel Dammers het strafschopgebied in sneed en de bal net voordat de uitkomende doelman erbij kon slim opzij legde. Bij zijn tweede doelpunt toonde hij zich attenter dan de defensie van de bezoekers en tikte de bal na een scrimmage van dichtbij tegen het net. Tussendoor had Dammers voor een van de hoogtepunten van de avond gezorgd, door zijn ploeg binnen een kwartier op 2-0 te zetten. Hij deed dat op schitterende wijze, met een kiezelhard afstandsschot in de kruising.

De tussenstand van 3-0 die na een half uur op het scorebord stond, gaf niet geheel de verhoudingen op het veld weer. Daarvoor was Jong FC Dordrecht in de eerste helft te vaak dreigend opgedoken voor het doel van de prima keepende Ronald Graafland. De doelman hield de bezoekers enkele keren van scoren af en kreeg na een schot van Adnan Alisic ook wat hulp van de lat, maar moest kort voor rust alsnog buigen. Dat was toen Sal van Wermeskerken alleen op hem af kwam en de bal technisch fraai over hem heen liftte.

Jong FC Dordrecht leek daardoor nieuwe hoop te mogen koesteren op een goed resultaat, maar die werd kort na aanvang van het tweede bedrijf al de grond in geboord. Verantwoordelijke daarvoor was Dammers, die zeven minuten na rust zijn tweede treffer voor zijn rekening nam. Hij kopte de bal diagonaal in de verre hoek, na een indraaiende voorzet vanaf de rechterkant van Achahbar.

Daarmee was het duel definitief beslist, wat Jong Feyenoord/Excelsior er niet van weerhield om te blijven zoeken naar meer doelpunten. Dat leverde de ploeg ruim een kwartier voor tijd een vijfde doelpunt op, die van de voet kwam van Robbert de Vos. De middenvelder werd door een slimme steekpass van Achahbar alleen voor doelman Virgil Deen gezet, waarna hij de bal koelbloedig in de verre hoek schoof: 5-1. In de slotminuut nam Achahbar zelf nog een doelpunt voor zijn rekening, door een door Manu verdiende strafschop feilloos in de linkerhoek te schuiven.

Jong Feyenoord/Excelsior – Jong FC Dordrecht 6-1
9’ 1-0 Manu
13’ 2-0 Dammers
31’ 3-0 Manu
41’ 3-1 Van Wermeskerken
52’ 4-1 Dammers
73’ 5-1 De Vos
90’ 6-1 Achahbar (strafschop)

Scheidsrechter: Blank

Geel: Statia, Deen

Jong Feyenoord/Excelsior: Graafland; Gronsveld, Da Silva, Van der Pijl, Woudenberg; Karsdorp, Dammers, De Vos (75’ James); Achahbar, Kazim-Richards (60’ Manusama) en Manu.
Jong FC Dordrecht: Deen; Korporaal, Wormgoor, Vet, Statia; Boers (78’ Biekman), Toure, Alisic (72’ Staas); Van Wermeskerken, Goossens (78’ Bajic) en Duarte Lopes.