Vanavond in Nieuwsuur: Dromen van een vernieuwde Kuip

Vanavond in Nieuwsuur: Dromen van een vernieuwde Kuip

Het Nederlands Elftal speelt er niet meer, voor een kroket staan bezoekers eindeloos in de rij en toiletten zijn er amper. De Kuip is verouderd. Geld voor nieuwbouw is er niet en de gemeente wil er geen geld insteken. Morgen wordt duidelijk welke ontwerper de Kuip mag renoveren. Nieuwsuur spreekt drie kanshebbers over hun Kuip voor de toekomst.

Garant
Vriend en vijand zijn het erover eens dat een nieuwe Kuip er definitief niet gaat komen. Een eerder voorstel daarvoor van 340 miljoen euro (exclusief infrastructuur) is in de gemeenteraad van Rotterdam gesneuveld. De gemeente wil namelijk niet garant staan voor een deel van de mogelijke verliezen.

Het aloude concept dat grote sportprojecten voor aannemers een jackpot zijn - bij succes veel winst, bij verlies betaalt de gemeente of de stad de rekening - is daarmee van de baan. Bij de nieuwe ontwerpen draaien de initiatiefnemers zelf op voor de kosten, bij voor- en tegenspoed.

Dromen
Nog zeven partijen zijn in de running om de restauratie van de Kuip te ontwerpen. Onder hen ontwerpers Hennis de Ridder, Erwin Eekelaar en Martijn Luchjenbroers. Met deze drie karrentrekkers reist verslaggever Jan van Loenen naar De Kuip waar ze vanuit het veld laten zien hoe het stadion van hun dromen eruit gaat zien.
Waaraan moet een modern stadion voldoen? Hoe behoudt de Kuip zijn unieke karakter? Wat houdt de supporter van de toekomst tevreden? Welk ontwerp sleept de meeste kampioenschappen binnen? En ook niet onbelangrijk: wat moet het kosten?

Angstaanjagend
Martijn Luchjenbroers van het bouwconcern VolkerWessels heeft een plan dat 240 miljoen euro kost. Hiermee meteen het duurste plan van de drie. De kernwoorden voor het plan van VolkerWessels is vooral 'angstaanjagend'.

Red de Kuip
Erwin Eekelaar is van de stichting 'Red de Kuip'. Het plan van RedDeKuip kost 160 miljoen euro en wil vooral aan de fans denken. Volgens hen moet De Kuip geen donkere doos worden, maar licht en luchtig zijn.
Prijszeker

De goedkoopste van alle drie is het plan van Hennis de Ridder. De Ridder is directeur van het Kenniscentrum Bouwprocesinnovatie, een samenwerkingsverband tussen TU Delft en TNO. Zijn plan kost 81 miljoen euro en is volgens hemzelf daarmee erg goedkoop en prijszeker.

Vanavond in het programma Nieuwsuur, Ned.2, 22.00 uur

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties