Feyenoord bekert door na zege op dapper HSV Hoek

Feyenoord heeft woensdagavond in een voor de helft gevulde Kuip onbedreigd de achtste finales van het bekertoernooi bereikt. Hoofdklasser HSV Hoek wist met name in de eerste helft goed partij te bieden aan het elftal van trainer Ronald Koeman, maar moest uiteindelijk toch haar meerdere erkennen in de thuisploeg. Feyenoord kwam voor rust op voorsprong door een eigen doelpunt van Reguillo Vandepitte. In de tweede helft maakte Otman Bakkal zijn eerste goal van dit seizoen en Mitchell Te Vrede zijn eerste officiële treffer in het shirt van Feyenoord. Daarmee werd de eindstand bepaald op 3-0.

In de weken in aanloop het treffen in De Kuip was al duidelijk geworden dat de ontmoeting met Feyenoord voor de spelers van HSV Hoek de wedstrijd van hun leven zou worden. Al sinds de loting een maand geleden plaatsvond, beheerste de wedstrijd tegen Feyenoord de gemoederen in een groot deel van Zeeland. Hoezeer het duel in De Kuip leefde, werd onderstreept door het feit dat HSV Hoek achterna werd gereisd door maarliefst 38 bussen met supporters, die zorgden voor een goed gevuld uitvak in De Kuip.

Dat de spelers van Hoek desondanks niet alleen naar De Kuip waren gekomen om te genieten, merkte Feyenoord met name in de eerste helft van de wedstrijd. De Hoofdklasser bood toen prima tegenstand, al had Feyenoord veruit het meeste balbezit. In een formatie die ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op maarliefst acht plaatsen was gewijzigd, verliep het positiespel alleen niet altijd vlekkeloos, waardoor opgelegde kansen schaars waren tot aan de rust.

Dat Feyenoord toch na een half uur spelen op voorsprong kwam, was te danken aan een foutje in de defensie van de bezoekers. Middenvelder Reguillo Vandepitte zag een hoge voorzet van Daryl Janmaat vlak voor zijn neus van richting veranderd worden, waarna hij zelf de bal vlak voor het doel onbedoeld het laatste zetje gaf.

Naarmate de tweede helft vorderde, werden de ruimtes op het veld steeds groter en kwam Feyenoord steeds makkelijker aan voetballen toe. Nadat Bakkal na een uur spelen uit een voorzet van Miquel Nelom de 2-0 had binnengetikt – zijn eerste doelpunt voor Feyenoord sinds zijn rentree in De Kuip – was het verzet van de bezoekers gebroken.

Het eenrichtingsverkeer in het laatste half uur leverde desondanks nog maar één doelpunt op. Mitchell Te Vrede kopte halverwege de tweede helft raak op aangeven van Ruben Schaken en tekende daarmee voor zijn eerste officiële treffer in het shirt van Feyenoord. De gretige spits kreeg in het restant van de wedstrijd de beste kansen om de score verder uit te breiden, maar hij had het geluk niet aan zijn zijde.

Feyenoord – HSV Hoek 3-0
30’ 1-0 Vandepitte (e.d.)
62’ 2-0 Bakkal
67’ 3-0 Te Vrede

Scheidsrechter: Janssen

Geel: Schaken (Feyenoord)