Feyenoorders sturen open brief aan de minister-president

Feyenoorders sturen open brief aan de minister-president

Beste minister-president Rutte,

Vandaag is het vier weken geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne door een idioot aldaar uit de lucht werd geschoten en waardoor 298 inzittenden (waarvan 196 met de Nederlandse nationaliteit) het leven lieten. Elke dag die voorbij ging, vanaf donderdag 17 juli, kwam er nieuws voorbij over deze verschrikkelijke gebeurtenis. Waar je ook was ter wereld. Zelf was ik op vakantie, aan de andere kant van de wereld, en wist ik niet wat ik las op mijn telefoon. Ik zag u, meneer Rutte, op menig internationale zender voorbij komen. Ondertussen zijn we vier weken verder, waarin er veel is gebeurd. Iedereen kent de beelden. Iedereen kent wel iemand, persoonlijk, via via of gelezen uit de media, die in dit vliegtuig zat.

In deze vier weken is zoveel alweer gebeurd rond deze ramp, maar ook gewone dingen, zoals de start van de Nederlandse voetbalcompetitie, vakanties van een ieder en zo ook de voorrondes voor Europees voetbal. Onze club heeft helaas niet kunnen redden tegen het Turkse Besiktas, waardoor we nu in de laatste voorronde zitten voor de Europa League. Hoe belangrijk plaatsing voor dit is, hoef ik geen enkele Feyenoord-supporter uit te leggen. Maar daar gaat het mij nu ook niet om.

Na de uitschakeling in Turkije volgde de loting door de UEFA voor Europa League. Feyenoord werd gekoppeld aan FC Zorya Luhansk uit de Oekraïne. Al snel werd het een ieder duidelijk. Deze club komt uit het gebied waar MH17 naar beneden is gehaald. Deze club komt uit een stad waar pro-Russische separatisten de dienst uit maken, waar mensen geen huis meer hebben en op de vlucht zijn voor rebellen! Beelden komen voorbij uit Luhansk. Nieuws op radio en televisie waar Luhansk één van de steden is waar er dagelijks wordt gevochten. Snel wordt duidelijk dat Feyenoord niet in deze stad zal spelen.

Afgelopen maandag, 11 augustus, heeft de UEFA aan Feyenoord laten weten dat de uitwedstrijd in Kiev moet worden gespeeld. Dit in een reactie op een verzoek van Feyenoord om de uitwedstrijd naar buiten de landsgrenzen van Oekraïne te verplaatsen, mede gezien de in Nederland levende emoties rond de recente vliegramp. Ook de voorgaande kwalificatiewedstrijden in deze jaargang van de Europa League werkte Zorya Luhansk al af in Kiev, dat zo’n 700 kilometer ten noordwesten van het oorlogsgebied is gelegen. Daarnaast wordt de wedstrijd door de UEFA om onverklaarbare redenen (tot op heden nog steeds niet duidelijk waarom!) omgedraaid, wat betekent dat Feyenoord eerst uit speelt op 21 augustus en de thuiswedstrijd in De Kuip een week later. Plaats van de wedstrijd zal in Kiev zijn. De hoofdstad van Oekraïne, waar het ook allesbehalve rustig is. De UEFA heeft aangegeven dat zij de situatie in Kiev monitort en zekerheidshalve een team naar de stad stuurt om de situatie ter plekke te inventariseren. Mijn inziens geeft dit aan dat de UEFA dus allerminst zeker is dat de situatie in Kiev veilig is. Maar toch sturen ze aan om de wedstrijd ‘gewoon’ door te laten gaan!?!?!?

Feyenoord heeft ondertussen ook haar eigen supporters geïnformeerd door geen kaarten af te nemen voor de wedstrijd in Kiev. Feyenoord vindt, in tegenstelling tot de UEFA, de situatie aldaar niet veilig en zeker niet voor haar supporters. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het veilig is in Kiev, net als de lokale autoriteiten, zoals de Nederlandse ambassade aldaar. Maar, meneer Rutte, is het ook écht veilig daar in de Oekraïne? Volgens mij wordt Feyenoord door de UEFA met de rug tegen de muur gezet. Wat moet een Nederlandse voetbalclub, vijf weken na een verschrikkelijke ramp met 196 Nederlandse slachtoffers, in vredesnaam in Oekraïne doen!?! Feyenoord kan helaas niet veel. Ze hebben, zo wordt gezegd, er genoeg aan gedaan. En daar ga ik dan ook maar even van uit. Feyenoord wil daarnaast wel graag weten wie er wel gaan naar Oekraïne om onze club te steunen tegen FC Zorya Luhansk. Want dat er supporters van ons die kant op gaan, dat staat al vast. Veel zullen het er niet zijn, maar we staan bekend dat we, waar dan ook ter wereld, onze club willen steunen.

Ondertussen is de actuele situatie in Oekraïne bedreigend. Een Russisch konvooi 280 witte vrachtwagens rijdt naar de grens van Oost-Oekraïne. Deze zullen oversteken bij de grens waar de pro-Russische separatisten de dienst uitmaken. De verwachting is dat een Russische interventie in Oekraïne nabij is, mocht er maar iets gebeuren met dit konvooi, dan zijn de rapen gaar! Stel dat dit gebeurt over een week!? Wat dan? Dan zit onze club aldaar, in Kiev. Waar het zogenaamd veilig is?!

Afgelopen dinsdag werd bekend dat het Davis Cup-duel tussen Oekraïne en België niet op Oekraïens grondgebied mag (!) worden gespeeld. De wedstrijd stond van 12 tot en met 14 september gepland in de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar na een protest van België (de Belgische tennissers wilden pertinent niet in Oekraïne spelen vanwege de onrust in het land) heeft de Internationale Tennis Federation (ITF) besloten het duel te verplaatsen. Reden hiervoor: De ITF vindt dat de veiligheidssituatie in Kiev onzeker is. Zo waren er vorige week donderdag nog ongeregeldheden in de hoofdstad.

Leest u mee?! De ITF vindt dat de veiligheid onzeker is, terwijl de UEFA haar kop in het zand steekt! De ene Europese sportbond spreekt de andere tegen! De promotie/degradatietenniswedstrijd deze twee landen zal nu op neutraal terrein of in België worden gespeeld. Hallo UEFA!?! Hallo Nederlandse/Europese politiek?! Het kan en mag toch niet zo zijn dat er eerst iets moet gebeuren voordat er besloten wordt om over te gaan op plan B, alhoewel ik me sterk afvraag of er überhaupt een plan B klaar ligt bij de heren van onze Europese voetbalbond!

Deze wedstrijd kan toch niet in Kiev plaatsvinden?! Zeker omwille van het feit dat er vier weken geleden 196 Nederlanders in ditzelfde land naar beneden zijn geschoten!!!! Dit kan niet. Dit mag niet. Het is ongelooflijk dat dit volgende week toch echt gaat gebeuren!?

Daarom vraag ik u, meneer Rutte, om iets te gaan ondernemen tegen een UEFA die een wedstrijd plant in een onrustig Kiev, terwijl er ook mogelijkheden zijn om de wedstrijd in een naburig buurland te laten spelen!

Alstublieft meneer Rutte! Doe iets! Want ook u wilt toch niet dat een Nederlandse club over een week midden in een conflictsituatie aan het voetballen is?! Dit kan u, als minister-president van Nederland, toch ook niet uitleggen aan alle Nederlanders en alle andere mensen in de wereld!? Ik reken op u! Als minister-president van Nederland én als supporter van Feyenoord!

Groeten,

Jeroen

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties