Tweede qua kijkcijfers, vierde op basis van tv-uitkeringen

Tweede qua kijkcijfers, vierde op basis van tv-uitkeringen

Wedstrijden van Feyenoord op het in de zomer gelanceerde betaalkanaal Fox Sports trekken gemiddeld 270.524 kijkers. Voor de Rotterdamse club zitten daarmee na aartsrivaal Ajax de meeste mensen voor de buis gekluisterd. Als het om de harde centen gaat verdienen PSV en FC Twente echter meer dan Feyenoord. Dat valt te lezen in de nieuwe editie van Voetbal International.

FC Twente heeft gemiddeld 100.000 tv-kijkers minder dan Feyenoord, maar de nummer twee van de huidige eredivisie krijgt momenteel aanzienlijk meer geld. Waar ze in de Kuip vooralsnog 5,6 miljoen euro verdienden aan Fox ontving FC Twente 6,4 miljoen euro. PSV en Ajax krijgen respectievelijk 7,2 en 8 miljoen euro.

Dat grote verschil vindt haar oorsprong in het verdienmodel. Fox verdeelt het geld op basis van de eindklasseringen van de afgelopen tien seizoenen. Elke eredivisionist krijgt per seizoen punten, omgekeerd evenredig aan de ranglijst (nummer één krijgt 18 punten). Die punten worden nog gefactoreerd. Het huidige seizoen telt tien keer mee, het vorige negen. Het totale puntenaantal komt overeen met een bepaald aandeel in de geldpot.

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties