Makaay kijkt uit naar Supercup: 'Alleen de overwinning telt'

Makaay kijkt uit naar Supercup: 'Alleen de overwinning telt'

Voor Feyenoord o/19 wacht morgen de officiële seizoensopener. In de wedstrijd om de supercup treft de ploeg van trainer Roy Makaay, die in de voorbereiding in Zuid-Afrika vertoefde, landskampioen Ajax.

Eerste training
De voorbereiding op het nieuwe seizoen begon voor Feyenoord onder 19 jaar ruim een maand geleden op de traditionele open dag van de Rotterdammers. Ten overstaan van zo'n 40.000 toeschouwers werkte de ploeg van trainer Roy Makaay de eerste training af. Precies een week later wachtte de hoogste jeugdploeg van Feyenoord een nieuw avontuur: in het Zuid-Afrikaanse Durban nam Feyenoord deel aan het internationale KwaZulu-Natal toernooi.

Goed voorbereiden
,,We werden uitgenodigd voor dit toernooi en zijn uiteindelijk met 22 spelers afgereisd naar Zuid-Afrika," vertelt Makaay. ,,Hierdoor konden we afwisselend met twee teams spelen. Doordat we vier dagen voor de eerste wedstrijd arriveerden en je in Zuid-Afrika niet te maken hebt met tijdsverschil, konden we ons goed voorbereiden op het eerste duel."

Groepswinnaar
In die eerste wedstrijd trof Feyenoord, met onder andere Jari Schuurman en Stef Gronsveld in de basis, het nationale team met Zuid-Afrikaanse spelers onder 19 jaar. Beide ploegen scoorden niet, maar doordat de overige twee groepsduels tegen Everton (2-1) en Santos (2-1) werden gewonnen, plaatsten de Rotterdammers zich als groepswinnaar voor de halve finale. Overigens stond Schuurman in de wedstrijd tegen Santos aan de basis van de overwinning door de fraaie openingstreffer voor zijn rekening te nemen.

Stappen gemaakt
In de halve finale, die werd afgewerkt in het Moses Mabhida WK-stadion van Durban, dolf Feyenoord uiteindelijk het onderspit tegen het Portugese Benfica: 0-2. ,,Maar toch hebben we, met de verloren troostfinale tegen Boca Juniors meegerekend, vijf wedstrijden kunnen spelen," zegt Makaay, die zich dit seizoen ook bezig zal gaan houden met analyses voor Feyenoord 1. ,,Zo heeft iedereen zijn speelminuten kunnen maken. Mede doordat we de teams afwisselden, zijn alle 22 spelers gelukkig heelhuids teruggekeerd."

Jeepsafari
Ondanks het feit dat Feyenoord primair naar Zuid-Afrika ging om deel te nemen aan het internationale toernooi, ondernam de hoogste jeugdploeg van de Rotterdammers ook een aantal andere activiteiten: ,,Zo zijn we in een township op een school geweest en hebben we een jeepsafari gemaakt. Ook dat is natuurlijk erg leuk. Maar nogmaals: in eerste instantie zijn we naar Durban gegaan om te voetballen en ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen."

Supercup
En hoe de Rotterdammers er momenteel voor staan zal morgenmiddag blijken. Op De Toekomst, het jeugdcomplex van Ajax, speelt Feyenoord o/19 het duel om de supercup tegen de Amsterdamse landskampioen. ,,Afgelopen zaterdag hebben we op Nederlandse bodem ook al een oefenpot gespeeld (5-0 overwinning tegen Brabant United, red.), maar deze wedstrijd gaat direct ergens om. Alleen de overwinning telt en voor de spelers is dit direct weer een mooie gelegenheid om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast is het, ondanks dat het een momentopname is, direct een mooie test om te kijken hoe je er voor staat ten opzichte van Ajax. In deze groep zit qua spelers veel variatie en daar kunnen we als technische staf veel kanten mee uit. De eerste stappen zijn in Zuid-Afrika gemaakt en hopelijk kunnen we morgen de volgende stappen zetten."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties