Ajax-achtige bestuurlijke wanorde bij Feyenoord

2011-12-07 14:56:23 21.931 keer bekeken 349 reacties Pro Shots Bron: Catenaccio.nl

Het rommelt al een tijd bij Feyenoord. Sinds 2005 is de club uit Rotterdam meer in het nieuws door bestuurlijke perikelen en supportersonvrede dan door sportieve prestaties. Ook nu het in sportief opzicht beter gaat dan in de voorgaande jaren, houdt de onrust aan. Om een duidelijke reden. De supporters zijn het schimmenspel in het Maasgebouw spuugzat. Feyenoord lijkt zo verdacht veel op Ajax.

Het rommelt al een tijd bij Feyenoord. Sinds 2005 is de club uit Rotterdam meer in het nieuws door bestuurlijke perikelen en supportersonvrede dan door sportieve prestaties. Ook nu het in sportief opzicht beter gaat dan in de voorgaande jaren, houdt de onrust aan. Om een duidelijke reden. De supporters zijn het schimmenspel in het Maasgebouw spuugzat. Feyenoord lijkt zo verdacht veel op Ajax.

Onvrede over de bestuurlijke leiding van Feyenoord is niet nieuw. Die onvrede stamt al uit de tijd van de HCS-affaire, waarin supporters hun club op de rand van de afgrond zagen staan. Dit terwijl het bestuur van de club vrijwel geen vin verroerde. Het leidde tot het uiteindelijke aanstellen van Jorien van den Herik als nieuwe voorzitter. Onder het motto ‘Als ik mijn geld kwijtraak, dan ben ik er graag zelf bij’ dwong de charismatische ondernemer een plek af in de bestuurskamer van het Maasgebouw. Door zijn no-nonsense leiderschap en de hulp van een technische staf met heel veel voetbalknowhow krabbelt de Rotterdamse volksclub begin jaren ’90 uit het diepe dal.

Als in 1995 het Bosman-arrest van kracht wordt, verandert er een hoop in het internationale voetballandschap. Clubs vrezen hun belangrijke spelers kwijt te raken en zodoende niet meer mee te kunnen met de concurrentie. De angst voor sportieve achterstand is groot, zo groot dat er onverantwoorde uitgaven worden gedaan om de kwaliteit in de eerste jaren te waarborgen. Ook bij Feyenoord. Hugo Borst raakt hier de kantjes van aan in zijn boek ‘De Coolsingel bleef leeg’, waarin hij verhaalt over conflicten tussen spelers, trainers en bestuur. Het is het begin van het verval waar Feyenoord beetje bij beetje mee te maken krijgt.

Na het landskampioenschap in 1999, wederom onder leiding van een technische staf met veel voetbalknowhow en de nodige jaren bestuurlijke ervaring, volgt er nog één opleving; de UEFA Cup winst in de eigen Kuip in 2002. Voorzitter Van den Herik glunderde, zoals menig fan, om die welhaast surrealistische prestatie.

Voor veel supporters en ook bestuurders is dit een bevestiging, Feyenoord doet nog volop mee in de top van Nederland. Dat men daarvoor dure spelers nodig had, was een bijkomstigheid die te overzien was. Dacht men. Zo kwam het dat er in de Kuip de ene na de andere exoot het traditionele roodwitte tenue om de schouders kreeg, met de mededeling dat er wederom een ruwe diamant was gevonden, die door andere clubs onopgemerkt was gebleven. Althans, zo dacht men in de bestuurskamer. Het lijstje met miskopen lijkt eindeloos.

Dat blijft ook bij de supporters niet onopgemerkt. Het gemor begint in die jaren aan te zwellen en enkele prominente Feyenoord-supporters beginnen zich te bemoeien met de bestuurlijke gang van zaken. Van Den Herik bindt in, hij vraagt om een adviesrapport over het bestuurlijke orgaan, opgesteld door de inmiddels bekende commissie-Kerkum, een commissie onder leiding van Gerard Kerkum, oud-voorzitter van Feyenoord van 1982 tot 1989. Het is opvallend dat juist Kerkum de leiding krijgt over dit adviesrapport, omdat de club onder zijn leiding zijn ergste periode meemaakte en onder andere de bijna fatale deal met sponsor HCS sloot. Van Den Herik wil echter het beste voor de club en denkt deze zo te helpen.

 

Wanneer diezelfde commissie-Kerkum in 2006 een vernietigend rapport uitbrengt over dat bestuurlijke reilen en zeilen van de Rotterdamse club, en adviseert om de volledige directe te vernieuwen, roept vrijwel de gehele aanhang om het aftreden van voorzitter Van Den Herik. De kale zakenman wordt geschoffeerd op een manier die veel doet denken aan de militaire coups die gebruikt worden om machtshebbers af te zetten. Hij moet tegen wil en dank (en wellicht onterecht) als kop van jut aantreden. Gekrenkt in zijn trots verlaat hij zijn positie in het Maasgebouw. Gerard Kerkum neemt zijn positie ‘tijdelijk’ over. In de zomer van 2007 viert het gerenoveerde management van Feyenoord, door ‘uitstekend werk’ van nieuwbakken technisch directeur Peter Bosz en commercieel directeur Chris Woerts, een groot feest. Verschillende Nederlandse spelers van naam blijken bereid zich aan de club te binden. Daarnaast wordt een plan uitgevouwen om de club van buitenaf te financieren door middel van zogenaamde talentpools. Het lijkt op het eerste gezicht een ingenieus plan, dat de club op korte termijn kan voorzien van liquide middelen. De goednieuwsshow kan niet op in en rondom de Kuip.

Totdat de waarheid aan de oppervlakte komt. In de tijd die volgt, bereikt Feyenoord op zowel sportief als financieel gebied nieuwe dieptepunten. De ploeg is kort in degradatiegevaar, de met veel bombarie binnengehaalde spelers blijken een disproportionele prijs-kwaliteitverhouding te hebben en schulden zijn hoger dan tot op heden gecommuniceerd. Nu, vijf jaar later, beseffen de meeste supporters zich dat ze waarschijnlijk ook in deze val getrapt zijn. Er wordt een schimmenspel gespeeld in het Maasgebouw, waar inter-persoonlijke belangen zwaarder tellen dan de belangen van de club.

Advies

De commissie-Kerkum stelde in haar adviesrapport onder meer dat men transparantie en herkenbaarheid uit moest stralen naar de buitenwereld toe. Daarnaast moesten de banden met Feyenoord en de Vereniging SC Feyenoord aangehaald worden. Ook dient onafhankelijkheid ten opzichte van financiers gewaarborgd te zijn. Als laatste pijler is er het genereren van financiële middelen voor het realiseren van sportieve ambities en de bouw van een nieuw stadion.

Op meerdere momenten in het recente verleden zijn deze adviezen niet opgevolgd, in de wind geslagen of gewoon grof genegeerd. De banden met de sportclub Feyenoord en de supportersverenigingen zijn matig tot slecht te noemen.

Het meest in het oog springende advies, het waarborgen van de onafhankelijkheid van financiers, wordt na het afzetten van voorzitter Van Den Herik prompt vergeten. Door het opzetten van de talentpools, een bedenksel van voormalig marketeer van het jaar Chris Woerts, verdwijnt een hoop van het toekomstperspectief van Feyenoord, met betrekking tot de verkoop van zelf opgeleide spelers. Een groot deel van die transfersom dient te worden afgedragen aan de investeerders in die talentpool, wat Feyenoord bijzonder afhankelijk maakt van financierders.

Daarnaast wordt met het afzetten van Sjaak Troost de enige man met duidelijk aantoonbare voetbalkennis en een echt clubhart uit de directie gezet, nota bene een ex-profvoetballer, die het klappen van de zweep kent.

Hiervoor in de plaats komen op aanbevelen van Hans Blankert, oud-NOC*NSF voorzitter, en een aantal prominente Rotterdamse zakenlui, te weten; Jos van der Vegt, Martin van Pernis en Dick van Well. Als algemeen directeur wordt Eric Gudde aangesteld, een Rotterdammer die enkel ervaring heeft met gouvernementele functies.

Parallel met bestuurschaos Ajax

Opvallend is daarbij de parallel die getrokken kan worden met de situatie bij Ajax niet veel later. Voorzitter Uri Coronel is op precies dezelfde manier in het zadel geholpen. Eerst ontkennen (“mijn houdbaarheidsdatum is allang verstreken”), daarna toestemmen met het advies van de (zelf aangestelde) formateur (“Blankert en de nieuwe commissarissen hebben een beroep op me gedaan”). Daarnaast is er de aanstelling van bestuurders in de Raad van Commissarissen zonder voetbalhart, iets dat bij Ajax ook gebeurde. Pas in een later stadium is de oud-voetballer Graeme Rutjes (een ex-Excelsiorspeler nota bene) toegevoegd aan dit geheel.

Dat dit alles in de media onderbelicht blijft, is te wijten aan de uitstekende mediaconnectie van Feyenoord, door het aanstellen van communicatiemanager Raymond Salamon, oud-hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, in 2008. Chris van Nijnatten, chef sport bij de van oorsprong Rotterdamse krant, neemt het vanaf die periode diverse malen op voor de falende bestuursleden.

Als de sportieve prestaties in 2010 een definitief dieptepunt bereiken door de 10-0 verliespartij bij PSV, staat daar opeens Pim Blokland op de stoep. Hij heeft een aantal investeerders bereid gevonden om direct geld in de club te stoppen. In ruil daarvoor worden er twee posities in de Raad van Commissarissen beloofd. Deze worden ingevuld door handelsgoeroe Blokland zelf en veel later dus Graeme Rutjes. Wederom ontbreekt elke vorm van Feyenoord-voetbalprofessionaliteit in het bestuurlijk orgaan.

Voetballend vernuft

In een poging om de supporters voor zich te winnen, worden Mario Been en Leo Beenhakker aangesteld als technische tandem op het gebied van voetbalzaken. Aanvankelijk wordt er veel lof geoogst met dit besluit, met name omdat het twee echte clubmannen zijn met de nodige voetbalbagage en bovendien een uitstekend, voetbalgerelateerd netwerk. Beenhakker zegt over die functie het volgende: “In de schaduw. Zonder contract, zonder geld en zonder officiële functie.” Na zijn ontslag bij de Poolse voetbalbond wordt het een officiële functie als technisch directeur, met Mario Been als rechterhand. Echter, het duo krijgt geen cent te makken en moet zich behelpen met gratis spelers, vriendendiensten van het enorme netwerk dat Don Leo met zich meebrengt. Vrijwel alle spelers floppen. Dat uitblijven van succes wordt Beenhakker aangerekend door de directie. Hij besluit daarop zijn biezen te pakken aan het einde van het seizoen. “Met een lege portemonnee is het lastig winkelen,” zo zegt de oud-trainer daar onder andere over. Prompt gooit de directie hem buiten. Wederom is de organisatie hierdoor verstoken van een duidelijke voetbalvisie op hoger niveau.

Terugbetalingen

Daarnaast gaat het ook financieel nog steeds niet voor de wind. In de zomer van 2011 wordt duidelijk dat Feyenoord ondanks de doorlopende sanering genoodzaakt is om in het komende seizoen zwarte cijfers te schrijven, anders dreigt het verlies van de betaald voetbal-licentie. Hoe men dat gaat doen, wanneer er in het voorgaande seizoen nog tien miljoen geleend moest worden van een investeringsmaatschappij, is onbekend. Die investeringsmaatschappij is overigens aangedragen door Chris Woerts, voormalige commerciële man in het Maasgebouw, en wil het geld binnen een jaar terug zien.

Hierdoor is de nieuwe technisch directeur, oud-Feyenoorder Martin van Geel, genoodzaakt om te pokeren wanneer er interesse is in de twee grootste groeibriljanten die de club rijk is. Hij weet er een gezamenlijke tien miljoen uit te persen, een bedrag dat dus echter volledig verdwijnt in het aflossen van lopende schulden en leningen.

Diverse bestuursleden koketteren echter met de transferinkomsten, die naar hun zeggen doorgeschoven worden, zodat Feyenoord aan het einde van het lopende seizoen een verwachte winst van 4 miljoen behaalt. Dat het afgelopen boekjaar afgesloten wordt met een verlies van 6,3 miljoen euro, baart geen zorgen aldus dit bestuur, bij monde van algemeen directeur Eric Gudde.

Het is het zoveelste euforische bericht in een lange reeks, eigenlijk sinds het aftreden van oud-voorzitter Van Den Herik. Na een zwaar kritisch rapport heeft de bestuurlijke carrousel overuren gemaakt, maar is de boodschap hetzelfde gebleven. Het komt helemaal goed, elke dag is er weer een positieve noot bij te schrijven.

Dat klinkt raar, zeker nu er nog meer afhankelijkheid van financiers is, terwijl de top van de club enige vorm van professionele voetbalkennis ontbeert en de beloofde transparantie uitblijft.

Het lijkt er verdacht veel op dat de Raad van Commissarissen van Feyenoord nu al minstens vijf jaar een stoelendans aan het houden is, een façade die keer op keer opnieuw voorgehouden wordt aan supporters als een ‘revolutie’. De aanleiding van de vorige revolutie, het adviesrapport, wordt hierbij nadrukkelijk in de wind geslagen. De hele bestuurlijke revolutie sinds 2006 is een illusie geweest, die opgeleukt werd door het opstappen van bestuursleden, maar waar feitelijk niks veranderd is omdat de belangen van nieuw aangestelde bestuursleden gelijk zijn gebleven aan de vertrokken mannen. Het is dan ook niet uit te sluiten dat het adviesrapport van de commissie-Kerkum uiteindelijk zo is opgesteld, dat er naar het vertrek van bepaalde bestuursleden is toegeschreven. Nu de invloed binnen het bestuurlijke orgaan verzekerd is, is de kritiek op het functioneren van het management als sneeuw voor de zon verdwenen. Zelfreflectie bestaat niet in het woordenboek van de heren van de RvC. Feyenoord lijkt qua bestuurlijke wanorde ontzettend veel op Ajax.

Een nieuwe Rotterdamse revolutie tekent zich aan. Laten we hopen dat het dit keer wel met voetbalverstand gebeurt.

349 reacties

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

0 nieuwe reacties sinds het bekijken van deze pagina.

Meer reacties laden (nog 0 gesprekken)
Feyenoord - NAC Breda

08-03-2015 14:30 uur

De Kuip, Rotterdam

Laatste: FC Utrecht - Feyenoord » Volledig overzicht

FR12.nl Dump
Website statistieken

FR12.nl heeft 44104 leden - Op dit moment zijn 6831 mensen actief.

De volgende leden zijn online (476)
Jop222 minks FrRikiko groen-wit vvWaspik Bex_WestHam RoyMouris010 icecube GlennGilde Narcekki AB_vak_W swvant LeroyFR0180 [FR12]Jim RotterdamFeyenoord RealFeyenoorder GeurtHilversum jardinero FR_kiefs Bardo Majesteit wilco1982 Clasie12 YOYOFR010 Jbrussee58 Wes08fr NSFR87 Bas_010 daniel_rkavv F3Rjoey Vedetterut Chamo Clasiedinho koolzeik martin67-fr12 FRDER4EVER samah-samah pitaatjekaas Noewt marconmgn DannnyyFR Feyenoorder1400 Potato Rainbow_Warrior kyckzz frtds stevenvanb pablootje13jaaroud bokkie-feyenoord FR4Sho Jagtua toornstra12 Rotterdam-zuid-5314 FRjanFR BarryFR12 Sinaasappel14 Feyenoord-Katwijk lackshan replay FRdutch12 vanveller stuur-maasland Tobias-FR dabuntes Jappo Arturooo Sas010FR FRoostNL daan11914 SempreDepor FR12-Kay ElmarFR FR-BERRY Walter Dutch1908 Alfrink FeyenoordBL rickolini FR-7aar supersossa CactusSoepMetStekels PindakaasFR josephuso Ron-61 Tomasson stevere gewoon_corina FRotterdam12- vanpersie-fan FeyenoordVld Gerdesiaweg Martijno60 yannickowios Sen1908 maarten85 petjans antonHGV Suis MarksmanFR FR12! FR-Clasie FR7 Martinfromyellow Johnguidettiengrazianopelle Supportert frgoaltjesdief FRGino ThePentagon010 PierreFeyenoord Guidetti-John Fakkeltijd010 maxguidetti cooljayx stannieboy10 FR*dennis*FR Aronvd Meekijker summer1969 aqualand13 FRSytz mauFR Bati Remco_FR daanos Breakdown bloemkool Rem0 R.FR scaryharry FRrealist Fanbergh Hand1hand FR1908TID fr12jdjansen mgster_ keescf FRBart_015 Timo- FR-Guidetti lady23 FrankFR ReinierFR wimdepoetie yogurtklein Warner_Hahn Ricvdende OnsFeyenoord010 JD010 Waakhond mark_zynth eschmeijer mart80 12legioen12 JonesV NikFR SamuelvDam jefffraanje rene_feyenoord El-Fenomeno trombo303 Feyenoorderr! ArnoVakkieW Randy06 Feyenoorder14 BerendRdam FR-velserbroek jeandaman willem1993 Weslo DeMafkees creedence-clearwater-revival_ Kraai Salomon Kalou Jans-scf 010jeroenFR EQR Renzo JordyPronk12 nic1908 SEM_1908-d matthijsFR12 bowmanowns Dordtse-Feyenoorder Barrypapa Bartjuhroelofs Besas79 Tools HooliganZ4 12Clasie08 RememberTheHero Goliath 0592 frh BrianS010 Svz1 barend88 saskia MarcelS Kling YvZwam Jesper1908 edwin46 FRLars DubbelR FRvakkieY janos De uitsmijter Hans1956 YoloFR Feyenoordgirl99 VakQQback-row Sven-FR Bokito77 rene32 JN010 Harryrotterdammert Daedal Aria Vinnn FRgoudse baasheid llv sterski010 HotSince82 SinjiOno Zout Feyenoord_YNWA rm010 ComeonFR DVD Jordy_Clasie Betuwe frbeeloo Dimitri sziep vinFr youri-fr12 henzel harold94 Thomas1999FR Mindstormer vsepsn feyenoord0101 Kikazim svendekid levifr1908 stephanontour feyenoordfan69 sam26 Combinatiespel Jtje12-93 niels2403 LionKing McfcVincent Harrypipo JustieGOAL Komen-wij-uit-Rotterdam HankFeyenoord Paolo AG79 blacksupahero87 thomasbodje TinZ1986 010-ert halfjebrood marco-putten stampert12 [FR12]Patrick FrSince1987 Pontiacgto FeyenoordEde woodfreak FRdannyFR oba-martins opbokken FRPatrick010 Kev_010 Maikelfr fr-leon-xl fgh023 romeo FeyenoordKurd TeunVianen vutter46 Dannyy1992 lars-1908 onverzettelijk FeyenDen Feyeroen endanisalleswatjehoort ynwa_alexander FRedwin jesseFR1908 fremiel wezthekid ShinjiClasie -Fey010 Hoekie77 s_dam91 Scarabeast StefanFR BJG MRTN1908 snel Mike_FR KazimKazim9 Strijkijzert FnoordRdam Frank90 cageman rikkie12 D-FR schildje greggieeflr feyenoord_30891 Nickdw FNOORD7234 Daaff gebruikersnaamofzo feyenoord1226 Rhoonees frRijnsaar MaxiFR12 wfizw Elgeti Arnold6 Gabberhardest Kaal storm Glenn078 frrojo12 RHPJS FF13 RDkuip keepertje Dre0705 FR_Gio93 fr12_rwn Mensini sjoerdtoornstrapellekuyt Rashaan_is_aan FR_Stijn_010 frdodo Ronald_Koeman DaanvakQQ fr-dani69 kvb010 LauwFR SB14 mauri©e the_poznan MarcHVD Aproxis RalphjahW1 baldjkf MDCFR NmeLineZ Crow Ferdie-Zuid tosothiw Nwk0180 Sebas_PP feyenoordboyallon [FR]Thomas peter1947 xAnneFR geertje1 Sneesie Nielsscf Velk51 Kevin Vermaat Siep_de_Poortugaler fr12clasie LosBlancos rugnummer12 GreenDay HGK010 olaf-pot Ravaldo merdop KaiFR cezetint Frknaapie Barthez LaChouffeke KayJust BilalFR tomajo-nl den HansVersnaphetnier FR_Mandy fchotseknots robbes12 Morrison Rsl1967 jefFRey1995 benny screwbarrel Roced19 oonnoo Dave1806 vanVeen071 FRdaryl1992 -Raoul078- DaanFeyenoord010 frdanny08 Nol Brabo59 klompus88 ElPanzeFr lowrider01 Behind_FR Scheveningert jeremy12 frenky1908 DennisWoutersFR FR_Hongarije MufasaLangLeveDeKoning ULTRASPALERMO1900 WijZijnFeyenoord010 MatedeorFR GP63 Cage butterfree FeyenoordFan Vestendrie remco71 thomasensmut DAVY010 Lamoonz Joshh FR-Randeh Remco010 Dehnis jmeijer fr-wes-90 Martein michael1123 Frankster Sim FeyY2 Willie feyenoorden onraad moo fr_wezep feyenoordpownage Sneekshit FR12-Max Bbird Nailwood75 fey2win BertF _JRGS Alex8FR dre82 dekuip4ever stefanvl tvm Bossie ELcapitane12 feydennis fr1985 Mearte FR1908michelFR Milekiel Oneerlijk Jobba MscSanchez FR-Paco-7 Prikkertje barcanoord buntjuhh feyenoord500 k1ko GC__1995''Alles bij Southampton is groter dan bij Feyenoord.. behalve het Legioen en de naam van de club''

Ronald Koeman over de verschillen tussen het Engelse Southampton en Feyenoord

'Ik kom uit Rotterdam, heb iets met Feyenoord. Ooit zou ik graag voor Feyenoord willen spelen.'

Charlison Benschop over de speciale plek van Feyenoord in zijn hart (NUsport)

'Ik weet nog hoe goddelijk het voelde als je scoorde voor Feyenoord. Je vergeet alles'

Voormalig Feyenoord-spits Mike Obiku reageert op de commotie rond de 'striptease' van John Guidett

'Ik zal in Nederland nooit meer voor een andere club kunnen spelen, zeker niet voor Ajax.'

John Guidetti voelt zich een echte Feyenoorder (VI)

'Het is niet eens een liefdegevoel. Het is gewoon… Rotterdamse trots.'

Royston Drenthe over zijn gevoel voor Feyenoord en Rotterdam (NU)

'Ik mag dan al even weg zijn bij Feyenoord, het blijft toch mijn club'

Jeffrey Bruma (Feyenoord TV)

Het is toch geweldig dat als je niets presteert het stadion toch bijna vol zit. Dat gebeurt nergens.

Van Hanegem over de supporters van Feyenoord (VI Radio)

Medewerkers | Contact | Feyenoord nieuws | Feyenoord nieuws | FR12.nl © 2007 / 2015 | All rights reserved | Ontwikkeld door 8balls | Gehost door EK-Hosting