'Verbouwde Kuip kan vervangen worden door nieuwbouw'

'Verbouwde Kuip kan vervangen worden door nieuwbouw'

Het nieuwe stadion van Feyenoord kan zomaar een tijdelijk stadion zijn. Volgens voorzitter Dick van Well van de Raad van Commissarissen van Feyenoord kan er over 15 jaar een heel nieuw stadion staan. Opmerkelijk, want nieuwbouw werd eerder afgeschoten. Daarom werden vandaag de plannen voor de grootscheepse verbouwing van De Kuip gepresenteerd.

"Gisteravond even na 21 uur werd ik gebeld door Wim van Sluis, de voorzitter van de trojka. En ja, dan ben je gewoon ontzéttend blij." Marc de Vreede kan zijn geluk niet op. Zijn BAM mag de Kuip voor 200 miljoen euro verbouwen. "We gaan de eerste en de tweede ring handhaven. We gaan de parterre vervangen en we gaan de laatste tweede ring verlengen zodat we tot die capaciteit van 70 duizend toeschouwers komen."

Kuip-gevoel blijft
In de zomer van 2018 moet het stadion klaar zijn. Wat verdwijnt is het karakteristieke deinen van het stadion als er wordt gejuicht. "Dat Kuip-gevoel zal blijven, maar het zal in mindere mate zijn dan vandaag."

Wat er wel komt, is een dak. Een membraandak, om precies te zijn. Dat heeft als groot voordeel dat er een maximale hoeveelheid licht doorheen komt, aldus Van Sluis. "Dat komt ten goede aan de beleving in het stadion. En het is een heel goede oplossing om de kwaliteit, de superieure kwaliteit, van het Kuipgras te borgen."

Financiële armslag
De direct betrokkenen hebben zich unaniem achter het plan van BAM geschaard. Het nieuwe stadion moet Feyenoord ook meer financiële armslag geven, zegt Dick van Well van de Raad van Commissarissen van Feyenoord. "Vandaag is de begroting 40 à 45 miljoen euro. Die moet dan gestegen kunnen zijn naar 80 à 85 miljoen."

Om het vernieuwde stadion te realiseren, is ook de gemeente nodig. Ditmaal wordt het geen lening genoemd, maar wordt de gemeente gevraagd om een aandelenpakket van 35 miljoen euro te kopen. Dat is ook goed voor de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid, zegt Wim van Sluis die alle ingediende plannen verkende. "Nou ja, kijk, je moet natuurlijk dat stadion verbouwen. Daarnaast moet je het parkeren regelen en moet de stadion-driehoek opgeknapt worden. Als je dat mede met Feyenoord kunt doen, gaat het natuurlijk allemaal veel sneller. Als de gemeente mee investeert, heb je natuurlijk meer financiële mogelijkheden om dat in één keer allemaal aan te pakken."

Het Feyenoord bestuur en de stadiondirectie wilden een nieuw stadion. Maar dat komt er dus niet. In ieder geval niet nu. De verbouwing is over vier jaar klaar. Maar dat stadion hoeft geen lang leven beschoren te zijn, zegt voorzitter Dick van Well van de Raad van Commissarissen. "Ik geloof zelfs nog steeds dat een nieuwbouwvariant ook gekund had. Maar als ik vandaag kijk, zeg ik: de nieuwbouwbariant was in deze stad in dit land niet haalbaar en dit wel."

Compleet nieuw stadion?
In het plan van BAM worden de eerste en tweede ring gehandhaafd, maar als over 10-12 jaar de inzichten echt veranderen, kunnen die er gewoon uit gehaald worden. De nieuwe constructie komt compleet los te staan van de bestaande. Het is theoretisch gewoon mogelijk dat hier over vijftien jaar een compleet nieuw stadion staat."

Lees meer over
De Kuip Van Well
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties