Waarom El Hamdaoui niet voor Feyenoord speelde

Waarom El Hamdaoui niet voor Feyenoord speelde

Veel Feyenoord-fans zien Mounir El Hamdaoui niet graag spelen in het shirt van Ajax. Dat doet pijn, een Rotterdammer in het shirt van de aartsrivaal. In het verleden heeft Feyenoord zelf genoeg kansen gehad om El Hamdaoui te binden. Nu is het te laat.

El Hamdaoui zet bij Excelsior zijn eerste stappen op een voetbalveld en doorloopt ondanks interesse van Feyenoord de hele jeugdopleiding in Kralingen. Op zeventienjarige leeftijd maakt de aanvaller zijn debuut in het eerste team en in het seizoen 2003/2004 breekt hij definitief door met zeventien doelpunten in 33 wedstrijden in de Eerste Divisie. Rob Baan is van 1998 tot eind 2003 technisch directeur bij Feyenoord en overweegt in die periode niet om El Hamdaoui naar De Kuip te halen. "Dat is natuurlijk al even geleden, maar nee dat dacht ik niet. We hadden in die periode onder Bert van Marwijk natuurlijk wel een paar aardige spitsen lopen", aldus Baan tegen Goal.com. "Maar nu zou Feyenoord hem natuurlijk heel goed kunnen gebruiken."

Niet goed genoeg

Ruud Gullit volgt medio 2004 Bert van Marwijk op als coach en Mark Wotte treedt als technisch manager in de voetsporen van Baan. Die zomer klopt Blackburn Rovers bij Excelsior aan voor El Hamdaoui, maar van een transfer komt het niet. Wotte en Gullit lijken dan toch te beseffen dat bij satellietclub Excelsior een groot talent rondloopt. El Hamdaoui mag wekelijks meetrainen met de A-selectie. Het komt zelfs tot een gesprek over een eventuele overgang naar De Kuip. Maar Feyenoord twijfelt en wil zijn komst laten afhangen van een eventueel vertrek van spelers als Thomas Buffel en Danko Lazovic. De club slaat niet toe. "Ze vonden hem kennelijk niet goed genoeg", licht algemeen directeur Simon Kelder van Excelsior toe aan Goal.com. "De Mounir van toen is natuurlijk niet de Mounir van nu."

Oud-prof Aad Putters zag El Hamdaoui als jeugdcoach bij Excelsior komen en gaan. "Bij Feyenoord zagen ze het niet in hem zitten, wij waren blij dat hij bij ons bleef", aldus de huidige materiaalman van Excelsior tegen Goal.com. "Maar bij Feyenoord vonden ze Bastos, die hier ook heeft gespeeld, ook niet goed genoeg en die heeft het Braziliaanse elftal gehaald. Mounir had het bij Feyenoord zeker gered. Hij was wel een egoïstische speler, maar is een altijd een scorende spits geweest. In de jeugd speelde hij met spelers die wat ouder waren, zoals met Saïd Boutahar."

Toch een poging

Lang kan Excelsior na 2004 niet meer genieten van El Hamdaoui. In januari 2005 haalt Martin Jol de dan 20-jarige aanvaller naar Tottenham Hotspur. Zijn Engelse avontuur wordt mede door blessures geen succes en in 2006 keert hij bij Willem II terug in Nederland. Een seizoen later meldt Feyenoord zich voor de aanvaller, die dan net is hersteld van een zware knieblessure. Een transfer blijft echter andermaal uit en eind augustus 2007 haalt AZ de spits naar Alkmaar. Bij AZ groeit de Marokkaanse international uit tot een van de beste spelers van de Eredivisie. En nu lonkt een transfer naar Ajax, Galatasaray of een andere club. Feyenoord zal het waarschijnlijk niet worden.

Lees meer over
El Hamdaoui
Plaats reactie
666

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties