Mathijsen: 'In eerste helft het verschil moeten maken'

Joris Mathijsen hield zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (1-2) lange tijd geen moment rekening met een nederlaag. In de ogen van de verdediger speelde Feyenoord de beste eerste helft van dit seizoen tot dusver. ‘Ons spelniveau lag erg hoog en we hebben veel kansen gecreëerd’, sprak Mathijsen. ‘Het enige dat we onszelf kunnen verwijten is dat we niet meer goals hebben gemaakt. We hadden voor rust al het verschil moeten maken.’

In de eerste helft was Feyenoord heer en meester tegen FC Utrecht, dat van geluk mocht spreken dat alleen Mitchell Te Vrede wist te scoren. De ploeg van trainer Fred Rutten oogde fris, ondanks de wedstrijd van afgelopen donderdag uit tegen Zorya Luhansk. Mathijsen: ‘Daar moeten we ook niet een te groot thema van maken. Alle Europees spelende ploegen hebben daarmee te maken. Wij waren fit en klaar voor de wedstrijd van vandaag, dat hebben we voor rust ook laten zien. Die gelijkmaker voor de rust was een klap die we helaas niet goed te boven zijn gekomen, ondanks dat we in de kleedkamer tegen elkaar zeiden dat we het niveau van de eerste helft vast moesten houden.’

‘Het is niet niks wat we in de eerste helft hebben laten zien, maar het is moeilijk dat niveau en dat tempo een hele wedstrijd vol te houden’, vervolgde Mathijsen, die zag hoe Feyenoord na de pauze een stuk minder dominant voor de dag kwam. ‘Met twee frisse aanvallers in de ploeg hoopten we de beslissing te kunnen forceren. In plaats daarvan maakten zij de 1-2, uit de tweede kans die ze tot dat moment in de hele wedstrijd hadden gehad. In mentaal opzicht was dat een nieuwe tik en heel bitter. We zijn er daarna niet in geslaagd er nog een slotoffensief uit te persen.’

Ondanks de pijnlijke nederlaag keek Mathijsen tenslotte hoopvol vooruit naar de return tegen Zorya Luhansk, aankomende donderdag in De Kuip. ‘Hoe moeilijk dat nu net na deze wedstrijd ook is, we moeten ons toch proberen vast te houden aan het goede spel van de eerste 45 minuten. Het resultaat dat we daar hebben neergezet is Europees gezien prima en we gaan er alles aan doen om het donderdag in eigen huis af te maken. Daar heb ik het volste vertrouwen in. We willen nu echt een keer de groepsfase halen, dat zijn we aan onszelf verplicht.’