Column: Koeman beste prijsloze trainer ooit bij Feyenoord

Column: Koeman beste prijsloze trainer ooit bij Feyenoord

Toen Ronald Koeman, nu bijna drie jaar geleden, werd aangesteld als trainer van Feyenoord was lang niet iedereen daar enthousiast over. De carrière van Koeman zat enigszins in het slop. Na eerdere succesvolle perioden bij o.a. Ajax en PSV was hij bij zijn laatste twee clubs , Valencia en AZ, voortijdig de laan uitgestuurd. Verder wilde Koeman nogal eens zelf voortijdig vertrekken door op een voorbijrazende trein (wat overigens nog best lastig is) te stappen richting een nog grotere club met een nog groter budget. Ook ik twijfelde of Koeman, die niet echt bekend stond als opbouwtrainer, de juiste man was om Feyenoord aan het voetballen te krijgen.

Op het moment van aantreden van Koeman stond Feyenoord er belabberd voor. Supporters hadden hun pijlen gericht op de directie, er was sprake van een financiële malaise en hij moest het gaan doen met een matige selectie waar onze grootste talenten net waren vertrokken of op het punt stonden van vertrekken. Koeman moest dus beginnen met een selectie die na het dramatische verlopen seizoen 2010/2011 niet overliep van vertrouwen en er was ook geen geld om deze selectie op korte termijn te versterken. Wel kwamen er een aantal spelers over van stadsgenoot Excelsior, maar of die echt goed genoeg voor Feyenoord 1 zouden zijn?

Toch slaagde Koeman er meteen in een stempel te drukken op het spel van Feyenoord. Het oogde fris en er werd gewonnen wat onze jonge groep weer het nodige vertrouwen bezorgde. Vlak voor het verstrijken van de transfermarkt slaagde Feyenoord er toch nog in de selectie te versterken door Guidetti en Bakkal voor een jaar te huren. Het duo bleek een schot in de roos. Spelers geloofden weer in zichzelf. Eerder afgeschreven spelers als El Ahmadi en Schaken beleefden een geweldig jaar. Jeugdspelers braken door en werden zelfs international. De van Excelsior overgekomen Clasie bleek bovendieneen geweldige versterking voor ons middenveld.

Het seizoen werd afgesloten op een mooie tweede plaats, goed voor voorronde CLm maar de grootste winst wat mij betreft was dat Feyenoord weer echt terug was bij de nationale top. Het nadeel van dit eerste Koeman jaar was dat er volop belangstelling kwam voor de belangrijkste spelers, Vlaar en El Ahmadi vertrokken naar Engeland, Guidetti moest terug om de reservebank van City te versterken en Bakkal ging voor het grote geld naar Rusland.

Wederom had ik en velen met mij twijfels of Koeman er in zou slagen om Feyenoord na het vertrek van zijn belangrijkste spelers weer aan het voetballen te krijgen. Als opvolger van Guidetti werd de vrijwel overal mislukte Pellè gehaald, die toch blijkt te kunnen voetballen. Vele journalisten zien Pellè als een mazzeltje voor Feyenoord die ons per toeval in de schoot werd geworpen. Ik zie het vooral als de verdienste van Koeman dat hij een tactiek heeft bedacht waar Pellè en dus ook Feyenoord het best in rendeert. Iets wat vorige trainers nooit gelukt was.

Het tweede Koeman jaar werd afgesloten op een (teleurstellende ?) derde plaats maar ook in dit jaar braken er weer enkele jeugdspelers door onder zijn leiding en werden er wederom spelers opgeroepen voor Oranje. Er kwam zoals verwacht volop belangstelling voor spelers van Feyenoord, met name voor Indi, de Vrij, Janmaat, Clasie en Pellè. Toch slaagde Feyenoord er in, al dan niet door eigen verdienste, de selectie intact te houden.

Het seizoen 2013/2014 moest het jaar van Feyenoord worden, Ajax, PSV en Vitesse zagen hun beste spelers vertrekken en wij zouden vol voor de titel gaan. Het geplande kampioensjaar was nog maar nauwelijks begonnen of wij waren terug te vinden op een teleurstellende 18e plaats met nul punten uit drie wedstrijden. Spelers lekten naar de pers dat er iets was veranderd in de houding van Koeman. Er was wat onderlinge irritatie, niemand leek de druk van de aanvoerdersband aan te kunnen. Juist nu, in hét jaar dat het moet gebeuren woog het eigenbelang groter dan het clubbelang. Koeman lukte het echter wederom het gezeur te laten verstommen. Er werd gewonnen en kampioenshoop keerde terug. Helaas lieten wij het afweten op de beslissende momenten. Doodzonde.

De laatste keer dat het moest gebeuren, thuis tegen het addergebroedging het faliekant mis en leek alles er op te wijzen dat het seizoen als een nachtkaars uit zou gaan. Titel uit zicht, Pellè geschorst , lastig programma, het zou nog moeilijk genoeg worden om ons rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal. Koeman bleek echter wederom onze redding. Hij haalde trucs uit, goochelde met de tactiek en opstelling, waardoor Feyenoord afstevent op een meer dan terechte tweede plaats.

Ronald Koeman heeft in drie seizoen meerdere malen laten blijken een absolute toptrainer te zijn. Dat dit niet heeft geleid tot prijzen is treurig, maar dat is wat mij betreft zeker niet het gevolg van verkeerde beslissingen van Ronald Koeman.

Ronald, bedankt voor het terugbrengen van Feyenoord aan de top. Het ga je goed! En laten wij als supporters in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen de gelegenheid pakken om op gepaste wijze van onze toptrainer afscheid te nemen. Dat verdient hij!

@FRGerardo

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties