Oranje O/17 verliest finale EK na strafschoppen

Nederland Onder-17 heeft de finale van het EK in Malta woensdagavond verloren. De talentenploeg van Maarten Stekelenburg nam de strafschoppen woensdagavond slechter dan Engeland, nadat de finale in het Maltese Attard na tachtig minuten in 1-1 was geëindigd. Dani van der Moot en Calvin Verdonk misten de penalty’s namens Oranje.

Oranje veegde in de halve finale de vloer aan met de leeftijdsgenoten van Schotland (5-0), maar had het beduidend lastiger met de andere Britten. Na een gelijk opgaande beginfase en enkele halve kansen voor beide doelen opende Engeland na 25 minuten de score. Dominic Solanke van Chelsea was trefzeker na een afvallende bal uit een hoekschop: 1-0. Oranje deed vijf minuten voor rust wat terug: Jari Schuurman knalde raak na een combinatie met Steven Bergwijn.

In de tweede helft kwam Nederland er nauwelijks aan te pas. Engeland, dat in de halve finale met 0-2 te sterk was voor Portugal, kreeg kort na rust een goede mogelijkheid op een tweede treffer, maar een indirecte vrije trap belandde in de muur. Na tachtig minuten was er nog geen beslissing gevallen en een strafschoppenserie moest hierdoor uitkomst bieden en daarin was Engeland het meest fortuinlijk. The Three Lions zijn de opvolger van Rusland, dat in 2012/13 Europees kampioen werd.

Opstelling: Van Osch, Ter Avest, Veendorp, Verdonk, Verloo, Van de Beek, Schuurman,Nouri (58' Paal), Bergwijn (47' Slabbekoorn), Owobowale, Ould-Chikh (76' Van der Moot).