KNVB luistert naar klachten Marco van Basten

KNVB luistert naar klachten Marco van Basten

Spelers die een tegenstander op onreglementaire wijze een directe scoringskans ontnemen, worden op dit moment op drie manieren gestraft. Het ontnemen van een scoringskans leidt namelijk tot een penalty, een rode kaart en de daarop volgende schorsing.

De IFAB – de spelregelcommissie van FIFA die de Laws of the Game officieel vaststelt – heeft deze regel in het verleden zo bepaald. Onlangs heeft de Europese voetbalbond UEFA een verzoek ingediend om de zogeheten ‘triple punishment rule’ aan te passen. In de optiek van UEFA volstaat een gele kaart bij een dergelijk vergrijp.

De IFAB heeft eerder deze maand te kennen gegeven dit verzoek niet te honoreren, aangezien de commissie vreest voor een toename van het aantal zware overtredingen in het strafschopgebied. De spelregelcommissie heeft het vraagstuk nu bij twee gespecialiseerde panels neergelegd, die zich over het onderwerp gaan buigen.

Op dit moment geldt de triple punishment rule nog steeds als internationale richtlijn voor de arbitrage. De Nederlandse scheidsrechters hanteren de spelregels zoals internationaal vastgelegd en moeten deze regel in het geval van het ontnemen van een directe scoringskans als zodanig toepassen.

De KNVB kan zich echter wel voorstellen dat - in het geval van een relatief lichte overtreding in het strafschopgebied - de zogenoemde drievoudige straf gevoelsmatig een zware beslissing kan zijn. De bond verzamelt om die reden op dit moment een aantal relevante situaties uit de Nederlandse competities waarbij deze regel is toegepast en tot ongenoegen heeft geleid. Deze wedstrijdsituaties worden door de KNVB voorgelegd aan de eerder genoemde gespecialiseerde panels. Ook de spelsituatie tijdens Feyenoord – sc Heerenveen van afgelopen weekend wordt hierbij meegenomen

Vink kan woede bij Van Basten begrijpen: 'Het is een nare regel'
Marco van Basten analyseerde zondag na de kansloze nederlaag bij Feyenoord (2-0) koel en helder de wedstrijd. Tijdens het duel reageerde de trainer van sc Heerenveen echter nog woedend op de arbitrage. Daarbij zocht hij zelfs tot twee keer toe bewust een tv-camera op om zijn gal te kunnen spuwen.

Van Basten wond zich vooral, bij een stand van 2-0, hevig op over de (gemiste) strafschop voor Feyenoord en de rode kaart voor zijn verdediger Christian Kum. "Het was een inschattingsfout van Pieter Vink", zei de oud-international na afloop.

"Een strafschop kon, maar om daarvoor ook nog rood te geven, vond ik veel te ver gaan. Je maakt dat zo vaak mee. De scheidsrechters blijven die regel maar uitvoeren. Iedereen klaagt erover, maar het blijft maar gebeuren. Daar word ik een beetje moe van. Het is slecht voor het voetbal."

"Door een rode kaart én een strafschop te geven stopt de wedstrijd gewoon. Alles is dan ineens beslist. Het publiek kan in feite naar huis, en we spelen toch voor het publiek?", vroeg de oefenmeester zich af. Hij pleit dan ook voor verandering. "Ik vind het waardeloos. Die regel moeten we veranderen."

Vink kon in gesprek met Fox Sports begrip opbrengen voor de woede bij Van Basten. "Want het is een dubbele straf voor een lichte overtreding", zei de arbiter. "Het is een regel die ik moet hanteren, maar het is een nare regel."

"De IFAB, de organisatie die over deze regels gaat, heeft vorige week weer in al haar wijsheid besloten dat deze regel moet blijven. Daar heb ik het mee te doen", aldus Vink, die de regels niet kan negeren. "Dat kan ik niet doen. Dan kan ik ook zomaar beslissen om geen corner te geven, als het eigenlijk wel een corner is."

Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties