Column: toekomst ideale spijbelaar in handen Rutten

Column: toekomst ideale spijbelaar in handen Rutten

De 48-jarige Gerard heeft alle grote successen van Feyenoord bewust of onbewust meegemaakt. Hij is al sinds 1975 aan de club verbonden met een seizoenkaart. Vak U is zijn thuisbasis al heeft hij in die bijna veertig jaar genoeg andere plekken in De Kuip aangedaan. De bevlogen supporter houdt het graag simpel, maar concludeert dat het voetbal en dan met name Feyenoord steeds complexer worden. Dat heeft de geboren Feyenoorder doen besluiten de pen te doen pakken.

Aan goede keepers heeft Feyenoord nooit een gebrek gehad. Zeker in de jaren die ik heb mogen beleven als Feyenoorder kon men genieten van de kunsten van doelmannen als Treytel, Hiele, De Goey en Dudek. Eddy PG was dan weer net iets voor mijn tijd, maar moet ook genoemd worden. Na het vertrek van geweldenaar Dudek in 2001 kregen we te maken met keepers als Zoetebier, Lodewijks en Timmer; goalies die die bij lange na het niveau van hun voorgangers niet haalden.

We kregen zelfs te maken met een periode waarin geen enkele beschikbare keeper Feyenoord-waardig was. De te oude Van Dijk was nog de meest betrouwbare, Darley de meest ‘talentvolle’ en nu doen we het al een aantal jaren met Erwin Mulder. Een jongen die op 15-jarige leeftijd werd weggeplukt uit de jeugdopleiding van Vitesse. Binnen de club gezien als een talentvolle jongen die zich dan ook in de hoogste jeugdelftallen mocht bewijzen.

Hij mocht al op jonge leeftijd plaatsnemen op de bank als reserve voor toenmalig sluitpost Henk Timmer. Als 18-jarige belofte debuteerde Mulder uiteindelijk in De Kuip. Er werd na dat seizoen besloten om de op dat moment derde keeper achter Timmer en Van Dijk te verhuren aan Excelsior. Ik was niet onder de indruk van de kwaliteiten van Mulder wanneer ik een wedstrijdje van Excelsior bekeek. Erwin was een beetje een onopvallende gozer met de uitstraling van een bierviltje. Zo één die vroeger met een gerust hart kon spijbelen van school, niemand zou hem missen. Ik spreek overigens uit ervaring.

Op zijn keeperskwaliteiten was dan ook genoeg aan te merken, Mulder liet nogal eens een ogenschijnlijk houdbare bal het doel in rollen. Toen hij terug werd gehaald was het stuivertje wisselen in het doel van Feyenoord. Blessures, schorsingen en fouten zorgden voor een soort roulatiesysteem. Vanaf het seizoen 2011/2012 werd Mulder eerste keeper van Feyenoord.

De kritiek op het functioneren van Mulder hield aan: hij had weinig uitstraling, was zwak in het coachen van zijn verdedigers en hij had bovendien nogal moeite afscheid te nemen van zijn doellijn. Zijn trage spelhervattingen vormden een bron van irritatie. Het was ook in die periode dat elke corner, voorzet of eerlijk gezegd elke bal die over de middenlijn kwam reden was om mezelf te verstoppen onder mijn stoeltje in de Kuip, wat overigens nog niet echt meevalt maar dat is een heel ander verhaal.

Er werd in die tijd smalend gesproken over een ‘Muldertje’ als weer een doelman in de fout ging. Omdat Feyenoord geen geld had voor een betrouwbaardere sluitpost, bleef Mulder eerste keeper. Dat deed hem niet slecht, want Mulder begon zowaar steeds beter te keepen. Hij maakte steeds minder opvallende fouten en won soms zelfs wedstrijden voor Feyenoord, al wilde niet iedereen dat zien. Bij corners of voorzetten van de zijkant kon ik inmiddels gewoon op mijn stoel blijven zitten, een prettig gevoel.

Hoewel Mulder zich door de jaren heen weldegelijk heeft ontwikkeld was de opluchting in Rotterdam groot toen bekend werd dat Dordrecht-goalie Warner Hahn Feyenoord komt versterken. Volgend seizoen is dan ook een cruciaal jaar voor Mulder. De grote vraag zal zijn: krijgen we meer of minder van Erwin Mulder te zien?

Fred Rutten kan kiezen om Mulder de kans te blijven geven, waardoor hij door kan groeien naar een hoger niveau. Dan sluit ik niet uit dat Erwin ooit wordt opgeroepen voor Oranje (er mag gelachen worden) simpelweg vanwege het feit dat Nederland op dit moment niet over absolute topkeepers beschikt. Stekelenburg, Vorm, Krul en toen? Ik geloof niet dat jongens als Vermeer en Zoet zoveel beter zijn dan onze Erwin en deze zijn toch echt al eens geselecteerd.

Het kan echter ook helemaal de verkeerde kant opgaan met Mulder. Hahn heeft niet de ervaring van het spelen in de echte top, maar heeft veel wat Mulder juist niet heeft: uitstraling, leidinggevende capaciteiten etc. Wanneer Rutten kiest voor ‘the coming man’ Hahn, zal het vermoedelijk afgelopen zijn met Erwin. Dan moet je er niet gek van opkijken als onze ideale spijbelaar op termijn afzakt naar NAC, NEC of een ander nietszeggend clubje.

@FRGerardo

Lees meer over
Kenneth Vermeer
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties